HU/Prabhupada 0153 - Irodalmi munkássága alapján ítélhető meg valaki intelligenciája

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Előző oldal - videó 0152
Következő oldal - videó 0154 Go-next.png

Irodalmi munkássága alapján ítélhető meg valaki intelligenciája -
Prabhupāda 0153


Interview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

RIPORTER: Beszélne mindhárom funkcióról, amit említett – evés, alvás és nemi élet – és elmondaná, hogy milyen szabályokat vagy tanácsokat adna az embereknek akik lelki megvilágosodást keresnek, hogy ilyenformán segítse az életüket?

PRABHUPÁDA: Igen. Igen, azok ott a könyveink. A könyveink. Rengeteg dolgot kell megértenünk. Ez nem egy olyan dolog, amit egy perc alatt képes megérteni.

RIPORTER: Úgy tudom, nagyon keveset alszik. Három vagy négy órát alszik esténként. Úgy gondolja, hogy ezt mindenki megvalósítja, aki lelkileg fejlett?

PRABHUPÁDA: Igen, azt látjuk, hogy a Gószvámik is így éltek. Gyakorlatilag nem voltak anyagi szükségleteik. Gyakorlatilag nem volt szükségük ilyen dolgokra: evésre, alvásra, párzásra és védekezésre. Csupán Krisnával kapcsolatos dolgokban merültek el.

RIPORTER: Miben merültek el?

RÁMÉSVARA: Krisna vagy Isten szolgálatában.

BALI-MARDANA: Az előző lelki tanítómesterek példájáról beszél.

RIPORTER: Nos, ami érdekelne engem, az, hogy miért… Úgy találta, hogy három-négy óra szükséges az alváshoz?

BALI-MARDANA: Más szóval, miért… Azt kérdezi, hogy miért épp három-négy órát alszol? Hogyan érted el ezt a normát?

PRABHUPÁDA: Nem mesterségesen. Minél több időt szentel a lelki tetteknek, egyre inkább felszabadul az anyagi tettek alól. Ez a teszt.

RIPORTER: És akkor elérkezett a…

PRABHUPÁDA: Nem. Nem magamról beszélek, hanem ez egy teszt. Bhaktih paresánubhavó viraktir anjatra csa (Bhág. 11.2.42.). Aki fejlett az odaadó szolgálatban, a lelki életben, azt nem érdekli az anyagi lét.

RIPORTER: Úgy gondolja, van különbség a világ különféle népei között? Más szóval, gondolja, hogy az indiaiak az európaiakkal szemben nagyobb valószínűséggel lesznek a Krisna-tudat mozgalmának követői?

PRABHUPÁDA: Nem. Bármelyik értelmes emberből lehet Krisna-tudatú. Ahogy már elmondtam. Amíg valaki nem rendelkezik elegendő intelligenciával, addig nem képes elfogadni a Krisna-tudat filozófiáját. Tehát ez nyitott mindenki számára. De az intelligenciának különböző fokai léteznek. Európában és Amerikában az emberek intelligensek, viszont az intelligenciájukat anyagi célokra fordítják. És Indiában az intelligenciát lelki célokra használják. Ezért látunk olyan sok magas szintű lelki életvitelt, könyveket és irodalmat. Mint például Vjászadéva. Vjászadéva családos ember is volt, de az erdőben élt és látjuk, milyen irodalmat hagyott maga után. Amiről mások még álmodni sem mernek. Tehát irodalmi munkássága alapján ítélhető meg valaki intelligenciája. Az anyagi világban az összes nagy embert, tudósokat, filozófusokat, még a szakembereket is a publikációik miatt ismerik el, nem pedig a hatalmas testük miatt.