FI/Prabhupada 0155 - Kaikki yrittävät tulla Jumalaksi



Lecture on SB 7.6.5 -- Toronto, June 21, 1976

Nyt me siis voimme löytää Bhagavad-gītāsta kolme erityistä sanaa. Sanātanaḥ, ikuinen sanaa käytetään tässä. Ensin tämä jīva, nämä elävät olennot. Niitä on kuvailtu sanalla sanātanaḥ. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ jīva-loke sanātanaḥ (BG 15.7). Me olemme eläviä olentoja, sanātanaḥ. Ei ole kyse siitä, että meistä on tullut jīva-bhūtaḥ māyā:n vaikutuksesta. Me olemme asettuneet māyān vaikutuksen alaisiksi. Sen vuoksi me olemme jīva-bhūtaḥ. Itse asiassa me olemme sanātana. Sanātana tarkoittaa ikuista. Nityo śāśvata. Jivātmāa kuvaillaan: nityo śāśvato yaṁ na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). Se on sanātana. Olemme siis niin paljon vähemmän älykkäitä, ettemme kysy miten on mahdollista jos olen ikuinen, sanātana eikä minulla olisi syntymää eikä kuolemaa? Miksi minut on pantu tähän syntymän ja kuoleman kurimukseen? Tätä kutsutaan brahma-jijñāsāksi, mutta me emme ole koulutettuja. Meidän tulisi kuitenkin olla koulutettuja. Meidän tulisi ainakin hyödyntää tätä opetusta. Me olemme sanātana.

Toinen maailma on myös olemassa, joka mainitaan Bhagavad-gītā:ssa: paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ Tämä aineellinen maailma on ilmentynyt ja tämän taustalla on kokonainen aineellinen energia mahāt-tattva. Se ei ole ilmentynyt. Siis vyakto 'vyaktāt. Tämän tuolla puolen on toinen luonto, henkinen luonto, sanātana. Sitä kutsutaan sanalla sanātana. Paras tasmāt tu bhāvo 'nyo vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20) sekä jīva-bhūtaḥ-sanātana ja yhdennessätoista luvussa Arjuna kuvailee Kṛṣṇaa sanalla sanātana. Siis kolmesti sanātana. Kolme sanātanaa. Jos me kaikki siis olemme sanātana niin on olemassa sanātana-dhāma ja koska Kṛṣṇa on sanātana niin mekin olemme sanātana. Kun ne kaikki siis yhdistetään niin sitä kutsutaan sanalla sanātana-dharma.

He eivät tiedä mitä sanātana tarkoittaa. He luulevat, että jos minä pukeudun tietyllä tavalla ja synnyn tietyssä yhteisössä niin sitten minusta tulee sanātana-dharma. Ei, kenestä vaan voi tulla sanātana-dharma, mutta he eivät tiedä mikä on sanātanan merkitys. Jokainen elävä olento on sanātana ja Kṛṣṇa, Jumala on sanātana. On olemassa myös paikka, jossa me voimme tavata yhdessä. Se on sanātana dhāma. Sanātana dhāma, sanātana-bhakti. Sanātana-dhāma. Kun se toteutetaan niin sitä kutsutaan sanalla sanātana-dharma. Mitä siis on sanātana-dharma? Oletetaan, että minä palaan sinne siihen sanātana-dhāmaan ja siellä on Jumala, sanātana ja olen itse sanātana. Millaisia siis ovat meidän sanātana toimintomme? Tarkoittaako tämä, että kun menen sanātana-dhāmaan niin minusta tulee Jumala? Ei, sinusta ei tule Jumalaa, koska on yksi Jumala. Hän on Korkein Herra, Mestari ja me olemme palvelijoita.

Caitanya Mahāprabhu: jīvera svarūpa haya nitya kṛṣṇa dāsa (CC Madhya 20.108-109). Täällä jokainen meistä väittää siis, että meistä tulee Kṛṣṇa, mutta kun te palaatte sanātana-dhāmaan niin silloin me palvelemme ikuisesti Herran palveluksessa. Paitsi jos emme ole pätevöityneitä palaamaan sinne. Sitä on sanātana-dharma. Harjoittakaa te siis sitä. Tämä sanātana-dharma tarkoittaa bhakti-joogaa, koska me olemme unohtaneet. Kaikki yrittävät tulla Jumalaksi. Harjoitelkaapa tästä lähtien miten tulla Jumalan palvelijoiksi ja jos te olette todella päteviä niin ollaksenne varmoja siitä, että teistä on tullut Jumalan palvelijoita se on bhakti-mārga. Aivan kuin Caitanya Mahāprabhu sanoi, gopī-bhartur pada-kamalayor dāsa-dāsa-dāsa-dāsānudāsaḥ. Kun te olette taitavia tulemaan Herran palvelijan palvelijan palvelijan, sata kertaa palvelijan palvelijoiksi niin silloin te olette täydellisiä (CC Madhya 13.80).

Täällä jokainen kuitenkin yrittää tulla Korkeimmaksi Herraksi. Joku käyttää väärin sanaa "so 'ham", "ahaṁ brahmāsmi" ja siksi sanoo "Olen Korkein", mutta niin ei ole. Nämä ovat kyllä vedisiä sanoja, mutta so 'ham ei tarkoita "Minä olen Jumala." So 'ham tarkoittaa "Minä olen myös samaa laatua kuin Hän". Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Jīva on Jumalan, Kṛṣṇan erottamaton osanen, joten kyseessä on samanlaatuisuus. Aivan kuin silloin kun otatte tipan vettä merestä. Koko meren vesien kemiallinen koostumus sekä pienen tipan koostumus ovat samat. Sitä tarkoittaa so 'ham tai brahmāsmi. Ei ole kyse siitä, että me väärinkäytämme näitä vedisiä opetuksia, sanoja ja kuvittelemme virheellisesti, että "Minä olen Jumala. Minusta on tullut Jumala." Jos olette Jumala niin miksi olette ruvenneet koiriksi? Tuleeko Jumalasta koira? Ei, se ei ole mahdollista, koska me olemme häviävän pieniä hiukkasia. Myös tämä mainitaan śāstrassa:

keśāgra-śata-bhāgasya
śatadhā kalpitasya ca
jīvaḥ bhāgo sa vijñeya
sa anantyaya kalpate
(CC Madhya 19.140)

Meidän henkinen identiteettimme on, että olemme kymmenestuhannesosa hiuksen kärjestä. Se on hyvin pieni ja me jaamme sen kymmenestuhannesosaan ja yksi sellainen olemme me. Se vähäinen identiteetti on tässä kehossa. Miten siis löytää se? Teillä ei ole sellaista konetta. Siksi me sanomme nirākāra. Ei, on olemassa kyllä ākāra, mutta se on niin häviävän pikkuruinen, ettei sitä ole lainkaan mahdollista nähdä näillä aineellisilla silmillämme. Meidän on siis nähtävä se Vedojen selityksen välityksellä. Śāstra cakṣuṣa. Se on Vedāntan opetus. Meidän tulee nähdä śāstran kautta. Ei näillä tylsillä silmillämme. Sellainen ei ole mahdollista.