NL/Prabhupada 0066 - We moeten Krishna's verlangens aanvaarden: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0066 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1975 Category:NL-Quotes - Lec...")
 
No edit summary
 
Line 7: Line 7:
[[Category:NL-Quotes - in USA]]
[[Category:NL-Quotes - in USA]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Dutch|NL/Prabhupada 0065 - Iedereen zal gelukkig zijn|0065|NL/Prabhupada 0067 - De Gosvami's sliepen slechts twee uur|0067}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 15: Line 18:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|jVuD5hEurxo|We Should Agree to Kṛṣṇa's Desires - Prabhupāda 0066}}
{{youtube_right|Vy8kvBBuSl0|We moeten Krishna's verlangens aanvaarden<br />- Prabhupāda 0066}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>http://vaniquotes.org/w/images/750130BG.HAW_clip4.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/750130BG.HAW_clip4.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 27: Line 30:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->     
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->     
Nu is het onze keuze of we een toegewijde willen worden of we een demoon willen blijven. Dat is mijn keuze. Kṛṣṇa zegt "Geef deze demonische betrekkingen op en geef je over aan Me." Dat is Kṛṣṇa's verlangen. Maar als je niet akkoord gaat met Kṛṣṇa's verlangen, als je wilt genieten van je eigen verlangen, dan ook, is Kṛṣṇa tevreden, Hij zal je alle benodigdheden geven. Maar dat is niet heel goed. We zouden moeten akkoord gaan met Kṛṣṇa's verlangens. We zouden niet onze eigen verlangens, demonische verlangens, moeten toelaten om te groeien. Dat wordt tapasya genoemd. Onze verlangens zouden we moeten opofferen. Dat wordt opoffering genoemd. We zouden alleen Kṛṣṇa's verlangen moeten accepteren. Dat is de instructie van de Bhagavad-gītā. Arjuna's verlangen was om niet te vechten, maar Kṛṣṇa's verlangen was om te vechten, net het tegenovergestelde. Arjuna ging uiteindelijk akkoord met Kṛṣṇa's verlangen: "Ja," kariṣye vacanaṁ tava ([[Vanisource:BG 18.73|BG 18.73]]): "Ja, ik zal handelen volgens Uw verlangen." Dat is bhakti. Dit is het verschil tussen bhakti en karma. Karma betekent om mijn verlangens te vervullen, en bhakti betekent om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. Dat is het verschil. Nu maak jij je keuze, of je je eigen verlangens wilt vervullen of je wilt Kṛṣṇa's verlangens vervullen. Als je het je beslissing maakt om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen, dan is je leven succesvol. Dat is ons Kṛṣṇa bewust leven. "Kṛṣṇa wilt het; ik moet het doen. Ik zal niets doen voor mezelf." Dat is Vṛndāvana. Alle inwoners van Vṛndāvan, zij proberen Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. De koeherder jongens, de kalveren, de koeien, de bomen, de bloemen, het water, de gopis, de oudere inwoners, Moeder Yaśodā, Nanda, ze zijn allemaal bezig met het vervullen van Kṛṣṇa's wensen. Dat is Vṛndāvana. Dus je kan deze materiële wereld veranderen in Vṛndāvana op voorwaarde dat je akkoord gaat om Kṛṣṇa's verlangen te vervullen. Dat is Vṛndāvana. En als je je eigen verlangens wilt vervullen, dat is materieel. Dit is het verschil tussen materieel en spiritueel.
Nu is het onze keuze of we een toegewijde willen worden of dat we een demon willen blijven. Dat is mijn keuze. Kṛṣṇa zegt: "Geef deze demonische bezigheden op en geef je over aan Mij." Dat is Kṛṣṇa's verlangen. Maar als je niet akkoord gaat met Kṛṣṇa's verlangen, als je wil genieten van je eigen verlangen, dan is Kṛṣṇa ook tevreden en Hij zal je de benodigdheden geven. Maar dat is niet heel goed. We zouden akkoord moeten gaan met Kṛṣṇa's verlangens. We zouden niet onze demonische verlangens moeten toelaten om te groeien. Dat wordt ''tapasya'' genoemd. Onze verlangens zouden we moeten opofferen. Dat wordt opoffering genoemd. We zouden alleen Kṛṣṇa's verlangen moeten accepteren.
Dat is de instructie van de Bhagavad-gītā. Arjuna's verlangen was om niet te vechten maar Kṛṣṇa's verlangen was om te vechten, net het tegenovergestelde. Arjuna ging uiteindelijk akkoord met Kṛṣṇa's verlangen, ''kariṣye vacanaṁ tava'' ([[NL/BG 18.73|BG 18.73]]): "Ja, ik zal handelen volgens Uw verlangen." Dat is ''bhakti''.  
 
Dit is het verschil tussen ''bhakti'' en ''karma''. ''Karma'' betekent om mijn verlangens te vervullen en ''bhakti'' betekent om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. Dat is het verschil. Nu maak jij je keuze of je je eigen verlangens wil vervullen of dat je Kṛṣṇa's verlangens wil vervullen. Als je beslist om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen dan is je leven succesvol. Dat is ons Kṛṣṇa-bewust leven. "Kṛṣṇa wil het, ik moet het doen. Ik zal niets doen voor mezelf." Dat is Vṛndāvana. Alle inwoners van Vṛndāvan proberen Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. De koeherder jongens, de kalveren, de koeien, de bomen, de bloemen, het water, de ''gopi's'', de oudere inwoners, Moeder Yaśodā, Nanda, ze zijn allemaal bezig met het vervullen van Kṛṣṇa's wensen. Dat is Vṛndāvana. Dus je kan deze materiële wereld veranderen in Vṛndāvana op voorwaarde dat je akkoord gaat om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. Dat is Vṛndāvana. En als je je eigen verlangens wil vervullen, dat is materieel. Dit is het verschil tussen materieel en spiritueel.
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 18:48, 9 April 2022



Lecture on BG 16.4 -- Hawaii, January 30, 1975

Nu is het onze keuze of we een toegewijde willen worden of dat we een demon willen blijven. Dat is mijn keuze. Kṛṣṇa zegt: "Geef deze demonische bezigheden op en geef je over aan Mij." Dat is Kṛṣṇa's verlangen. Maar als je niet akkoord gaat met Kṛṣṇa's verlangen, als je wil genieten van je eigen verlangen, dan is Kṛṣṇa ook tevreden en Hij zal je de benodigdheden geven. Maar dat is niet heel goed. We zouden akkoord moeten gaan met Kṛṣṇa's verlangens. We zouden niet onze demonische verlangens moeten toelaten om te groeien. Dat wordt tapasya genoemd. Onze verlangens zouden we moeten opofferen. Dat wordt opoffering genoemd. We zouden alleen Kṛṣṇa's verlangen moeten accepteren. Dat is de instructie van de Bhagavad-gītā. Arjuna's verlangen was om niet te vechten maar Kṛṣṇa's verlangen was om te vechten, net het tegenovergestelde. Arjuna ging uiteindelijk akkoord met Kṛṣṇa's verlangen, kariṣye vacanaṁ tava (BG 18.73): "Ja, ik zal handelen volgens Uw verlangen." Dat is bhakti.

Dit is het verschil tussen bhakti en karma. Karma betekent om mijn verlangens te vervullen en bhakti betekent om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. Dat is het verschil. Nu maak jij je keuze of je je eigen verlangens wil vervullen of dat je Kṛṣṇa's verlangens wil vervullen. Als je beslist om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen dan is je leven succesvol. Dat is ons Kṛṣṇa-bewust leven. "Kṛṣṇa wil het, ik moet het doen. Ik zal niets doen voor mezelf." Dat is Vṛndāvana. Alle inwoners van Vṛndāvan proberen Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. De koeherder jongens, de kalveren, de koeien, de bomen, de bloemen, het water, de gopi's, de oudere inwoners, Moeder Yaśodā, Nanda, ze zijn allemaal bezig met het vervullen van Kṛṣṇa's wensen. Dat is Vṛndāvana. Dus je kan deze materiële wereld veranderen in Vṛndāvana op voorwaarde dat je akkoord gaat om Kṛṣṇa's verlangens te vervullen. Dat is Vṛndāvana. En als je je eigen verlangens wil vervullen, dat is materieel. Dit is het verschil tussen materieel en spiritueel.