EL/Prabhupada 1068 - Υπάρχουν Τριών Ειδών Πράξεις Σύμφωνα με τους Διάφορους Τρόπους της Φύσης

Revision as of 16:42, 23 October 2018 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Ο Κύριος, ως πουρναμ, ο τελειότατος, Εκείνος σε καμία περίπτωση δεν υπόκειται στους νόμους της υλικής φύσης. Συνεπώς θα πρέπει να είναι κανείς αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι εκτός από τον Κύριο, κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης κάποιου πράγματος μέσα στο σύμπαν. Αυτό εξηγείται στην Μπάγκαβαντ-γκίτα:

αχαμ σαρβασγια πραμπαβο
ματταχ σαρβαμ πραβαρτατε
ιτι ματβα μπατζαντε μαμ
μπουντα μπαβα-σαμανβιταχ
(BG 10.8).

Ο Κύριος είναι ο αρχικός δημιουργός. Εκείνος είναι ο δημιουργός του Μπραχμα, Εκείνος είναι ο δημιουργός... Κι αυτό εξηγείται. Εκείνος είναι ο δημιουργός του Μπραχμά. Στο Κεφάλαιο 11 ο Κύριος αποκαλείται πραπιταμαχα (Μπ. Γκ 11.39) επειδή ο Μπραχμα αποκαλείται πιταμαχα, ο παππούς, αλλά Εκείνος είναι ο δημιουργός και του παππού. Κανένας λοιπόν δε θα πρέπει να υποστηρίζει ότι είναι ιδιοκτήτης κάποιου πράγματος, αλλά θα πρέπει να αποδέχεται τα πράγματα που του φυλάσσει ο Κύριος ως το μερίδιό του για να συντηρείται. Τώρα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε το μερίδιο [που μας παραχωρείται] από τον Κύριο. Κι αυτό εξηγείται στην Μπαγκαβαντ-γκιτα. Ο Αρτζουνα αποφάσισε αρχικά πως δεν θα πολεμούσε. Αυτή ήταν η δική του πρόθεση. Ο Αρτζουνα είπε στον Κύριο ότι του ήταν αδύνατον να απολαύσει το βασίλειο μετά το φόνο των ίδιων των συγγενών του. Και εκείνη η άποψη οφειλόταν στην αντίληψή του για το σώμα. Επειδή νόμιζε ότι το σώμα ήταν ο εαυτός του, και οι συγγενείς εξ αίματος, τα αδέλφια του, τα ανίψια του, ο πεθερός του ή ο παππούς του, ήταν επέκταση του σώματός του, και σκεφτόταν μ' εκείνο τον τρόπο να ικανοποιήσει τις σωματικές του ανάγκες. Και όσα είπε ο Κύριος ήταν για να αλλάξει άποψη. Κι εκείνος συμφώνησε να εργαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Κυρίου. Και είπε: καρισγιε βατσαναμ ταβα (Μπ. Γκ 18.73).

Συνεπώς στον κόσμο αυτόν ο σκοπός του ζωντανού όντος δεν είναι να καυγαδίζει σαν τις γάτες και τους σκύλους. Πρέπει να έχουν αρκετή εξυπνάδα ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ανθρώπινης ζωής Και να αρνηθούν να ενεργούν σαν κοινά ζώα. Θα πρέπει...Ο άνθρωπος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η καθοδήγηση δίνεται σε όλη τη Βεδική γραμματεία και η ουσία βρίσκεται στην Μπαγκαβαντ-γκιτα. Η Βεδική γραμματεία προορίζεται για τον άνθρωπο, όχι για τις γάτες και τους σκύλους. Οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να σκοτώνουν τα ζώα που αποτελούν την τροφή τους και ενεργώντας έτσι δεν κάνουν αμαρτία. Αλλά αν ένας άνθρωπος σκοτώσει ένα ζώο για να ικανοποιήσει την ανεξέλεγκτη όρεξή του, Θα είναι υπεύθυνος για καταπάτηση των νόμων της φύσης. Και στην Μπαγκαβαντ-γκιτα εξηγείται σαφέστατα ότι υπάρχουν τριών ειδών πράξεις Ανάλογα με τους διάφορους τρόπους της φύσης: οι πράξεις της αρετής, οι πράξεις του πάθους, οι πράξεις της άγνοιας. Παρόμοια, υπάρχουν και τριών ειδών τροφές: βρώσιμα της αρετής, βρώσιμα του πάθους, βρώσιμα της άγνοιας. Όλα αυτά εξηγούνται ξεκάθαρα, κι αν χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα τα διδάγματα της Μπαγκαβαντ-γκιτα, τότε ολόκληρη η ζωή μας θα εξαγνιστεί και τελικά θα μπορέσουμε να φθάσουμε τον προορισμό. Γιαντ γκατβα να νιβαρταντε ταντ νταμα παραμαμ μαμα (Μπ. Γκ 15.6).

Αυτή η πληροφορία δίνεται στην Μπαγκαβαντ-γκιτα Πως πέρα από αυτόν τον υλικό ουρανό, υπάρχει ένας άλλος, πνευματικός ουρανός, αυτός ονομάζεται ο ουρανός σανατανα. Σ' αυτόν εδώ τον ουρανό, σ' αυτόν τον καλυμμένο ουρανό, διαπιστώνουμε ότι το κάθε τι είναι προσωρινό. Εκδηλώνεται, παραμένει για λίγο, δημιουργεί κάποια παράγωγα, Κι έπειτα παρακμάζει, κι έπειτα εξαφανίζεται. Αυτός είναι ο νόμος του υλικού κόσμου. είτε χρησιμοποιείτε ως παράδειγμα αυτό το σώμα, ένα φρούτο ή οτιδήποτε δημιουργημένο εδώ, στο τέλος καταστρέφεται. Έτσι πέρα από αυτόν τον προσωρινό κόσμο υπάρχει ένας άλλος κόσμος για τον οποίον έχουμε πληροφορίες, Ότι παρας τασματ του μπαβαχ ανγιαχ (Μπ. Γκ. 8.20). Υπάρχει μια άλλη φύση, η οποία είναι αιώνια, σανατανα, είναι αιώνια. Και η τζιβα, κι αυτή χαρακτηρίζεται ως σανατανα, αιώνια, Μαμαϊβαμσο τζιβα-μπουταχ τζιβα-λοκε σαναταναχ (Μπ. Γκ 15.7) Σανατανα, σημαίνει αιώνιο. Όπως και ο Κύριος χαρακτηρίζεται σανατανα στο Ενδέκατο Κεφάλαιο. Επειδή λοιπόν έχουμε μια οικεία σχέση με τον Κύριο κι επειδή είμαστε όλοι ποιοτικά ένα... το σανατανα-νταρμα, το Υπέρτατο Πρόσωπο σανατανα και τα ζωντανά όντα σανατανα, Βρίσκονται στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο. Συνεπώς αποκλειστικός σκοπός της Μπαγκαβαντ-γκιτα είναι η αναβίωση της απασχόλησης μας σανατανα, Αυτό ονομάζεται σανατανα-νταρμα, ή αιώνια απασχόληση του ζωντανού όντος. Τώρα απασχολούμαστε προσωρινά σε διάφορες δραστηριότητες και όλες αυτές οι δραστηριότητες εξαγνίζονται, Όταν εγκαταλείπουμε όλες αυτές τις προσωρινές πράξεις, σαρβα-νταρμαν παριτιατζα (Μπ. Γκ 18.66) Κι όταν αναλαμβάνουμε τις δραστηριότητες όπως επιθυμεί ο Υπέρτατος Κύριος, αυτή ονομάζεται η αγνή μας ζωή.