BI/Prabhupada 1062 - Mi imamo tendenciju kontrolirati materijalnu prirodu

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Previous Page - Video 1061
Next Page - Video 1063 Go-next.png

Mi imamo tendenciju kontrolirati materijalnu prirodu
- Prabhupāda 1062


660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Dakle, mi smo u zabludi. Kada vidimo da se čudesne stvari dešavaju u kosmičkoj prirodi, treba da znamo da iza tih čudesnih pojava postoji kontrolor. Ništa se ne može ispoljiti, a da to nije pod nečijom kontrolom. Bilo bi djetinjasto ne uzeti u obzir postojanje kontrolora. Na primer, neki pravo dobar automobil koji je veoma brz, sjajno dizajniran i izrađen - vozi ulicom. Dijete može pomisliti, "Kako se ovo vozilo kreće bez pomoći bilo konja ili neke druge vučne sile?" Ali razuman čovjek ili neka odrasla osoba, zna da pored svog tog primjenjenog inžinjeringa u vozilu, bez vozača da se ne može pokrenuti. Taj inžinjering može da se odnosi bilo na vozilo, ili na električnu centralu... Ovo današnje vrijeme je vrijeme mašinerija, ali uvijek treba da znamo da iza mašina, iza čudesnog rada mehanizacije, postoji vozač. Dakle, Vrhovni Gospod je vozač, adhyakṣa. On je Svevišnja Ličnost pod čijom upravom sve djeluje. Tu su još i đive ili živa bića, koja su u ovoj Bhagavad-giti prihvaćena od strane Gospoda, što ćemo i saznati u kasnijim poglavljima, da su dijelovi i čestice Vrhovnog Gospoda. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Aṁśa znači dijelovi i čestice. Naravno, kao što je čestica zlata - također zlato, a kap okeanske vode je slana baš kao i okean, slično tome, mi živa bića, pošto smo dijelovi i čestice vrhovnog kontrolora, Išvare, Bhagavana, ili Gospda Šri Krišne, mi posjedujemo, hoću da kažem, ® kvalitativno sve osobine Vrhovnog Gospoda u maloj mjeri. Pošto smo mi mali īśvara, podređeni īśvara. Mi također pokušavamo da kontrolišemo. Pokušavamo da kontrolišemo prirodu. U današnje vreme pokušavate da kontrolišete svemirski prostor. Nastojeći da vaše imitacije planeta (sateliti, sonde) počnu da lebde... Dakle, ta sklonost ka kontrolisanju ili stvaranju je tu, zato što i mi djelimično posjedujemo tu sklonost za kontrolom. Ipak, treba da znamo da ta tendencija - sama po sebi - nije dovoljna. Imamo sklonost da kontrolišemo materijalnu prirodu, da zagospodarimo materijalnom prirodom, ali mi nismo vrhovni kontrolor. To je objašnjeno u Bhagavad-giti.

Onda, tu je i pitanje: što je zapravo ova materijalna priroda? Ta priroda je takodjer pojašnjena... Priroda, materijalna priroda, objašnjena je u Bhagavad-gīti kao niža, inferiorna prakṛti. Dok su živa bića objašnjena kao viša prakṛti. Prakṛti znači ono što je pod kontrolom, ono što je podređeno... Prakṛti, pravo značenje prakṛti je žena ili žensko. Baš kao što suprug kontrolira aktivnosti svoje supruge, slično tome, prakriti je takođe podređena, pod kontrolom. Bog, Svevišnja Božanska Ličnost, je najdominantniji kontrolor, dok je prakriti - tj. i živa bića i materijalna priroda, kao i razne druge prakṛti, su podređene nad kontrolom Svevišnjeg. Dakle prema Bhagavad-gīti, smatra se da su živa bića prakṛti, iako su dijelovi i čestice Svevišnjeg Gospodina. To je jasno naglašeno u Sedmom Poglavlju Bhagavad-gīte, apareyam itas tu viddhi aparā (BG 7.5). Ova materijalna priroda je aparā iyam. 'Itas tu' - dok iznad nje postoji druga prakṛti. A šta je ova naša prakṛti? Jīva-bhūta...

Ta prakriti ima tri kvaliteta: guna iliti odlika vrline, strasti i neznanja. A iznad ovih guna, triju različitih odlika vrline, strasti neznanja, postoji vječna priroda. Gdje je vrijeme vječno. Kombinacijom tih guna prirode koje su pod kontrolom i nadzorom vječnog vremena, postoje aktivnosti. Te aktivnosti se nazivaju karma. I te aktivnosti se odvijaju oduvijek od kojih mi ispaštamo ili uživamo plodove tih naših aktivnosti.