MO/Prabhupada 0350 - Încercăm să facem oamenii calificați ca să-l vadă pe Krișna



Lecture on BG 7.2 -- Nairobi, October 28, 1975

Brahmānanda: El spune că știm din vede că Kṛṣṇa este nelimitat, mai ales când El își prezenta rāsa-līlā Sa cu gopii. Deci, dacă Kṛṣṇa este nelimitat, de ce nu a făcut El...?

Omul indian: Să se manifeste în întreaga lume, astfel încât toate entitățile vii să aibă șanse egale să se întoarcă acasă?

Brahmānanda: De ce nu s-a manifestat pe Sine în toată lumea, astfel încât toate entitățile vii să aibă șanse egale ...?

Prabhupāda: Ba da, El s-a manifestat în întreaga lume, dar voi nu aveți ochi ca să-L vedeți. Acesta este defectul vostru. Kṛṣṇa este prezent peste tot. Dar, la fel cum soarele este prezent pe cer. De ce nu-l vezi acum? Hm? Răspunde la aceasta. Crezi că soarele nu e pe cer? Crezi că soarele nu este acolo? Deci, du-te pe acoperiș și vezi soarele. (râsete) De ce te-ai dovedit un ticălos, cum că "Nu, nu, nu există soare"? Va fi asta acceptată de oamenii învățați? Pentru că voi nu vedeți soarele, atunci nu există soare? Va fi asta acceptată de orice savant învățat? Noaptea soarele nu vede, deci dacă spui unui om învățat, oricui care cunoaște lucrurile, "Nu, nu, nu există soare", atunci va accepta el asta? El va spune că "Soarele este acolo. Tu ticălosule, tu nu-l poți vedea". Asta e tot. - Doar dezbară-te de ticăloșia ta. Atunci vei vedea. Nāhaṁ prakāśaḥ sarvasya yoga-māyā-samāvṛtaḥ (BG 7.25), a spus Kṛṣṇa. El nu este expus ticăloșilor, dar acela care cunoaște, el vede.

premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santaḥ sadaiva hṛdayeṣu vilokayanti
yaṁ śyāmasundaram acintya-guṇa...
(Bs. 5.38)

Devoții Îl văd întotdeauna pe Kṛṣṇa. Pentru ei, El este întotdeauna prezent. Iar de către ticăloși, El nu poate fi văzut. Aceasta este diferența. Deci trebuie să devii neticălos; atunci vei vedea. Īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe arjuna tiṣṭhati (BG 18.61). În centrul inimii fiecăruia, Kṛṣṇa este prezent. Dar știi tu asta? Poți vedea? Poți tu să vorbești cu El? El este în inima ta, El este prezent. Dar El vorbește cu cine? Teṣāṁ satata-yuktānāṁ bhajatāṁ prīti-pūrvakam, dadāmi budhhi-yogaṁ tam (BG 10.10). El vorbește cu devotul care este angajat în slujba Sa timp de douăzeci și patru de ore. Acestea sunt menționate în Bhagavad-gītā. Nu citiți Bhagavad-gītā? Deci, totul necesită o calificare. Deci, această mișcare a conștienței de Kṛṣṇa înseamnă că încercăm să-i facem pe oameni să fie calificați pentru a-l vedea pe Kṛṣṇa. Fără a fi calificat, cum puteți vedea? Aceasta necesită calificare.