NL/Prabhupada 0962 - Wij nemen God als vaststaand feit



720000 - Lecture BG Introduction - Los Angeles

Dus ik zal over de Bhagavad-gītā zoals ze is spreken. Ik zal uitleggen waarom we Bhagavad-gītā 'zoals ze is' zeggen. Er zijn veel edities van de Bhagavad-gītā die geïnterpreteerd zijn op hun eigen manier en die hebben daardoor de geest van de Bhagavad-gītā opgegeven. Dus deze bepaalde naam 'zoals ze is' is belangrijk. Waarschijnlijk is er geen andere editie van de Bhagavad-gītā waar bij staat 'zoals ze is.' In dit verband heeft professor Dimock van de Universiteit van Chicago een voorwoord geschreven en hij heeft grote waardering voor het thema. Hij zegt: "Swami Bhaktivedanta becommentarieert de Gita vanuit dat oogpunt en dat is rechtsmatig." Hij aanvaardt dat de 'Bhagavad-gītā zoals ze' een rechtsmatige presentatie is van het beroemde boek der kennis. Hij zegt ook: "Meer dan dat, in deze vertaling heeft de westerse lezer de unieke mogelijkheid om te zien hoe een Kṛṣṇa toegewijde zijn eigen teksten interpreteert."

Dus over Kṛṣṇa ... De toegewijden kunnen werkelijk boeken over Kṛṣṇa verklaren. Anderen die geen toegewijde zijn, hoe kunnen ze dan Kṛṣṇa verklaren? Net zoals een lid van een familie heel goed over het hoofd van de familie kan vertellen, hoe kan een buitenstaander over de familie vertellen? Dat is niet mogelijk. Net zo kan een Kṛṣṇa toegewijde goed over Kṛṣṇa uitleggen. Anderen niet. Anderen hebben het recht niet om over Kṛṣṇa te spreken. En Kṛṣṇa laat ook zien dat Arjuna de juiste leerling van de Bhagavad-gītā is. In het begin zegt Kṛṣṇa dat: "Ik heb jou als Mijn leerling gekozen want je bent Mijn vriend en je bent Mijn toegewijde." Dus met andere woorden, we kunnen begrijpen dat de Bhagavad-gītā begrepen kan worden door iemand die een vertrouwelijke relatie met Kṛṣṇa heeft. Zoals Kṛṣṇa zegt: "Je bent mijn beste vriend." Dan heeft hij een innige relatie met Kṛṣṇa. Zonder een toegewijde te worden kan niemand nauw verbonden zijn met Kṛṣṇa. Deze punten dien je te begrijpen.

Dus deze Bhagavad-gītā is vijfduizend jaar geleden gesproken tegen Arjuna op het slagveld van Kurukṣetra. De wetenschap om God te begrijpen staat in deze Bhagavad-gītā. Bhagavad-gītā is de wetenschap van God. Alles heeft een wetenschappelijk boek om dat bepaalde onderwerp te begrijpen. Ook zijn er verschillende soorten opvattingen van God. Over het algemeen nemen ze het als een idee maar wij nemen het niet als idee. Wij nemen God als een vaststaand feit. Net zoals jij mij ziet en ik zie jou. Dit is een vaststaand feit. Net zo kan God door jullie gezien worden en God ziet jullie al. Daar is geen twijfel over. Maar jij kan God ook zien. Dus dat proces van hoe God te zien moeten we begrijpen. Dat proces wordt vermeld in alle Vedische geschriften. Dat proces heet bhakti-yoga. Kṛṣṇa zegt ook in de Bhagavad-gītā; bhaktyā mām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ (BG 18.55). Als iemand Kṛṣṇa wil kennen, wat Hij is, dan moet hij het proces van bhakti-yoga aanvaarden. Er zijn verschillende soorten yoga. Yoga betekent zich verbinden met de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. Dus verzonnen yoga zal ons niet helpen. Je moet werkelijke yoga nemen. Werkelijke yoga is Kṛṣṇa-bewustzijn.