MO/Prabhupada 0153 - Prin contribuția literară inteligența persoanei e testată

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Pagina precedentă – Video 0152
Pagina următoare - Video 0154 Go-next.png

Prin contribuția literară inteligența persoanei e testată
- Prabhupāda 0153


Interview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

Reporter: Poți să treci prin fiecare dintre cele trei funcții pe care le-ați menționat: mâncatul, somnul și sexul, și spune-mi ce anume, ce reguli sau sugestii pe care le-ai da oamenilor care caută o iluminare spirituală pentru a ajuta viața lor în aceste moduri.

Prabhupāda: Da. Da, astea sunt cărțile noastre. Sunt cărțile noastre. Avem destule materiale pentru a înțelege. Nu este un lucru pe care îl veți înțelege într-un minut.

Reporter: Înțeleg că dormi foarte puțin, trei-patru ore pe noapte. Credeți că și aceasta va fi realizată de orice persoană activizată spiritual?

Prabhupāda: Da, vedem din comportamentul gosvāmilor. Ei practic nu aveau necesități materiale. Acest mâncat, dormit, împerecheat și apărat, practic ei nu aveau așa ceva. Ei se implicau pur și simplu în treaba lui Kṛṣṇa.

Reporter: Angajați în ce?

Rāmeśvara: Treaba lui Kṛṣṇa sau slujirea lui Dumnezeu.

Bali-mardana: El arată exemplul maeștrilor spirituali anteriori.

Reporter: Ei bine, ceea ce mi-a părut de interes este de ce... consideră că între trei și patru ore este timpul necesar pentru a dormi?

Bali-mardana: Cu alte cuvinte, de ce ... Întreabă de ce este de trei până la patru ore timpul pe care-l dormi. Cum ai atins acest standard?

Prabhupāda: Asta nu este artificial. Cu cât sunteți mai implicați în activități spirituale, cu cât devii mai eliberat de activități materiale. Acesta este testul.

Reporter: Așa că ați ajuns la acest...

Prabhupāda: Nu, nu vorbesc despre mine, dar acesta este testul. Bhaktiḥ pareśānubhavo viraktir anyatra syāt (SB 11.2.42). Dacă avansați în bhakti, în viața spirituală, atunci deveniți dezinteresați în viața materială.

Reporter: Credeți că există o diferență între diferitele popoare ale lumii? Cu alte cuvinte, credeți că indienii, spre deosebire de europeni, au o tendință mai mare sau sunt mai susceptibili să adere la conștiența de Kṛṣṇa?

Prabhupāda: Nu, orice om inteligent poate deveni conștient de Kṛṣṇa. Așa cum am explicat deja, dacă nu este foarte inteligent, el nu poate să practice conștiența de Kṛṣṇa. Deci este deschis tuturor. Dar există grade diferite de inteligență. În Europa, în America, ei sunt inteligenți, dar inteligența lor este utilizată în scopuri materiale. Iar în India inteligența lor este folosită în scopuri spirituale. Prin urmare, veți găsi atât de multe standarde foarte înalte ale vieții, cărți, literatură. La fel ca Vyāsadeva. Vyāsadeva trăia, de asemenea, o viață de familie, dar trăia în pădure și asta se vede în contribuția sa literară. Nimeni nu poate nici măcar visa. Prin contribuția literară, inteligența omului este testată. Toți oamenii mari-mari din lumea materială, oameni de știință, filosofi, chiar tehnicieni, ei sunt recunoscuți prin scrierile lor, prin contribuția lor, iar nu prin corpul lor gigantic.