HU/Hungarian Main Page

From Vanipedia
Jump to: navigation, search


Vanipedia — A Védikus Tudás Esszenciája

Hungarian MainPage Banner.jpg

Mi a Vanipedia

A Vanipedia egy dinamikus enciklopédia, amely Śrīla Prabhupāda szavait (vāṇī) tartalmazza. Az együttműködésen keresztül felfedezzük és különböző látószögekből, átfogó módon összeállítjuk Śrīla Prabhupāda tanításait és egyszerű, könnyen érthető módon bemutatjuk azokat. Śrīla Prabhupāda digitális tanításainak páratlan tárházát építjük, hogy ezáltal egy állandó és világméretű platformot kínáljunk számára a Kṛṣṇa-tudat terjesztésére és tanítására az egész világon, mindenki javára.

A Vanipedia projekt egy globális, többnyelvű, együttműködésen alapuló törekvés, mely Śrīla Prabhupāda oly sok tanítványa miatt sikeres, akik különféle módokon vesznek részt benne. Minden nyelv különböző fejlődési fázisban van. Szeretnénk ha Śrīla Prabhupāda összes rögzített leckéje, beszélgetése és levelei 2027. novemberéig legalább 16 nyelvre le lennének fordítva és ezeknek legalább a 25%-a 32 nyelvre le lenne fordítva, mindezt Śrīla Prabhupāda eltávozásának 50. évfordulójára szeretnénk felajánlani. Vajon a magyar lesz az egyik e nyelvek közül?

Mi, a Vanipedia projekt magyar csapata szeretnénk ha a magyar nyelv lenne az egyik a 16 közül, de erre a TE segítségedre is szükség van. Csatlakozz hozzánk, hogy mindez megvalósulhasson!

A magyar nyelvű tartalmak elérhetőségei

Innen elérhető a Vanipeda oldalán található összes magyar nyelvű tartalom :

A Bhagavad-gíta úgy, ahogy van magyar nyelvű fordítása.

Śrīla Prabhupāda leveleinek magyar nyelvű fordításai.

Śrīla Prabhupāda leckéinek magyar nyelvű fordításai.

Śrīla Prabhupāda beszélgetéseinek magyar nyelvű fordítása.

Itt található Śrīla Prabhupāda 1080 videója beégetett magyar felirattal.

Mindegyik lejátszási lista magába foglal egy magyar nyelvű beégetett feliratos videókat tartalmazó listát, amelyekben a videók egymás után tekinthetőek meg.

A nektárcseppek rövid idézetek Śrīla Prabhupādától, melyek leckéin, beszélgetésein és reggeli sétáin hangzottak el. Ezek a rövid (90 másodpercnél rövidebb) hangfelvételek nagyon erőteljesek, felvilágosítják a lelket, továbbá békével és boldogsággal töltik el.

Śrīla Prabhupāda leckéinek átiratait és a hozzá tartozó videókat tartalmazó magyar nyelvű oldalak.

E kiáltvány leírja a teljes Vanipedia küldetését.

Csatlakozz hozzánk

Hare Kṛṣṇa! Kedves bhakták!


Meghívunk benneteket, hogy csatlakozzatok ehhez a nagyszerű projekthez. Tegyük elérhetővé Śrīla Prabhupāda tanításait magyar nyelven. Mindenkit szeretettel várunk. Ha értesz angolul, köztünk a helyed! Ha nem beszélsz angolul akkor is. Tudunk olyan szolgálatot biztosítani, amelyhez nem szükséges az angol nyelvtudás. Ha értesz a programozáshoz illetve a MediaWiki platformhoz, akkor téged is keresünk.


Az elérhető szolgálati lehetőségekkel kapcsolatban bővebb információt Lőrinczy Péter prabhutól kaphatsz.


Jaya Śrīla Prabhupāda!


Szolgáitok,

A Vanipedia projekt magyar csapata

Véletlenszerű versek a Bhagavad-gītāból

Bhagavad-gita 12.15

यस्मान्नोद्विजते लोको लोकान्नोद्विजते च यः ।
हर्षामर्षभयोद्वेगैर्मुक्तो यः स च मे प्रियः ॥१५॥
yasmān nodvijate loko
lokān nodvijate ca yaḥ
harṣāmarṣa-bhayodvegair
mukto yaḥ sa ca me priyaḥ

SZAVANKÉNTI FORDÍTÁS

yasmāt – aki miatt; na – sohasem; udvijate – zavartak; lokaḥ – emberek; lokāt – emberek miatt; na – sohasem; udvijate – zavart; ca – is; yaḥ – aki; harṣa – örömtől; amarṣa – szomorúságtól; bhaya – félelemtől; udvegaiḥ – és aggodalomtól; muktaḥ – mentes; yaḥ – aki; saḥ – bárki; ca – is; me – Nekem; priyaḥ – nagyon kedves.

FORDÍTÁS

Aki nem okoz gondot senkinek sem, akit senki nem zavar, s aki boldogságban és boldogtalanságban, félelemben és aggodalomban egyaránt rendíthetetlen – az nagyon kedves Nekem.

MAGYARÁZAT

Ez a vers folytatja a bhakta tulajdonságainak leírását. A bhakta senkinek sem okoz nehézséget, aggodalmat, félelmet vagy elégedetlenséget. Mivel kedves mindenkihez, sohasem cselekszik úgy, hogy az másoknak aggodalmat okozzon, és soha nem zaklatja fel, ha mások akarnak neki bajt okozni. Az Úr kegyéből hozzászokott, hogy semmilyen külső kellemetlenség ne zavarja meg. A bhakta állandóan elmélyed a Kṛṣṇa-tudatban és az odaadó szolgálatban, éppen ezért az anyagi körülmények nem befolyásolhatják. A materialista általában nagyon boldog, ha hozzájut valamihez, amivel elégedetté teheti az érzékeit és a testét, de azonnal féltékeny és irigy lesz, ha látja, hogy mások olyan érzéki élvezetben részesülnek, amiben ő nem. Ellenségei bosszújától tartva félelemben él, ha pedig képtelen sikerrel végrehajtani valamit, akkor teljesen elcsügged. A bhakta, aki transzcendentálisan fölötte áll minden ilyen zavaró körülménynek, nagyon kedves az Úr Kṛṣṇának.


Véletlenszerű videoklipek Śrīla Prabhupādától

Véletlenszerű hanganyagok Śrīla Prabhupādától


{{
HU/Hungarian - Srila Prabhupada: Nektárcseppek
„Erről az anyagi testről mindig tudnunk kell, hogy ez egy idegen dolog. Már elmagyaráztuk, hogy ez olyan, mint egy ruha. Akár egy ruha. A ruha is egy idegen dolog a testemnek. Ehhez hasonlóan a durva és a finom fizikai test — a durva fizikai test az öt durva elemből áll, a finom fizikai testet pedig az elme, az ego és az intelligencia alkotja — számomra idegen dolgok. Jelenleg ezekhez az idegen dolgokhoz ragaszkodom. Az egész életem feladata az, hogy megszabaduljak ezektől az idegen dolgoktól. Az eredeti lelki testemben szeretnék lenni. Ezt úgy lehet elérni, ha az ember gyakorol.”
660401 - Lecke: Bhagavad-gita 02.48-49. - New YorkA Vanipedia kiáltványa

↓ Ha szeretnél többet megtudni, görgess lejjebb...

Bevezetés

Śrīla Prabhupāda nagy jelentőséget tulajdonított a tanításainak, ezért a Vanipedia kizárólag az ő munkáira összpontosít, amely könyveket, rögzített előadásokat és beszélgetéseket, leveleket stb. tartalmaz. Amikor elkészül, a Vanipedia lesz az első vāṇī-templom a világon, amely egy szent helyet kínál, ahol a hiteles lelki útmutatás után kutató emberek milliói válaszokat találnak és inspirációt merítenek majd Śrīla Prabhupāda széles körben elismert tanításaiból, amit enciklopédia formájában a lehető legtöbb nyelven teszünk elérhetővé.

A Vanipedia jövőképe

Együttműködve arra, hogy Śrīla Prabhupāda többnyelvű vāṇī-jelenléte feléledjen és teljes mértékben megnyilvánuljon, ezáltal több százmillió ember számára elérhetővé tenni a Kṛṣṇa-tudat tudományát, ezzel segítve az Úr Caitanya Mahāprabhu sankirtana mozgalmát az emberi társadalom lelki felemelkedése érdekében.

Együttműködve

Összeállítani egy olyan enciklopédiát , mint amilyen a Vanipedia, csak bhakták ezreinek tömeges együttműködésével lehetséges, akik összegyűjtik és szorgalmasan fordítják Śrīla Prabhupāda tanításait.

Szeretnénk ha 2027 novemberéig Śrīla Prabhupāda összes könyve, előadása, beszélgetése és levele legalább 16 nyelvre teljesen le lenne fordítva, és legalább 108 nyelv képviseltetné magát valamilyen mértékben a Vanipedián.

2017 októberéig a teljes Bibliát 670 nyelvre, az Újszövetséget 1521 nyelvre, és a Biblia különböző részeit vagy történeteit további 1121 másik nyelvre fordították le. E statisztikák azt mutatják, hogy a szándékunk, melynek alapján lényegesen kiterjesztenénk Śrīla Prabhupāda tanításait, egyáltalán nem túlzó azokhoz a törekvésekhez képest, amelyeket a keresztények tanításaik elterjesztése érdekében tesznek.

Minden bhaktát arra invitálunk, hogy csatlakozzon hozzánk e nemes törekvésben, hogy Śrīla Prabhupāda többnyelvű Vani-jelenléte teljes mértékben megnyilvánuljon a világhálón az EGÉSZ emberiség javát szolgálva.

Feléleszteni

1965-ben Śrīla Prabhupāda meghívás nélkül érkezett Amerikába. Habár dicsőséges vapu kedvtelései 1977-ben véget értek, vāṇī formájában a mai napig jelen van, és ezt a jelenlétet kell most meghívnunk. Śrīla Prabhupāda csak akkor fog megjelenni, ha hívjuk őt és alázatosan kérjük tőle. Megjelenésének kulcsa az, ha erőteljesen vágyunk rá, hogy köztünk legyen.

Teljes mértékben megnyilvánítani

Nem vágyunk Śrīla Prabhupāda részleges jelenlétére. Mi a teljes Vani-jelenlétét kívánjuk. Szeretnénk összegyűjteni az összes valaha rögzített tanítását és számos nyelvre lefordítani. Ez az adományunk e bolygón élő emberek következő nemzedékeinek – Śrīla Prabhupāda tanításainak teljes menedéke (āśraya).

A Vani-jelenlétet

Śrīla Prabhupāda teljes vāṇī-jelenléte két fázisban jelenik meg. Az első – „és könnyű fázis” –, hogy összeállítsuk és minden nyelvre lefordítsuk Śrīla Prabhupāda összes tanítását. A második – „és nehezebb fázis” –, hogy emberek százmilliói teljes mértékben éljék is a tanításait.

Különféle módon tanulmányozni

 • Az eddigi kutatásaink szerint Śrīla Prabhupāda 60 különböző módon tanította a bhaktákat, hogyan olvassák a könyveit.
 • Ha e különféle módszerek szerint tanulmányozzuk Śrīla Prabhupāda könyveit, képesek leszünk megfelelően megérteni és magunkévá tenni őket. A tematikus tanulási módszertan követésével és azok összeállításával könnyen behatolhatunk minden szó, kifejezés, fogalom vagy személyiség jelentésének mély jelentőségébe, amelyet Śrīla Prabhupāda bemutat. Tanításai kétségtelenül az életünk és lelkünk, és ha alaposan tanulmányozzuk őket, számtalanféle módon érzékelhetjük Śrīla Prabhupāda jelenlétét.

Tíz millió ācārya

 • Tegyük fel, most tízezren vagytok. Aztán százezerre nő a létszám. Ennek így kell lennie. Azután a százezerről egy millióra, és a millióról tízmillióra. Úgyhogy nem lesz hiány ācāryából, és az emberek könnyen meg fogják érteni a Kŗșņa-tudat filozófiáját. Tehát építsétek fel ezt a szervezetet. Ne legyetek büszkék! Kövessétek az ācārya utasításait és próbáljátok tökéletesíteni magatokat, legyetek érettek. Akkor nagyon könnyű lesz megküzdeni māyāval. Igen! Az ācāryák hadat üzennek a māyānak. – Śrīla Prabhupāda előadása a Caitanya-caritāmṛtából, 1975. április 6.

Megjegyzés

Śrīla Prabhupāda jövőkép nyilatkozata önmagáért beszél – a tökéletes terv arra, hogy az emberek könnyen megértsék a Kŗșņa-tudatot. Śrīla Prabhupāda tízmillió felhatalmazott śikṣā-tanítványa alázatosan az alapító-ācāryánk utasításai szerint él és mindig törekszik a tökéletességre és az érettségre. Śrīla Prabhupāda világosan kijelenti: „Építsétek fel ezt a szervezetet!” A Vanipedia lelkesen segít valóra váltani ezt a víziót.

A Kṛṣṇa-tudat tudománya

A Bhagavad-gītā kilencedik fejezetében a Kŗșņa-tudat e tudományát a bölcsesség királyának, a legbizalmasabb tudásnak és a lelki megvalósítás legfelsőbb tudományának nevezik. A Kŗșņa-tudat egy transzcendentális tudomány, amely feltárul az őszinte bhakta előtt, aki készen áll Isten szolgálatára. A Kŗșņa-tudatot nem lehet elérni száraz érvelésen keresztül vagy akadémiai képesítés birtokában. A Kŗșņa-tudat nem egy hitrendszer, mint amilyen a hindu, keresztény, buddhista vagy muszlim, hanem egy tudomány. Aki figyelmesen olvassa Śrīla Prabhupāda könyveit, megérti a Kŗșņa-tudat legfelsőbb tudományát és egyre nagyobb késztetést érez arra, hogy átadja ugyanezt másoknak, ami valódi segítséget jelent számukra.

Az Úr Caitanya sankirtana mozgalma

Az Úr Caitanya Mahāprabhu a sankirtana mozgalom atyja és bevezetője. Aki azáltal imádja Őt, hogy életét, pénzét, intelligenciáját és szavait feláldozza a sankirtana mozgalom érdekében, azt az Úr elismeri és áldásában részesíti. Mindenki mást ostobának kell tekintetni, mert minden áldozat közül melybe az ember energiáját fektetheti, a sankirtana mozgalomért hozott áldozat a legdicsőségesebb. Az egész Kŗșņa-tudatú mozgalom az Úr Caitanya Mahāprabhu által elindított sankirtana mozgalom elvein nyugszik. Ezért aki a sankirtana mozgalom médiumán keresztül szeretné megérteni az Istenség Legfelsőbb Személyiségét, az tökéletes tudással rendelkezik. Ő sumedas, aki valóban intelligens.

Az emberi társadalom lelki felemelése

Az ember társadalom jelen pillanatban nincs a feledés sötétségében. Jelentős fejlődést ért el az anyagi kényelem, oktatás és gazdasági fejlődés terén az egész világon. De valahogy homokszem került a társadalom gépezetébe, ez az oka a nagyszabású vitáknak, még a kevésbé fontos kérdésekben is. Iránymutatásra van szükség annak érdekében, hogy egységes béke, barátság és jólét köszöntsön az emberiségre. A Śrīmad-Bhāgavatam betölti ezt a hiányt, mivel ez egy kulturális bemutató az egész emberi társadalom lelki felemelése érdekében. Az emberek általános tömegei csak eszközök a modern vezetők és politikusok kezében. Ha a vezetők szívében változás történik, az radikális változást idéz elő a világ hangulatában.

A valódi oktatás célja az önmegvalósítás, a lélek spirituális értékeinek megismerése kell legyen. Mindenkinek segítenie kell a világban zajló tettek lelkivé tételében. Az efféle tetteken keresztül, mind a cselekedetek végrehajtóját és magát a cselekedetet is lelkiség hatja át, és így a természet kötőerői fölé emelkednek.

A Vanipedia Küldetésnyilatkozata

 • Felajánlani egy állandó, világméretű prédikálási felületet Śrīla Prabhupāda számára, ahol az embereket a Kŗșņa-tudat tudományára tanítja a világ összes nyelvén.
 • Feltárni, felfedezni és átlátható módon, több szempont alapján összeállítani Śrīla Prabhupāda tanításait.
 • Bemutatni Śrīla Prabhupāda vāṇī formáját, könnyen hozzáférhető és érthető módon.
 • Gyűjteményt biztosítani széles körű tematikus kutatásokhoz a Śrīla Prabhupāda vāṇī-ján alapuló könyvek írásának megkönnyítéséhez.
 • Tantervi erőforrásokat biztosítani Śrīla Prabhupāda vāṇī-jával kapcsolatos oktatási kezdeményezésekhez.
 • Világosan megértetni Śrīla Prabhupāda őszinte követőivel, hogy személyes útmutatás céljából Śrīla Prabhupāda vāṇī-jához kell fordulniuk tanácsokért, és kellőképp tanultnak kell lenniük ahhoz, hogy minden szinten képviselni tudják őt.
 • Felkelteni Śrīla Prabhupāda követői figyelmét minden nemzetből annak érdekében, hogy globálisan működjenek együtt a fentiek elérése érdekében.

Mi késztet bennünket a Vanipedia építésére?

 • Elfogadjuk, hogy
 • Śrīla Prabhupāda egy tiszta bhakta, közvetlenül az Úr Śrī Kŗșņa hatalmazta fel, hogy az Úr számára végezhető szerető odaadó szolgálatban foglalja le az élőlényeket. E felhatalmazást az Abszolút Igazság tanításaiban való páratlan ismertetése bizonyítja.
 • A modern időkben senki nem tárta fel ilyen mértékben a vaiṣṇava filozófiát, mint Śrīla Prabhupāda és nem volt nála hatalmasabb társadalomkritikus, aki ezt úgy magyarázza el a kortárs világnak, ahogy van.
 • Śrīla Prabhupāda tanításai szolgálnak majd elsődleges menedékül a több millió követője összes eljövendő nemzedéke számára.
 • Śrīla Prabhupāda vágya volt, hogy tanításait széleskörűen elterjesszék és rendesen megértsék.
 • Śrīla Prabhupāda tanításainak tematikus megközelítése nagyban fokozza a bennük található igazságok megértésének folyamatát, és annak a megértését is, hogy milyen hatalmas érték van a tanításainak feltárásában, felfedezésében és több szempont szerinti alapos összeállításában.
 • Śrīla Prabhupāda tanításainak egy bizonyos nyelvre történő lefordítása olyan, mintha meghívnánk Śrīla Prabhupādát, hogy örökre azon a helyen éljen, ahol azt a nyelvet beszélik.
 • Fizikai távollétében Śrīla Prabhupādának rengeteg vāṇī-szolgára van szüksége, hogy segítsék őt a küldetésében.

Ily módon elkötelezettek vagyunk arra, hogy egy igazán dinamikus felületet biztosítsunk Śrīla Prabhupāda tanításaiban található tökéletes tudás és megvalósítások széles körű elterjesztéséhez és megfelelő megértéséhez, hogy ezek örömmel végezhetőek legyenek. Ez ilyen egyszerű. Az egyetlen dolog, ami elválaszt bennünket a Vanipedia befejezésétől nem más, mint az idő és a rengeteg megszentelt óra, amit vāṇī-szolgálattal töltünk, melyet még rá kell szánniuk azoknak a bhaktáknak, akik elkötelezik magukat ehhez a vízióhoz.

Nagyon köszönöm mindannyiótoknak, hogy méltányoljátok ezt az alázatos szolgálatot, amelyet lelki tanítómesterem utasítása alapján, kötelességemként próbálok végezni. Minden tanítványomat kérem, hogy működjenek együtt, és biztos vagyok benne, hogy küldetésünk minden kétséget kizáróan előre halad majd. – Śrīla Prabhupāda levele Tamāla Kṛṣṇa Dās (GBC) részére - 1971. augusztus 14.

Śrīla Prabhupāda három természetes helyzete

Śrīla Prabhupāda tanításainak lótuszlábainál való menedékvétel kultúrája csak akkor valósítható meg, ha Śrīla Prabhupāda e három helyzetéről való tudatosság felébred az őt követők szívében.

Śrīla Prabhupāda az első számú śikṣa-gurunk

 • Meggyőződésünk, hogy Śrīla Prabhupāda követői, tanításaiban megtapasztalhatják az ő jelenlétét és menedékét – egyénileg is, és akkor is, amikor egymás között beszélgetnek róla.
 • Megtisztítjuk önmagunkat és szilárd kapcsolatot alakítunk ki Śrīla Prabhupādával azáltal, hogy megtanulunk oly módon együtt élni vele, mint aki a saját irányadó lelkiismeretünk.
 • Azokat a bhaktákat, akik Śrīla Prabhupādától elkülönülve érzik magukat, arra bátorítjuk, hogy szánjanak időt arra, hogy jelenlétét a vāṇī-formájában keressék, ahol vigaszt találnak majd.
 • Megosztjuk Śrīla Prabhupāda kegyét minden követőjével, köztük azokkal is, akik az ő tanítványi láncolatában kérnek avatást, valamint azokkal is, akik különböző képességeik szerint követik őt.
 • Megismertetjük a bhaktákkal az igazságot Śrīla Prabhupāda helyzetével kapcsolatban, mely szerint ő mindenki elsődleges śikṣa-guruja, és az elkülönülésben a vele való śisya kapcsolatunkat is.
 • Létrehozunk egy śikṣa-felhatalmazott tanítványi láncolatot, hogy fenntartsuk Śrīla Prabhupāda örökségét az egymást követő nemzedékek során.

Śrīla Prabhupāda az ISKCON alapító ācāryája

 • Úgy propagáljuk az ő vāṇī-ját, mint ami az elsődleges hajtóerő, amely összeköti őt az ISKCON tagjaival, és amitől hűek maradnak hozzá. Ily módon fellelkesedve, eltökélt szándékunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a mozgalma – most és a jövőben is – azzá váljon, amivé ő szerette volna.
 • Támogatjuk a vaiṣṇava-brāhmaṇikus elvek fenntartható fejlődését, amelyek Śrīla Prabhupāda tanításai és prédikációs stratégiai köré csoportosulnak – egy „vāṇī-kultúrát” szeretnénk.
 • Megismertetjük a bhaktákkal az igazságot Śrīla Prabhupāda helyzetével kapcsolatban, hogy ő az ISKCON alapító ācāryája, és azt, hogyan szolgáljuk őt és a mozgalmát.

Śrīla Prabhupāda az egész világ ācāryája

 • We increase the global awareness of the significance of Srila Prabhupada's spiritual stature as the world-acharya by establishing the contemporary relevance of his teachings in all circles in every country.
 • We inspire a culture of appreciation and respect for Srila Prabhupada's teachings, resulting in active participation in the practices of Krishna consciousness by the world's population.
 • We realize the premise that Srila Prabhupada built a house in which the whole world can live by establishing his Vani as simultaneously the foundation and roof – the shelter, the ashraya – that protects this house.

Śrīla Prabhupāda természetes helyzete megteremtésének fontossága

 • Our ISKCON society needs educational initiatives, political directives, and social culture to facilitate and nurture Srila Prabhupada's natural position with his followers and within his movement. It will not happen automatically or by wishful thinking. It can only be achieved by intelligent, concerted and collaborative efforts offered by his pure-hearted devotees.
 • Five Key Obstacles Concealing Srila Prabhupada's Natural Position within his Movement:
 • 1. ignorance of Srila Prabhupada's teachings – he has given instructions but we are not aware they exist.
 • 2. indifference to Srila Prabhupada's teachings – we know the instructions exist but we do not care about them. We ignore them.
 • 3. misunderstanding of Srila Prabhupada's teachings – we apply them sincerely but due to our over-confidence or lack of maturity, they are misapplied.
 • 4. a lack of faith in Srila Prabhupada's teachings – deep within we are not fully convinced and think of them as utopian, neither realistic nor practical for the "modern world."
 • 5. in competition with Srila Prabhupada's teachings – with full conviction and enthusiasm we go in a completely different direction than what Srila Prabhupada has instructed, and in so doing influence others to go with us.

Megjegyzés

We believe these obstacles can easily be overcome with the introduction of integral, structured educational and training programs aimed at nurturing our relationship with and increasing our knowledge of Srila Prabhupada's teachings. This will only succeed however if fueled by a serious leadership commitment to create a culture deeply rooted in Srila Prabhupada's Vani. Srila Prabhupada's natural position will thus automatically become, and remain, apparent to all generations of devotees.

A bhakták az ő végtagjai, ISKCON az ő teste, és Vani az ő lelke

 • You should always remember that whatever we are doing, it is in the parampara system beginning from Lord Krishna, down to us. Therefore, our loving spirit should be more upon the message than the physical representation. When we love the message and serve Him, automatically our devotional love for the physique is done. – Srila Prabhupada Letter to Govinda dasi, 7 April 1970

Megjegyzés

We are Srila Prabhupada's limbs. To successfully cooperate with him to his full satisfaction we must be united in consciousness with him. This loving unity develops from our becoming fully absorbed in, convinced by and practicing his Vani. Our holistic success strategy is for everyone to assimilate Srila Prabhupada's teachings and boldly place them at the heart of everything we do for his Krishna consciousness movement. In this way, Srila Prabhupada's devotees can flourish personally, and in their respective services to make ISKCON a solid body which can fulfill Srila Prabhupada's desire to save the world from complete disaster. The devotees win, the GBC wins, ISKCON wins, the world wins, Srila Prabhupada wins, and Lord Caitanya wins. There will be no losers.

A pāraṃpara tanításainak terjedése

1486 Caitanya Mahaprabhu appears in order to teach the world Krishna consciousness – 533 years ago

1488 Sanatana Goswami appears in order to write books on Krishna consciousness – 531 years ago

1489 Rupa Gosvami appears in order to write books on Krishna consciousness – 530 years ago

1495 Raghunatha Gosvami appears in order to write books on Krishna consciousness – 524 years ago

1500 Mechanical printing presses begin to revolutionize the distribution of books throughout Europe – 520 years ago

1513 Jiva Gosvami appears in order to write books on Krishna consciousness – 506 years ago

1834 Bhaktivinoda Thakura appears in order to write books on Krishna consciousness – 185 years ago

1874 Bhaktisiddhanta Sarasvati appears in order to write books on Krishna consciousness – 145 years ago

1896 Srila Prabhupada appears in order to write books on Krishna consciousness – 123 years ago

1914 Bhaktisiddhanta Sarasvati coins the phrase "brhat-mrdanga" – 105 years ago

1922 Srila Prabhupada meets Bhaktisiddhanta Sarasvati for the first time and is immediately requested to preach in the English language - 97 years ago

1935 Srila Prabhupada receives the instruction to print books – 84 years ago

1944 Srila Prabhupada starts Back to Godhead magazine – 75 years ago

1956 Srila Prabhupada moves to Vrndavana to write books – 63 years ago

1962 Srila Prabhupada publishes his first volume of Srimad-Bhagavatam – 57 years ago

1965 Srila Prabhupada arrives in the West to distribute his books – 54 years ago

1968 Srila Prabhupada publishes his abridged Bhagavad-gita As-It-Is – 52 years ago

1972 Srila Prabhupada publishes his full version of Bhagavad-gita As-It-Is – 47 years ago

1972 Srila Prabhupada establishes the BBT to publish his books – 47 years ago

1974 Srila Prabhupada's disciples start the serious distribution of his books – 45 years ago

1975 Srila Prabhupada completes the Sri Caitanya-caritamrta – 44 years ago

1977 Srila Prabhupada stops speaking and leaves his Vani in our care – 42 years ago

1978 The Bhaktivedanta Archives is established – 41 years ago

1986 The world's digitally stored material amounts to 1 CD-ROM per person – 33 years ago

1991 The World Wide Web (brhat-brhat-brhat mrdanga) is established – 28 years ago

1992 The Bhaktivedanta VedaBase version 1.0 is created – 27 years ago

2002 The Digital Age arrives - worldwide digital storage overtakes analog – 17 years ago

2007 The world's digitally stored material amounts to 61 CD-ROMS per person – 12 years ago, that makes 427 billion CD-ROMs. (all full)

2007 Srila Prabhupada's Vani-temple, the Vanipedia begins construction in the web – 12 years ago

2010 Srila Prabhupada's Vapu-temple, the Temple of the Vedic Planetarium begins construction in Sridhama Mayapur – 9 years ago

2012 Vanipedia reaches 1,906,753 quotes, 108,971 pages and 13,946 categories – 7 years ago

2013 500,000,000 of Srila Prabhupada's books have been distributed by ISKCON devotees in 48 years – an average of 28,538 books every single day - 6 years ago

2019 21st March, Gaura Purnima day at 7.15 Central European Time, Vanipedia celebrates 11 years of inviting devotees to collaborate together to invoke and fully manifest Srila Prabhupada's Vani-presence. Vanipedia now offers 45,588 categories, 282,297 pages, 2,100,000 plus quotes presented in 93 languages. This has been achieved by over 1,220 devotees who have performed more than 295,000 hours of vaniseva. We still have a long way to go in order to complete Srila Prabhupada's Vani-temple thus we continue to invite devotees to participate in this glorious mission.

Megjegyzés

The unfolding of the mission of Sri Caitanya Mahaprabhu under the banner of the modern day Krishna consciousness movement is a very exciting time to be performing devotional service.

Srila Prabhupada, the Founder-acarya of the International Society of Krishna Consciousness has brought onto the world scene a life-changing phenomenon in the form of his Translations, Bhaktivedanta Purports, Lectures, Conversations, and Letters. Here lies the key to the respiritualization of the whole human society.

Vani, személyes társulás és elkülönülésben való szolgálat - idézetek


 • In the absence of physical presentation of the Spiritual Master the Vaniseva is more important. My Spiritual Master, Sarasvati Gosvami Thakura, may appear to be physically not present, but still because I try to serve His instruction I never feel separated from Him. I expect that all of you should follow these instructions. – Srila Prabhupada Letter to Karandhara das (GBC), 22 August 1970


 • From the very beginning I was strongly against the impersonalists and all my books are stressed on this point. So my oral instruction as well as my books are all at your service. Now you GBC consult them and get clear and strong idea, then there will be no disturbance. Disturbance is caused by ignorance; where there is no ignorance, there is no disturbance. – Srila Prabhupada Letter to Hayagriva das (GBC), 22 August 1970
 • Please be happy in separation. I am separated from my Guru Maharaja since 1936 but I am always with him so long I work according to his direction. So we should all work together for satisfying Lord Krishna and in that way the feelings of separation will transform into transcendental bliss. – Srila Prabhupada Letter to Uddhava das (ISKCON Press), 3 May 1968

Megjegyzés

Srila Prabhupada offers many revealing truths in this series of statements.

 • Srila Prabhupada's personal guidance is always here.
 • We should be happy in feelings of separation from Srila Prabhupada.
 • In Srila Prabhupada's physical absence his Vaniseva is more important.
 • Srila Prabhupada had very little personal association with his Guru Maharaja.
 • Srila Prabhupada's oral instruction, as well as his books, are all at our service.
 • Feelings of separation from Srila Prabhupada transform into transcendental bliss.
 • When Srila Prabhupada is not physically present, if we follow his Vani, we get his help.
 • Srila Prabhupada never left Bhaktisiddhanta Sarasvati's association, not even for a moment.
 • By consulting Srila Prabhupada's oral instructions and his books we get clear and strong ideas.
 • By following Srila Prabhupada's instructions we will never feel separated (disconnected) from him.
 • Srila Prabhupada expects all his followers to follow these instructions in order to become empowered siksa-disciples of him.

Tömegkommunikációs eszközök használata Kṛṣṇa üzenetének terjesztésére • I am very encouraged by the reports of the tremendous success of your TV and radio programs. As much as possible try to increase our preaching programs by using all the mass media which are available. We are modern day Vaishnavas and we must preach vigorously using all the means available. – Srila Prabhupada Letter to Rupanuga das (GBC), 30 December 1971


 • If you are able to arrange everything so that I can simply sit in my room and be seen by the world and speak to the world, then I shall never leave Los Angeles. That will be the perfection of your L.A. Temple. I am very, very encouraged by your proposal to flood the medias of your country with our Krishna Consciousness program, and see that it is practically taking shape under your hands, so I am all the more pleased. - Srila Prabhupada Letter to Siddhesvar das and Krishnakanti das, 16 February 1972Megjegyzés

Following in the footsteps of his Guru Maharaja Srila Prabhupada knew the art of engaging everything for Krishna's service.

 • Srila Prabhupada wants to be seen by the world and speak to the world.
 • Srila Prabhupada desires to flood the media with our Krishna Consciousness programs.
 • Srila Prabhupada wants his books distributed through the press and other modern-media.
 • Srila Prabhupada was happy to hear about the plan for a subject by subject encyclopedia of his teachings.
 • Srila Prabhupada says we should increase our preaching programs by using all the mass media that is available.
 • Srila Prabhupada says we are modern day Vaishnavas and we must preach vigorously using all the means available.
 • Srila Prabhupada says we can use everything – television, radio, movies, or whatever there may be – to tell about Krishna.
 • Srila Prabhupada says that the mass-media can become such an important instrument in spreading our Krishna consciousness movement.

Modern tömegkommunikációs eszközök, modern lehetőségek

For Srila Prabhupada, in the 1970's, the terms modern-media and mass-media meant the printing press, radio, TV and movies. Since his departure, the landscape of mass media has dramatically transformed to include Android phones, cloud computing and storage, e-book readers, e-commerce, interactive TV and gaming, online publishing, podcasts and RSS feeds, social networking sites, streaming media services, touch-screen technologies, web-based communications & distribution services and wireless technologies.

In line with Srila Prabhupada's example we are, since 2007, using modern mass media technologies to compile, index, categorize and distribute Srila Prabhupada's Vani.

 • Vanipedia's aim is to increase the visibility and accessibility of Srila Prabhupada's teachings on the web by offering a free, authentic, one-stop resource for
• ISKCON preachers
• ISKCON leaders and managers
• devotees studying devotional courses
• devotees wishing to deepen their knowledge
• devotees involved in inter-faith dialogues
• curriculum developers
• devotees feeling separation from Srila Prabhupada
• executive leaders
• academics
• teachers and students of religious education
• writers
• searchers of spirituality
• people concerned about current social issues
• historians

Megjegyzés

There is still more to be done to make Srila Prabhupada's teachings accessible and prominent in the world today. Collaborative web technologies provide us the opportunity to surpass all our previous successes.

Vani-szolgálat – Śrīla Prabhupāda szavai (vāṇī) szolgálatának szent cselekedete

Srila Prabhupada stopped speaking on the 14th of November, 1977, but the Vani he gave us remains ever fresh. However, these teachings are not yet in their pristine condition, nor are all of them readily accessible to his devotees. Srila Prabhupada's followers have a sacred duty to preserve and to distribute his Vani to everyone. We are therefore inviting you to perform this vaniseva.

Always remember that you are one of the few men I have appointed to carry on my work throughout the world and your mission before you is huge. Therefore, always pray to Krishna to give you strength for accomplishing this mission by doing what I am doing. My first business is to give the devotees the proper knowledge and engage them in devotional service, so that is not very difficult task for you, I have given you everything, so read and speak from the books and so many new lights will come out. We have got so many books, so if we go on preaching from them for the next 1,000 years, there is enough stock. – Srila Prabhupada Letter to Satsvarupa das (GBC), 16 June 1972

In June of 1972 Srila Prabhupada said that "we have got so many books" that we have "enough stock" to preach from for the "next 1,000 years." At that time, only 10 titles had been printed, so with all the extra books that Srila Prabhupada published from July 1972 to November 1977 the number of years of stock could easily be expanded to 5,000. If we add to this his oral instructions and letters, then the stock expands to 10,000 years. We need to expertly prepare all these teachings to be accessed and properly understood so that they can be "preached from" for this whole period of time.

There is no doubt that Srila Prabhupada has unending enthusiasm and determination to preach the message of Lord Caitanya Mahaprabhu. It does not matter that his vapu has left us. He remains in his teachings, and via the digital platform, he can now preach even more widely than when he was physically present. With complete dependence on Lord Caitanya's mercy, let us embrace Srila Prabhupada's vani-mission, and with more resolve than ever before, expertly prepare his Vani for 10,000 years of preaching.

Over the past ten years I have given the framework and now we have become more than the British Empire. Even the British Empire was not as expansive as we. They had only a portion of the world, and we have not completed expanding. We must expand more and more unlimitedly. But I must now remind you that I have to complete the translation of the Srimad-Bhagavatam. This is the greatest contribution; our books have given us a respectable position. People have no faith in this church or temple worship. Those days are gone. Of course, we have to maintain the temples as it is necessary to keep our spirits high. Simply intellectualism will not do, there must be practical purification.

So I request you to relieve me of management responsibilities more and more so that I can complete the Srimad-Bhagavatam translation. If I am always having to manage, then I cannot do my work on the books. It is document, I have to choose each word very soberly and if I have to think of management then I cannot do this. I cannot be like these rascals who present something mental concoction to cheat the public. So this task will not be finished without the cooperation of my appointed assistants, the GBC, temple presidents, and sannyasis. I have chosen my best men to be GBC and I do not want that the GBC should be disrespectful to the temple presidents. You can naturally consult me, but if the basic principle is weak, how will things go on? So please assist me in the management so that I can be free to finish the Srimad-Bhagavatam which will be our lasting contribution to the world. – Srila Prabhupada Letter to All Governing Body Commissioners, 19 May 1976

Here Srila Prabhupada is stating "this task will not be finished without the cooperation of my appointed assistants" to help him make "our lasting contribution to the world." It is Srila Prabhupada's books that have "given us a respectable position" and they are "the greatest contribution to the world."

Over the years, so much vaniseva has been performed by BBT devotees, book distributors, preachers who have held firmly to Srila Prabhupada's words, and by other devotees who have been dedicated to distribute and preserve his Vani in one way or another. But there is still much more to do. By working together via the technologies of the brhat-brhat-brhat mrdanga (the World Wide Web) we now have an opportunity to build an unparalleled manifestation of Srila Prabhupada's Vani in a very short period of time. Our proposal is to come together in vaniseva and build a Vani-temple to be completed by November 4th, 2027, at which time we will all be celebrating the final 50th anniversary. 50 years of serving Srila Prabhupada in separation. This will be a very appropriate and beautiful offering of love to Srila Prabhupada, and a glorious gift to all the future generations of his devotees.

I am glad that you have named your printing press the Radha Press. It is very gratifying. May your Radha Press be enriched in publishing all our books and literatures in the German language. It is a very nice name. Radharani is the best, topmost servitor of Krishna, and the printing machine is the biggest medium at the present moment for serving Krishna. Therefore, it is really a representative of Srimati Radharani. I like the idea very much. – Srila Prabhupada Letter to Jaya Govinda das (Book production manager), 4 July 1969

For the better part of the 20th century, the printing press provided the tools for successful propaganda from so many groups of people. Srila Prabhupada stated how expert the communists were to spread their influence in India via the pamphlets and books they distributed. Srila Prabhupada used this example to express how he wanted to make a large propaganda program for Krishna consciousness by distributing his books all over the world.

Now, in the 21st century, Srila Prabhupada's statement "the biggest medium at the present moment for serving Krishna" can undoubtedly be applied to the exponential and unparalleled power of internet publishing and distribution. In Vanipedia, we are preparing Srila Prabhupada's teachings for proper representation on this modern mass distribution platform. Srila Prabhupada stated that the Radha Press of his devotees in Germany was "really a representative of Srimati Radharani." We are therefore certain that he would consider Vanipedia to be a representative of Srimati Radharani as well.

So many beautiful Vapu-temples have already been built by ISKCON devotees – let us now build at least one glorious Vani-temple. The Vapu-temples offer sacred darshans to the forms of the Lord, and a Vani-temple will offer the sacred darshan to the teachings of the Lord and His pure devotees, as presented by Srila Prabhupada. The work of ISKCON devotees will naturally be more successful when Srila Prabhupada's teachings are situated in their rightful, worshipable position. Now there is a wonderful opportunity for all his current "appointed assistants" to embrace the vani-mission of building his Vani-temple and to inspire the whole movement to participate.

Just as the enormous and beautiful Vapu-temple rising from the banks of the Ganges in Sridham Mayapur is destined to help spread Lord Caitanya's mercy all over the world, so too can a Vani-temple of Srila Prabhupada's teachings strengthen his ISKCON mission to spread all over the world and establish Srila Prabhupada's natural position for thousands of years to come.

Vani-szolgálat – Gyakorlati lépések a szolgálathoz

 • Completing Vanipedia means Srila Prabhupada's teachings will be presented in a way that no one has ever done for the works of any spiritual teacher. We invite everyone to take part in this sacred mission. Together we will give Srila Prabhupada a unique exposure to the world on a magnitude only possible via the web.
 • Our desire is to make Vanipedia the No.1 reference encyclopedia of Srila Prabhupada's teachings in multiple languages. This will only happen with the sincere commitment, sacrifice, and support of many devotees. To date, over 1,220 devotees have participated in building Vanisource and Vaniquotes and translations in 93 languages. Now in order to complete Vaniquotes and build the Vanipedia articles, the Vanibooks, the Vanimedia, and the Vaniversity courses we need more support from devotees with the following skills:
• Administration
• Compiling
• Curriculum Development
• Design and Layout
• Finance
• Management
• Promotion
• Researching
• Server Maintenance
• Site Development
• Software Programming
• Teaching
• Technical Editing
• Training
• Translating
• Writing
 • Vaniservants offer their service from their homes, temples, and offices, or they can join us full-time for certain periods in Sridham Mayapur or Radhadesh.

Adományozás

 • For the past 12 years Vanipedia has been primarily financed by the book distribution from Bhaktivedanta Library Services a.s.b.l. To continue its construction, Vanipedia needs funding beyond the current capacity of BLS. Once completed, Vanipedia will hopefully be sustained by small donations from a percentage of many satisfied visitors. But for now, in order to complete the initial phases of building this free encyclopedia, the service of offering financial support is crucial.
 • Supporters of Vanipedia can choose from one of the following options

Sponsor: A person donating any amount they desire

Supporting Patron: An individual person or legal entity donating at least 81 euros

Sustaining Patron: An individual person or legal entity donating at least 810 euros with the possibility to make 9 monthly payments of 90 euros

Growth Patron: An individual person or legal entity donating 8,100 euros with the possibility to make 9 yearly payments of 900 euros

Foundational Patron: An individual person or legal entity donating 81,000 euros with the possibility to make 9 yearly payments of 9,000 euros

 • Donations can be received online or through our PayPal account titled vaniseva@pamho.net. If you prefer another method or have more queries before donating, then email us at vaniseva@pamho.net

Hálásak vagyunk - imák

We Are Grateful

Thank you Srila Prabhupada
for giving us this opportunity to serve you.
We will do our best to please you in your mission.
May your teachings give shelter to millions of fortunate souls.


Dear Srila Prabhupada,
please empower us
with all good qualities and abilities
and continue to send us long term
seriously committed devotees and resources
to successfully build your glorious Vani-temple
for the benefit of All.


Dear Sri Sri Panca Tattva,
please help us to become dear devotees of Sri Sri Radha Madhava
and dear disciples of Srila Prabhupada and our Guru Maharaja
by continuing to facilitate us to work hard and smart
in the mission of Srila Prabhupada
for the pleasure of his devotees.

Thank you for considering these prayers

Megjegyzés

Only by the empowering grace of Srila Prabhupada, Sri Sri Panca Tattva, and Sri Sri Radha Madhava can we ever hope to achieve this herculean task. Thus we incessantly pray for Their mercy.


További tartalmak

hare kṛṣṇa hare kṛṣṇa - kṛṣṇa kṛṣṇa hare hare - hare rāma hare rāma - rāma rāma hare hare