MO/Prabhupada 0516 - Puteți atinge o viață liberă, asta nu e poveste sau ficțiune



Lecture on BG 7.1 -- Los Angeles, December 2, 1968

Prabhupāda: Govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi (Bs. 5.29).

Devotați: Govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi.

Prabhupāda: Deci ne închinăm personalității Supreme a Lui Dumnezeu, Govinda. Asta e treaba noastră. Care este efectul închinării lui Govinda? La fel cum oamenii încearcă să meargă pe planeta Lunii, e un efort foarte mic. Chiar dacă ei merg pe planeta Lunii, ei nu vor beneficia prea mult, deoarece oamenii de știință spun că pe planeta Lunii sunt 200 de grade sub zero. Deci noi nu putem tolera climatul rece al acestei planete, cum vom putea beneficia chiar dacă mergem pe planeta Lunii? Planeta Lunii este cea mai apropiată planetă. Există milioane de alte planete, dar oamenii de știință spun că pentru a ajunge la cea mai înaltă, cea mai înaltă planetă, va dura patruzeci de mii de ani. Și cine va trăi patruzeci de mii de ani ca să meargă și să se întoarcă?

Acestea sunt dificultăți practice și, prin urmare, noi suntem numiți suflete condiționate. Activitățile noastre sunt condiționate, nu suntem liberi. Dar puteți obține o viață de libertate, o viață cu energie nelimitată, fericire nelimitată, bucurie nelimitată. Există posibilitatea asta. Aceasta nu este o poveste sau ficțiune. Vedem atât de multe planete în acest univers. Avem atâtea vehicule de zbor, dar nu putem ajunge nici chiar la cel mai apropiată. Suntem atât de limitați. Dar dacă ne închinăm lui Govinda, atunci este posibil. Puteți merge oriunde. Am scris aceste afirmații în broșura noastră, "Călătorie ușoară către alte planete". Este posibil. Să nu credeți că această planetă este lumea întreagă. Există multe, multe milioane de alte planete foarte frumoase. Acolo standardul fericirii, standardul de bucurie este de multe ori mai mare decât de ceea ce ne bucurăm noi aici. Deci, cum este posibil acest lucru?

Voi citi capitolul al șaptelea al lui Bhagavad-gītā, care este vorbită chiar de Govinda. Bhagavad-gītā, capitolul al șaptelea. Domnul Kṛṣṇa spune:

mayy āsakta-manāḥ pārtha
yogaṁ yuñjan mad-āśrayaḥ
asaṁśayaṁ samagraṁ māṁ
yathā jñāsyasi tac chṛṇu
(BG 7.1)

Acum, aici este explicat cuvântul yogam. Ce fel de yoga recomandă Kṛṣṇa? Mayy āsakta-manāḥ. Ținând mintea mereu atașată la Kṛṣṇa, acesta e sistemul de yoga. Această conștiență de Kṛṣṇa este sistemul yoga. În prezent, ei își concentrează mintea pe ceva vid, impersonal, conform prescripției proprii. Procesul real este de a concentra mintea asupra ceva. Dar acel ceva, dacă l-am făcut vid, este foarte dificil să ne concentrăm mintea în acel fel. Acest lucru este explicat, de asemenea, în Bhagavad-gītā în Capitolul al douăsprezecelea: kleśo 'dhikataras teṣām avyaktāsakta-cetasām (BG 12.5). Cei care încearcă să mediteze pe ceva impersonal și vid, problemele lor sunt mai mari decât cei care meditează asupra Persoanei Supreme. Acest lucru este explicat. De ce? Avyaktā hi gatir duḥkhaṁ dehavadbhir avāpyate. Nu ne putem concentra mintea pe ceva impersonal. Dacă te gândești la prietenul tău, dacă te gândești la tatăl tău, la mama ta, sau cineva pe care îl iubești, poți continua să gândești astfel timp de ore întregi. Dar dacă nu aveți nici un obiectiv ca să vă fixați mintea, atunci este foarte dificil. Dar oamenii sunt învățați să se concentreze pe ceva vid și impersonal.