EL/Prabhupada 0012 - Η Γνώση θα Πρέπει να Προέρχεται από την Ακρόαση

Revision as of 16:36, 23 October 2018 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on BG 16.7 -- Hawaii, February 3, 1975

Κάθε ένας από εμάς, είμαστε ατελείς. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα μάτια μας: "Μπορείς να μου δείξεις;" Τι προσόντα έχουν τα μάτια σας ώστε να μπορείτε να δείτε; Δεν σκέφτεται κανείς ότι, «δεν έχω κανένα προσόν. Ακόμα κι έτσι θέλω να δω." Αυτά τα μάτια, αχ, εξαρτώνται από τόσες πολλές συνθήκες. Τώρα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, μπορείτε να δείτε. Από τη στιγμή που το ηλεκτρικό ρεύμα κοπεί, δεν μπορείτε να δείτε. Τότε ποια είναι η αξία των ματιών σας; Δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει πέρα ​​από αυτόν τον τοίχο. Έτσι, μην πιστεύετε στις λεγόμενες αισθήσεις σας ως πηγή γνώσης. Όχι. Η πηγή της γνώσης θα πρέπει να προέρχεται απο την ακοή. Αυτό ονομάζεται śruti. Ως εκ τούτου το όνομα τον Vedas είναι śruti. Śruti-pramana, śruti-pramana. Ακριβώς όπως ένα παιδί ή ένα αγόρι θέλει να ξέρει ποιος είναι ο πατέρας του. Έτσι, ποιες είναι οι αποδείξεις; Οι αποδείξεις είναι śruti, το να ακούσει από τη μητέρα. Η μητέρα λέει, "Αυτός είναι ο πατέρας σου." Έτσι ακούει. Ο ίδιος δεν βλέπει πώς έγινε πατέρας του. Επειδή πριν το σώμα του κατασκευαστεί ο πατέρας του ήταν εκεί, πώς θα μπορούσε να δει; Έτσι, μέσω της όρασης, δεν μπορείτε να εξακριβώσετε ποιος είναι ο πατέρας σας. Θα πρέπει να ακούσετε από την αυθεντία. Η μητέρα είναι η αυθεντία . Ως εκ τούτου śruti-pramana: οι αποδείξεις προέρχονται μέσα απο την ακοή, όχι την όραση. Βλέποντας ... Τα ατελή μάτια μας ... Υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια. Έτσι, ομοίως, μέσα από την άμεση αντίληψη, δεν μπορείτε να έχετε την αλήθεια.

Η άμεση αντίληψη είναι εικασία. Ο Δρ Frog. Ο Δρ Frog κάνει εικασίες σχετικά με το τί είναι ο Ατλαντικός Ωκεανός. Είναι στο πηγάδι , τρία πόδια στο πηγάδι, και κάποιος φίλος τον ενημερώνει, "Ω, έχω δει τεράστιες ποσότητες νερού." "Τι είναι αυτά τα αχανείς νερά;" "Ο Ατλαντικός Ωκεανός." «Πόσο μεγάλος είναι;" "Πολύ, πολύ μεγάλος." Έτσι ο Δρ. Frog σκέφτεται, "Ίσως τέσσερα πόδια. Αυτό το πηγάδι είναι τρία πόδια. Μπορεί να είναι τέσσερα πόδια. Εντάξει, πέντε πόδια. Ίσως, δέκα πόδια. " Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας εικασίες, πώς ο βάτραχος, ο Δρ Frog, θα καταλάβει τον Ατλαντικό Ωκεανό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό; Μπορείτε να υπολογίσετε το μήκος και το πλάτος του Ατλαντικού, του Ειρηνικού Ωκεανού, μέσα απο εικασίες; Έτσι, από την εικασία, δεν μπορείτε να το έχετε. Κάνουν εικασίες τόσα χρόνια για αυτό το σύμπαν, πόσα αστέρια υπάρχουν, ποιο είναι το μήκος και το πλάτος, πού είναι η ... Κανείς δεν ξέρει τίποτα ακόμα και για τον υλικό κόσμο, και τι να πούμε για τον πνευματικό κόσμο; Αυτό είναι πέρα, πολύ πιο πέρα.

Paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Θα βρείτε στη Bhagavad-Gita. Υπάρχει μια άλλη φύση. Αυτή η φύση, αυτό που βλέπετε, ο ουρανός, ένας στρογγυλός θόλος, ότι, πάνω από αυτό, υπάρχουν τα στρώματα των πέντε στοιχείων και πάλι. Αυτή είναι η κάλυψη. Ακριβώς όπως έχετε δει την καρύδα. Υπάρχει μια σκληρή κάλυψη, και εντός του καλύμματος υπάρχει νερό. Ομοίως, μέσα σε αυτό το κάλυμμα ... Και έξω από την κάλυψη, υπάρχουν πέντε στρώματα, χίλιες φορές μεγαλύτερο το ένα απο το άλλο: Στρώμα νερού, στρώμα του αέρα, στρώμα φωτιάς. Έτσι, θα πρέπει να διεισδύσετε σε όλα αυτά τα στρώματα. Στη συνέχεια, θα έχετε τον πνευματικό κόσμο. Όλα αυτά τα σύμπαντα, απεριόριστος αριθμός, koti. Yasya prabhā prabhavato jagad-aṇḍa-koṭi (Bs. 5.40) Jagad-aṇḍa σημαίνει το σύμπαν. Koti, πολλά εκατομμύρια συγκεντρωμένα μαζί, αυτό είναι ο υλικός κόσμος. Και πέρα ​​από αυτό τον υλικό κόσμο υπάρχει ο πνευματικός κόσμος, ένας άλλος ουρανός. Αυτό είναι, επίσης, ουρανός. Ονομάζεται paravyoma. Έτσι, με την αίσθητηρια αντίληψη σας δεν μπορείτε να εκτιμήσετε ακόμα και ό, τι υπάρχει στο φεγγάρι ή τον ήλιο, σε αυτόν τον πλανήτη, μέσα σε αυτό το σύμπαν. Πώς μπορείτε να καταλάβετε τον πνευματικό κόσμο μέσα από την εικασία; Αυτό είναι ανοησία. Ως εκ τούτου ο Sastra λέει, acintyāḥ khalu ye bhāvā na tāṁs tarkeṇa yojayet Acintya, το οποίο είναι το αδιανόητο, πέρα ​​από την αντίληψη των αισθήσεων σας, μην προσπαθήτε να επιχειρηματολογήσετε και να το καταλάβετε και να εικάσετε. Αυτό είναι ανοησία. Δεν είναι δυνατόν. Ως εκ τούτου πρέπει να πάμε στον γκουρού. Tad-vijñānārthaṁ sa gurum evābhigacchet, samit-pāṇiḥ śrotriyaṁ brahma-niṣṭham (MU 1.2.12). Αυτή είναι η διαδικασία.