NL/Prabhupada 0585 - Een Vaiṣṇava is ongelukkig als hij ziet dat anderen ongelukkig zijn



Lecture on BG 2.20 -- Hyderabad, November 25, 1972

Dus er is geen sprake van te denken dat er in de zon planeet geen levend wezen is. Er zijn levende wezens die geschikt zijn voor die planeet.

We leren van de Brahma-saṁhitā dat: koṭiṣu vasudhādi-vibhūti-bhinnam. Vasudhā. Vasudhā betekent planeet. Er zijn ontelbare planeten in elk universum. Yasya prabhā prabhavato jagad-aṇḍa-koṭi-koṭiṣv aśeṣa-vasudhādi-vibhūti-bhinnam (Bs. 5.40). Dit is slechts één universum. Er zijn ook miljoenen universa.

Toen Caitanya Mahāprabhu werd verzocht door een toegewijde van Heer Caitanya dat: "Mijn beste Heer, U bent gekomen. Neemt U alstublieft al deze geconditioneerde zielen weg. En als U denkt dat ze verschrikkelijk zondig zijn, ze kunnen niet verlost worden, breng dan alle zonden op mij over. Ik zal lijden. U kunt ze beter wegnemen." Dit is Vaiṣṇava filosofie. Vaiṣṇava filosofie betekent; para-duḥkha-duḥkhī. Een Vaiṣṇava is eigenlijk ongelukkig als hij ziet dat anderen ongelukkig zijn. Zelf heeft hij geen ongeluk. Omdat hij in contact is met Kṛṣṇa, hoe kan hij ongelukkig zijn? Zelf heeft hij geen ongeluk. Maar hij wordt ongelukkig door de geconditioneerde zielen ongelukkig te zien. Para-duḥkha-duḥkhī. Daarom vroeg Vāsudeva Ghoṣa aan Heer Caitanya Mahāprabhu dat: "U verlost al deze ongelukkige geconditioneerde zielen. En als U denkt dat ze zondig zijn, ze kunnen niet worden verlost, breng dan alle zonden van deze mensen op mij over. Ik zal lijden, en U neemt ze weg " Dus Caitanya Mahāprabhu was erg tevreden met zijn voorstel en Hij glimlachte. Hij zei dat: "Dit brahmāṇḍa, dit universum, is slechts als een mosterdzaadje in een zak mosterdzaad."

Ons punt is dat er zo veel universa zijn. Vergelijk maar. Je neemt een zak mosterdzaad en pakt er één zaadje uit. In vergelijk met de zak mosterdzaadjes, wat is de waarde van dit ene zaadje? Vergelijkbaar, dit universum is zoals dat. Er zijn zoveel universa. De moderne wetenschappers proberen naar andere planeten te gaan. Ook al gaan ze, wat is er gewonnen daar? Er zijn koṭiṣu vasudhādi-vibhūti-bhinnam. Men kan naar zo veel planeten niet gaan. Zelfs volgens hun berekening, als ze naar de hoogste planeet willen gaan, die wij Brahmaloka noemen, zal het veertig duizend jaar duren in de licht-jaar berekening.

Dus in God's schepping is alles onbeperkt. Het is niet beperkt door ons perspectief van kennis. Dus er zijn zoveel, ontelbare universa, ontelbare planeten, en er zijn ontelbare levende wezens. En ze gaan allemaal rond volgens hun karma. En geboorte en dood betekent veranderen van het ene lichaam naar het andere. Ik maak een plan in dit leven en ... Want iedereen is in de lichamelijk levensopvatting. Dus zo lang we in de lichamelijk levensopvatting zijn ... "Ik ben brāhmaṇa," "Ik ben kṣatriya," "Ik ben vaiśya," "Ik ben śūdra," "Ik ben Indiër," "Ik ben Amerikaan," "Ik ben zus en zo." Dit zijn allemaal benamingen van de lichamelijk levensopvatting. Dus zo lang ik in de lichamelijk levensopvatting ben denk ik: "Ik moet deze plicht doen. Als brāhmaṇa moet ik die en deze dingen doen." "Als Amerikaan moet ik zoveel dingen doen." Zolang dit bewustzijn zal blijven moeten we een ander lichaam accepteren. Dit is het proces van de natuur. Zo lang ...