HU/Prabhupada 0124 - A lelki tanítómesterünk szavait úgy kell elfogadni, mint szívünket és lelkünket

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Előző oldal - videó 0123
Következő oldal - videó 0125 Go-next.png

We Should Take Up the Words from the Spiritual Master as Our Life and Soul - Prabhupāda 0124


His Divine Grace Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami Prabhupada's Disappearance Day, Lecture -- Los Angeles, December 9, 1968

Tehát ő egész életében brahmacsári volt. Bhaktivinóda Thákurának több fia is volt, és ő volt az ötödik. Fivérei közül néhányan szintén nem házasodtak meg. A lelki tanítómesterem sem házasodott meg. Bhaktisziddhánta Szaraszvati Gószvámi Mahárádzsa gyermekkora óta szigorú brahmacsári életet élt. Nagyon nehéz lemondásokon ment keresztül, hogy elkezdhesse ezt a világraszóló mozgalmat. Ez volt a küldetése. Ez volt Bhaktivinóda Thákura vágya. Bhaktivinóda Thákura 1896-ban szerette volna elindítani a Krisna-tudat mozgalmát azzal, hogy ezt a Sri Csaitanja Maháprabhu életéről és tanításairól szóló könyvet terjesztette. A jószerencsének köszönhetően abban az évben születtem, és Krisna elrendezésének köszönhetően kapcsolatba kerültünk. Én és a lelki tanítómesterem különböző családokban születtünk meg. Ki gondolta volna, hogy a védelme alá kerülök? Ki gondolta volna, hogy Amerikába jövök? Ki gondolta volna, hogy ti, amerikai srácok eljöttök hozzám? Ez mind Krisna elrendezése. Felfoghatatlan, hogyan történnek a dolgok.

1936-ban… Ma 1968. december 9. van. Ez azt jelenti, hogy 32 éve üzleti vállalkozásom volt Bombayben. Váratlanul, talán ezen a napon, december 9. vagy 10. között. Lelki tanítómesterem ekkor gyengélkedett egy picit, és Dzsagannátha Puriban élt a tengerparton. Levelet írtam neki: „Kedves mesterem, a többi tanítványa, a brahmacsárik, a szannjászik közvetlen szolgálatot végeznek Önnek. Én családos vagyok. Nem élhetek Önnel, nem tudom megfelelően szolgálni Önt. Tehát nem tudom, hogyan szolgálhatom Önt.” Azon gondolkoztam, hogyan tudom szolgálni őt: „Hogyan szolgálhatom őt igazán?” Válasza 1936. december 13-án kelt. Abban a levélben a következőt írta: „Kedves ez és ez, nagyon örülök, hogy megkaptam a levelét. Úgy gondolom, meg kellene próbálnia angol nyelven terjeszteni a mozgalmunkat.” Ezt írta. „Ez jót fog tenni Önnek és azoknak, akik segíteni fogják Önt.” „Kívánom…” Ez volt az utasítása.

Aztán 1936. december 31-én elhunyt. Ez azt jelenti, hogy két héttel halála előtt írta ezt a levelet. Nagyon komolyan vettem a lelki tanítómesterem ezen utasítását, de nem gondoltam, hogy ilyen és ilyen tetteket kell majd végrehajtanom. Családos voltam akkoriban. De ez Krisna elrendezése. Ha szigorúan próbáljuk követni a lelki tanítómestert, az utasítását, akkor Krisna megad nekünk minden segítséget. Ez a titok. Habár nem volt lehetőségem, sosem gondoltam, mégis komolyan vettem azáltal, hogy Visvanátha Csakravati Thákura Bhagavad-gítához fűzött magyarázatát tanulmányoztam. A Bhagavad-gíta (BG 2.41) ezen verséhez: vjavaszájátmika buddhir / ékéha kuru-nandana, Visvanátha Csakravati Thákur azt a magyarázatot fűzi, hogy a lelki tanítómester szavait úgy kell elfogadnunk, mint szívünket és lelkünket. Meg kell próbálnunk pontosan végrehajtani az utasítást, a lelki tanítómester konkrét utasítását anélkül, hogy törődnénk a vele járó személyes előnnyel vagy veszteséggel. Tehát ebben a szellemben próbáltam eljárni. Megadott minden segítséget, amire a szolgálatához szükségem volt. Úgy adódott, hogy ilyen idős korban jöttem el az országotokba, és ti is nagyon komolyan veszitek ezt a mozgalmat, megpróbáljátok megérteni. Mostanra már van néhány könyvünk. Tehát már megvetette a lábát ez a mozgalom. A lelki tanítómesterem eltávozásának alkalmából, ahogy én is próbálom végrehajtani az ő akaratát, ugyanígy kérlek benneteket, hogy hajtsátok végre ugyanezt az utasítást az én akaratomból. Öreg vagyok, bármelyik pillanatban meghalhatok. Ez a természet törvénye. Senki sem tudja mikor. Tehát ez nem túl meglepő, mégis azt kérem tőletek ezen a kedvező napon, a lelki tanítómesterem eltávozása napján, mert legalább valamilyen mértékben megértettétek a Krisna-tudat mozgalmának lényegét. Meg kell próbálnotok továbbvinni. Az emberek szenvednek e nélkül a tudat nélkül.