BG/Prabhupada 0153 - Чрез принос към литература е изпитвана интелигентността на човека

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Предишна страница - видео 0152
Следваща страница - видео 0154 Go-next.png

Чрез принос към литература е изпитвана интелигентността на човека - Prabhupāda 0153


Interview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

Интервюираща: Бихте ли обяснили всяка една от трите функции, които споменахте - ядене, спане и секс, и да ми кажете какво конкретно, какви правила или съвети бихте дали на хората, които се стремят към духовно просветление, за да подпомогнат живота си по тези начини.

Прабхупада: Да. Да, това са нашите книги. Това са нашите книги. Имаме достатъчно материал за разбиране. Това не е нещо, което ще проумеете за една минута.

Интервюираща: Разбрах, че вие спите много малко. Спите по 3-4 часа през нощта. Чувствате ли, че това е, което всеки, който е духовно занимаващ се, също ще осъзнае?

Прабхупада: Да, виждаме го от поведението на Госвамите. На практика те нямат материални потребности. Ядене, спане, размножаване и защита, на практика те не са се занимавали с тези неща. Те са били заети да работят за Кришна.

Интервюираща: Заети с какво?

Рамешвара: Работа за Кришна или служене на Бога.

Бали-мардана: Той следва примера на предишните духовни учители.

Интервюираща: Добре, това, което ме интересуваше е защо… Той намира ли, че 3-4 часа е нужният период от време за спане?

Бали-мардана: С други думи, защо… Тя пита защо спиш по 3-4 часа. Как си достигнал до този стандарт?

Прабхупада: Това не е изкуствено. Колкото повече сте заети с духовни дейности, толкова повече се освобождавате от материалните дейности. Това е проверката.

Интервюираща: И така, вие сте достигнали до това…

Прабхупада: Не, не говоря за себе си, но това е проверката. Бхактих парешанубхаво вирактир анятра сят (ШБ 11.2.42). Ако напреднете в бхакти, в духовния живот, тогава няма да се интересувате от материалния живот.

Интервюираща: Смятате ли, че има разлика между народите в света? С други думи, смятате ли, че индийците в сравнение с европейците имат по-голяма склонност или е по-вероятно да заемат с Кришна съзнание?

Прабхупада: Не, който и да е интелигентен човек може да стане Кришна осъзнат. Аз вече обясних това, че освен ако човек не е много интелигентен, той не би приел Кришна съзнание. То е достъпно за всеки. Но има различни степени на интелигентност. В Европа и Америка са интелигентни, но интелигентността им се прилага за материални цели. А в Индия тяхната интелигентност се използва за духовни цели. Затова ще откриете толкова много неща, висок духовен стандарт на живот, книги, литература. Точно както Вясадева. Вясадева също бил семеен, но живеел в гората, и само вижте неговия принос от литература. Никой не може и да мечтае за нещо подобно. Чрез приноса към литературата е изпитвана интелигентността на дадена личност. Всички известни, велики хора в материалния свят, учени, философи, дори техници, получават признание заради трудовете си, заради приноса си, а не поради голямото си тяло.