NL/Prabhupada 0970 - Tong moet altijd worden gebruikt voor het verheerlijken van de Allerhoogste Heer



730400 - Lecture BG 02.13 - New York

Dus het is onze positie dat we Kṛṣṇa niet kunnen begrijpen door mentale speculatie en met beperkte zintuigen. Dat is niet mogelijk. We moeten om te beginnen de tong, jihvā, gebruiken, sevonmukhe hi jihvādau (BRS 1.2.234). De tong is de grootste vijand en hij is ook de grootste vriend. Als je de tong vrij laat om te doen wat die maar wil; roken, drinken, vlees eten en dit en dat, dan is het je grootste vijand. En als je het de tong niet toestaat, wanneer je de tong kan beheersen, dan kan je automatisch alle zintuigen beheersen.

tā'ra madhye jihvā ati
lobhamoy sudurmati
tā'ke jetā kaṭhina saṁsāre
kṛṣṇa baro doyāmoy
koribāre jihvā jay
swa-prasād-anna dilo bhāi
sei annāmṛta pāo
rādhā-kṛṣṇa-guṇa gāo
preme ḍāko caitanya-nitāi

(Bhaktivinoda Ṭhākura)

Dus de tong moet altijd worden gebruikt voor het verheerlijken van de Allerhoogste Heer. Dat is waar de tong voor is. En de tong mag niet worden toegestaan ​​om iets anders dan kṛṣṇa-prasāda te eten. Dan wordt je bevrijd, simpelweg door de tong te beheersen. En als je de tong toestaat om van alles te doen dan is het erg moeilijk. Dus de spirituele opleiding, zoals Kṛṣṇa zegt, begint wanneer je begrijpt dat je niet dit lichaam bent. En zinsbevrediging is mijn taak niet, want ik ben dit lichaam niet. Als ik niet dit lichaam ben, waarom zal ik moeite doen om alleen het lichaam te bevredigen? Lichaam betekent de zintuigen. Dit is de eerste instructie.

Dus de karmī's, jnanī's en yogī's proberen allemaal aan de eisen van het lichaam te voldoen. De karmī's doen dat rechtstreeks: "Eet, drink, wees vrolijk en geniet." Dat is hun filosofie. De jnanī probeert ook alleen te begrijpen dat: "Ik ben niet dit lichaam." Neti neti neti neti: "Dit is het niet, dit is het niet, dit is het niet, dit is het niet." De yogī's proberen ook de zintuigen te leren beheersen door lichamelijke oefeningen, hatha-yoga. Dus het centrum van hun activiteiten is het lichaam.

En onze filosofie begint met: "Je bent niet dit lichaam." Snap je? Wanneer ze hun drs. examen halen in het bestuderen van dit lichaam dan begrijpen ze misschien wat de functie is. Maar onze filosofie begint met: "Je bent niet dit lichaam." Postdoctorale studie. "Je bent niet dit lichaam." Dat is Kṛṣṇa's instructie.

We hebben zoveel grote politici en wetenschappers in India gezien. Ze schrijven commentaren op de Bhagavad-gītā maar ze schrijven volgens de lichamelijke levensopvatting. We hebben in ons land de beroemde leider Mahātmā Gandhi gezien, zijn foto is met de Bhagavad-gītā. Maar wat deed hij gedurende zijn hele leven? De lichamelijke opvatting: "Ik ben Indiaas, ik ben Indiaas." Nationalisme betekent de lichamelijke levensopvatting. "Ik ben Indiaas." "Ik ben Amerikaans." "Ik ben Canadees." Maar we zijn niet het lichaam. Wat is dan de vraag van: "Ik ben Indiaas." "Ik ben Amerikaan." "Ik ben Canadees?"

Dus ze hebben deze kennis niet, ze zijn geabsorbeerd in de lichamelijke levensopvatting en nog steeds zijn ze een autoriteit van de Bhagavad-gītā. Zie de gekkigheid. En de Bhagavad-gītā leert in het begin: "Je bent niet dit lichaam." En ze zijn in de lichamelijke levensopvatting. Probeer dan te begrijpen wat hun positie is. Wat kunnen zij van de Bhagavad-gītā begrijpen? Als iemand het gevoel heeft dat: "Ik behoor tot deze natie, ik behoor tot deze familie, ik behoor tot deze gemeenschap, ik behoor tot deze cultus, ik behoor tot dit, ik behoor tot deze religie." Alles is lichamelijke levensopvatting.