NL/Prabhupada 0924 - Alleen maar ontkenning heeft geen betekenis, er moet ook iets positiefs zijn: Difference between revisions

 
 
Line 9: Line 9:
[[Category:Dutch Language]]
[[Category:Dutch Language]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Dutch|NL/Prabhupada 0923 - Breek deze vier pilaren zodat het dak van zondig leven instort|0923|NL/Prabhupada 0925 - Cupido betovert iedereen. En Krishna betovert Cupido|0925}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 17: Line 20:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|TaFYfm_s7Ng|Alleen maar ontkenning heeft geen betekenis. Er moet ook iets positiefs zijn<br/>- Prabhupāda 0924}}
{{youtube_right|TaFYfm_s7Ng|Alleen maar ontkenning heeft geen betekenis, er moet ook iets positiefs zijn<br/>- Prabhupāda 0924}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK (from English page -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK (from English page -->
<mp3player>File:730422SB-LOS ANGELES_clip5.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/730422SB-LOS_ANGELES_clip5.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 29: Line 32:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT (from DotSub) -->
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT (from DotSub) -->
Degene die klaar is met zondig leven. Yeṣām anta-gataṁ pāpaṁ janānāṁ puṇya-karmaṇām (BG 7.28). Wie kan stoppen met zondig leven? Degenen die bezig zijn met vrome activiteiten. Want ieder moet iets te doen hebben, activiteiten. Dus als hij bezig is met vrome activiteiten, dan gaan zijn zondige activiteiten vanzelf weg. Aan de ene kant moet hij vrijwillig proberen de pilaren van zondig leven te breken. Aan de andere kant moet hij zich bezig houden met vroom leven. Door er alleen over te denken lukt het niet, want iedereen moet ook iets doen. Als hij geen vrome bezigheden heeft, dan door alleen te denken gaat het niet lukken.  
Degene die klaar is met zondig leven. ''Yeṣām anta-gataṁ pāpaṁ janānāṁ puṇya-karmaṇām'' ([[NL/BG 7.28|BG 7.28]]). Wie kan stoppen met zondig leven? Degenen die bezig zijn met vrome activiteiten. Want ieder moet iets te doen hebben, activiteiten. Dus als iemand bezig is met vrome activiteiten dan gaan zijn zondige activiteiten vanzelf weg. Aan de ene kant moet hij vrijwillig proberen de pilaren van zondig leven te breken. Aan de andere kant moet hij bezig zijn met vroom leven. Door er alleen over te denken lukt het niet want iedereen moet ook iets doen. Als hij geen vrome bezigheden heeft dan gaat het door alleen te denken niet lukken.  


Bijvoorbeeld, in de praktijk, jullie regering geeft miljoenen uit om de drugs te stoppen. Iedereen weet dat. Maar de regering heeft gefaald. Hoe kan je ze alleen door wetten en preken afhouden van LSD of intoxicatie. Dat is niet mogelijk. Je moet ze ook iets goeds te doen geven. Dan komt het vanzelf.... En je kan praktisch zien dat onze studenten die hier komen, die vertellen we: "geen intoxicatie". Direct hebben ze het op gegeven. En de regering heeft gefaald. Dat is de praktijk. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate ([[Vanisource:BG 2.59|BG 2.59]]). Als je iemand geen goede bezigheden geeft, dan kan je zijn slechte bezigheden niet stoppen. Dat is niet mogelijk. Daarom geven we twee kanten - goede bezigheden, en tegelijkertijd verboden. We zeggen niet alleen maar: "Geen onwettige sex, geen intoxicatie, nee, nee...." Alleen maar ontkenning heeft geen betekenis. Er moet ook iets positiefs zijn. Want iedereen wil iets te doen hebben. Dat is omdat we levende wezens zijn. We zijn geen dode steen.  
Een praktisch voorbeeld; jullie regering geeft miljoenen dollars uit om intoxicatie te stoppen. Iedereen weet dat. Maar de regering heeft gefaald. Hoe kan je ze alleen door wetten of preken afhouden van LSD of intoxicatie. Dat is niet mogelijk. Je moet ze ook iets goeds te doen geven, dan komt het vanzelf. En je kan praktisch zien dat onze studenten die hier komen, die vertellen we: "Geen intoxicatie". Direct hebben ze het op gegeven. En de regering heeft gefaald. Dat is de praktijk. ''Paraṁ dṛṣṭvā nivartate'' ([[NL/BG 2.59|BG 2.59]]). Als je iemand geen goede bezigheden geeft dan kan je zijn slechte bezigheden niet stoppen. Dat is niet mogelijk. Daarom geven we twee kanten; goede bezigheden en tegelijkertijd verbodsregels. We zeggen niet alleen maar: "Geen onwettige sex, geen intoxicatie, nee, nee ..." Alleen maar ontkenning heeft geen betekenis, er moet ook iets positiefs zijn. Want iedereen wil iets te doen hebben. Dat is omdat we levende wezens zijn. We zijn geen dode steen.  


De andere filosofen, die proberen als dode steen te worden door meditatie. "Laat me denken aan de leegte, impersonalisme." Hoe kan je het kunstmatig leeg maken. Je hart, je geest is vol met activiteiten. Dus dit zijn kunstmatige dingen. Dit gaat de menselijke samenleving niet helpen. De zogenaamde yoga, zogenaamde meditatie, het is allemaal bedriegerij. Omdat er geen bezigheden zijn. Hier zijn er bezigheden. Hier is iedereen bezig met vroeg opstaan in de morgen om ārātrika te offeren aan de Beeldgedaante. Ze maken heerlijk eten. Ze versieren, maken bloemenkransen, zo veel bezigheden. Ze gaan uit voor saṅkīrtana, ze gaan rond om boeken te verkopen. Vierentwintig uur bezig. Daardoor kunnen zij dit zondige leven opgeven. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate ([[Vanisource:BG 2.59|BG 2.59]]).  
De andere filosofen proberen als dode steen te worden door meditatie. "Laat me denken aan de leegte, impersonalisme." Hoe kan je het kunstmatig leeg maken. Je hart en je geest is vol met activiteiten. Dus dit zijn kunstmatige dingen. Dit gaat de menselijke samenleving niet helpen. De zogenaamde yoga, zogenaamde meditatie, het is allemaal dwaasheid. Omdat er geen bezigheden zijn. Hier zijn er bezigheden. Hier is iedereen bezig met vroeg opstaan in de morgen om ''ārātrika'' te offeren aan de Beeldgedaante. Ze maken heerlijk eten. Ze versieren, maken bloemenkransen, zoveel bezigheden. Ze gaan uit voor ''saṅkīrtana'', ze gaan rond om boeken te verkopen. Vierentwintig uur bezig. Daardoor kunnen zij dit zondige leven opgeven. ''Paraṁ dṛṣṭvā nivartate'' ([[NL/BG 2.59|BG 2.59]]).  


Net als... De, alles is beschreven in de Bhagavad-gītā. Net als in een ziekenhuis. In een ziekenhuis zijn veel patiënten, die eten niets op de Ekādaśī dag. Betekent het dat zij Ekādaśī volgen? (gelach) Hij verlangt alleen maar naar, "Wanneer zal ik eten, wanneer zal ik eten, wanneer zal ik eten?" Maar deze studenten eten vrijwillig niets. Wij zeggen niet dat je niets mag eten. Wat fruit, wat bloemen. Dat is alles. Dus paraṁ dṛṣṭvā nivartate ([[Vanisource:BG 2.59|BG 2.59]]). Net als een kind. Hij heeft iets in zijn hand dat hij aan het eten is. En als je hem iets beters geeft, dan gooit hij het mindere weg en pakt het betere. Dus hier is Kṛṣṇa bewustzijn, dit is betere bezigheid, beter leven, betere filosofie, beter bewustzijn, alles beter. Daarom kunnen ze de zondige activiteiten van het leven opgeven en dat bevordert Kṛṣṇa bewustzijn.  
Alles is beschreven in de Bhagavad-gītā. Net als in een ziekenhuis. In een ziekenhuis zijn veel patiënten die niets eten op de ''ekādaśī'' dag. Betekent het dat zij ''ekādaśī'' volgen? Hij verlangt alleen maar naar: "Wanneer zal ik eten, wanneer zal ik eten, wanneer zal ik eten?" Maar deze studenten eten vrijwillig niets. Wij zeggen niet dat je niets mag eten. Wat fruit, wat bloemen. Dat is alles. Dus ''paraṁ dṛṣṭvā nivartate'' ([[NL/BG 2.59|BG 2.59]]). Net als een kind. Hij heeft iets in zijn hand dat hij aan het eten is. En als je hem iets beters geeft dan gooit hij het mindere weg en pakt het betere. Dus hier is het Kṛṣṇa-bewustzijn, dit is een betere bezigheid, beter leven, betere filosofie, beter bewustzijn, alles beter. Daarom kunnen ze de zondige activiteiten van het leven opgeven en dat bevordert het Kṛṣṇa-bewustzijn.  


Dus deze activiteiten gebeuren niet alleen in de menselijke samenleving. De dieren samenleving ook. Dieren samenleving, vissen, want iedereen is een deeltje van Kṛṣṇa, een zoon. Dus ze verrotten in deze materiële wereld. Dus Kṛṣṇa heeft een plan, een groots plan om hun te verlossen. Hij komt persoonlijk. Soms stuurt Hij een hele vertrouwelijke toegewijde. Soms komt Hijzelf. Soms brengt Hij instructies als de Bhagavad-gītā.
Dus deze activiteiten gebeuren niet alleen in de menselijke samenleving. De dierensamenleving ook. Dierensamenleving, vissen ... Want iedereen is een essentieel onderdeel van Kṛṣṇa, zonen. Dus ze zijn aan het rotten in deze materiële wereld. Dus Kṛṣṇa heeft een plan, een groots plan om hun te verlossen. Hij komt persoonlijk. Soms stuurt Hij een heel vertrouwelijke toegewijde. Soms komt Hijzelf. Soms brengt Hij instructies als de Bhagavad-gītā.
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 09:34, 14 October 2021



730422 - Lecture SB 01.08.30 - Los Angeles

Degene die klaar is met zondig leven. Yeṣām anta-gataṁ pāpaṁ janānāṁ puṇya-karmaṇām (BG 7.28). Wie kan stoppen met zondig leven? Degenen die bezig zijn met vrome activiteiten. Want ieder moet iets te doen hebben, activiteiten. Dus als iemand bezig is met vrome activiteiten dan gaan zijn zondige activiteiten vanzelf weg. Aan de ene kant moet hij vrijwillig proberen de pilaren van zondig leven te breken. Aan de andere kant moet hij bezig zijn met vroom leven. Door er alleen over te denken lukt het niet want iedereen moet ook iets doen. Als hij geen vrome bezigheden heeft dan gaat het door alleen te denken niet lukken.

Een praktisch voorbeeld; jullie regering geeft miljoenen dollars uit om intoxicatie te stoppen. Iedereen weet dat. Maar de regering heeft gefaald. Hoe kan je ze alleen door wetten of preken afhouden van LSD of intoxicatie. Dat is niet mogelijk. Je moet ze ook iets goeds te doen geven, dan komt het vanzelf. En je kan praktisch zien dat onze studenten die hier komen, die vertellen we: "Geen intoxicatie". Direct hebben ze het op gegeven. En de regering heeft gefaald. Dat is de praktijk. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). Als je iemand geen goede bezigheden geeft dan kan je zijn slechte bezigheden niet stoppen. Dat is niet mogelijk. Daarom geven we twee kanten; goede bezigheden en tegelijkertijd verbodsregels. We zeggen niet alleen maar: "Geen onwettige sex, geen intoxicatie, nee, nee ..." Alleen maar ontkenning heeft geen betekenis, er moet ook iets positiefs zijn. Want iedereen wil iets te doen hebben. Dat is omdat we levende wezens zijn. We zijn geen dode steen.

De andere filosofen proberen als dode steen te worden door meditatie. "Laat me denken aan de leegte, impersonalisme." Hoe kan je het kunstmatig leeg maken. Je hart en je geest is vol met activiteiten. Dus dit zijn kunstmatige dingen. Dit gaat de menselijke samenleving niet helpen. De zogenaamde yoga, zogenaamde meditatie, het is allemaal dwaasheid. Omdat er geen bezigheden zijn. Hier zijn er bezigheden. Hier is iedereen bezig met vroeg opstaan in de morgen om ārātrika te offeren aan de Beeldgedaante. Ze maken heerlijk eten. Ze versieren, maken bloemenkransen, zoveel bezigheden. Ze gaan uit voor saṅkīrtana, ze gaan rond om boeken te verkopen. Vierentwintig uur bezig. Daardoor kunnen zij dit zondige leven opgeven. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59).

Alles is beschreven in de Bhagavad-gītā. Net als in een ziekenhuis. In een ziekenhuis zijn veel patiënten die niets eten op de ekādaśī dag. Betekent het dat zij ekādaśī volgen? Hij verlangt alleen maar naar: "Wanneer zal ik eten, wanneer zal ik eten, wanneer zal ik eten?" Maar deze studenten eten vrijwillig niets. Wij zeggen niet dat je niets mag eten. Wat fruit, wat bloemen. Dat is alles. Dus paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). Net als een kind. Hij heeft iets in zijn hand dat hij aan het eten is. En als je hem iets beters geeft dan gooit hij het mindere weg en pakt het betere. Dus hier is het Kṛṣṇa-bewustzijn, dit is een betere bezigheid, beter leven, betere filosofie, beter bewustzijn, alles beter. Daarom kunnen ze de zondige activiteiten van het leven opgeven en dat bevordert het Kṛṣṇa-bewustzijn.

Dus deze activiteiten gebeuren niet alleen in de menselijke samenleving. De dierensamenleving ook. Dierensamenleving, vissen ... Want iedereen is een essentieel onderdeel van Kṛṣṇa, zonen. Dus ze zijn aan het rotten in deze materiële wereld. Dus Kṛṣṇa heeft een plan, een groots plan om hun te verlossen. Hij komt persoonlijk. Soms stuurt Hij een heel vertrouwelijke toegewijde. Soms komt Hijzelf. Soms brengt Hij instructies als de Bhagavad-gītā.