HE/BG 4.28

א.צ'. בְּהַקְתִיוֵדָאנְתַה סְוָאמִי פְּרַבְּהוּפָּאדַה


פסוק 28

द्रव्ययज्ञास्तपोयज्ञा योगयज्ञास्तथापरे ।
स्वाध्यायज्ञानयज्ञाश्च यतयः संशितव्रताः ॥२८॥
דְרַוְיַה-יַגְ׳נָֿאס תַפּוֹ-יַגְ׳נָֿא יוֹגַה-יַגְ׳נָֿאס תַתְהָאפַּרֵא
סְוָאדְהְיָאיַה-גְ׳נָֿאנַה-יַגְ׳נָֿאשׂ צַ׳ה יַתַיַהּ סַמְּשׂיתַה-וְרַתָאהּ

מילה אחרי מילה

דְרַוְיַה-יַגְ׳נָֿאהּ—הקרבת קניינים חומריים; תַפַּהּ-יַגְ׳נָֿאהּ—הקרבת סיגופים; יוֹגַה-יַגְ׳נָֿאהּ—הקרבת תרגול שמונת שלבי יוגת הנסתר; תַתְהָא—כך; אַפַּרֵא—אחרים; סְוָאדְהְיָאיַה—הקרבה בלימוד הוֵדות; גְ׳נָֿאנַה-יַגְ׳נָֿאהּ—הקרבה בהתקדמות בידע נשגב; צַ׳ה—גם; יַתַיַהּ—אנשים מוארים; סַמְּשׂיתַה-וְרַתָאהּ—עומדים בנדרים חמורים.

תרגום

בנודרם נדרים חמורים, יש שזוכים בהארה על-ידי הקרבת קנייניהם, וישנם שזוכים בה באמצעות סיגופים קשים, או על-ידי תירגול שמונת שלביה של יוגת הנסתר, או באמצעות לימוד הוֵדות לצורך התקדמות בידע נשגב.

התעמקות

ניתן לסווג את ההקרבות הללו למספר סוגים. ישנם אנשים שמקריבים את רכושם במתן צדקה. אנשי מסחר עשירים בהודו או בני אצולה מקימים מוסדות צדקה שונים כגון דְהַרְמַה-שָׂאלָא, אַנְנַה-קְשֵׁתְרַה, אַתיתְהי-שָׂאלָא, אַנָאתְהָאלַיַה ווידְיָא-פִּיטְהַה. גם בארצות אחרות נוסדים בתי חולים רבים, בתי זקנים, מוסדות צדקה דומים לחלוקת מזון, ומתן השכלה וסיעוד רפואי חינם לעניים. פעולות הצדקה הללו כולן נקראות דְרַוְיַמַיַה-יַגְ'נַֿה. ישנם לעומת זאת כאלה שלצורך התקדמות בחיים או התעלות לכוכבים גבוהים ביקום, מתרגלים סיגופים שונים כגון צַ'נְדְרָאיַנַּה וצָ'אתוּרְמָאסְיַה. תהליכים אלה כרוכים בנדרים חמורים וכללי חיים נוקשים. מי שנודר את נדר הצָ'אתוּרְמָאסְיַה למשל, אינו מתגלח במשך ארבעה חודשים (מיולי עד אוקטובר), הוא נמנע ממזונות מסוימים, אינו אוכל אפילו פעמיים ביום, ואינו עוזב את הבית. הקרבה כזו של נוחות החיים, נקראת תַפּוֹמַיַה-יַגְ'נַֿה. ישנם גם כאלה שמתרגלים שיטות שונות של יוגה מיסטית, כגון השיטה של פַּתַנְֿגַ'לי (לצורך היטמעות בקיומו של המוחלט), או הַטְהַה-יוֹגַה, אַשְׁטָאנְֹגַה-יוגה (לצורך השגת שלמויות שונות). ישנם עוד שתרים בכל אתרי הקודש ובמקומות העליה לרגל. התירגולים הללו כולם נקראים יוגה-יַגְ'נַֿה, או הקרבה לצורך השגת שלמות כלשהי בעולם החומרי. ישנם כאלה שעוסקים בלימוד ענפיה השונים של הספרות הוֵדית, ובמיוחד האוּפַּנישַׁדות, הוֵדָאנְתַה-סֻוּתְרַה, או פילוסופיית הסָאנְֹקְהְיַה. זה נקרא סְוָאדְהְיָאיַה-יַגְ'נַֿה, או הקרבה שבלימוד. היוגים הללו כולם עוסקים באמונה בהקרבותיהם השונות לצורך שיפור רמת חייהם. מכל מקום, תודעת קְרּישְׁנַּה שונה מאלה, כיוון שהיא שירות ישיר לאל. אף לא אחת מן ההקרבות הללו יכולה להקנות תודעת קְרּישְׁנַּה, שהרי זו מושגת רק בחסדם של האל ושל דְבֵקו המוסמך. מכאן שתודעת קְרּישְׁנַּה היא נשגבת.