NL/Prabhupada 1052 - Onder invloed van Maya denken we dat: "Dit is mijn eigendom"



750522 - Conversation B - Melbourne

Madhudviṣa:... een van onze goede vrienden, Raymond Lopez. Hij is een advocaat en een bezoeker die ons enorm geholpen heeft met enkele juridische zaken die we hier in Melbourne hebben gehad. En dit is de heer Wally Strobes, hij heeft ons ook geholpen en goede raad gegeven. En dit is Bob Bourne, hij is een fotograaf, hij heeft die mooie foto van de Beeldgedaantes genomen die ik naar het Māyāpur festival heb gebracht.

Prabhupāda: Oh, ja.

Madhudviṣa: Heel mooi. Dus hij heeft veel foto's voor ons genomen. En we zijn vooral dank verschuldigd aan Wally en Raymond voor hun vele goede raad voor onze omgang met de politie. Op een keer hadden we een voorval ongeveer drie jaar geleden toen sommige van de jongens een beetje enthousiast waren over het Ratha-Yātrā festival en ze gingen naar buiten en hebben illegaal veel bloemen geplukt. Dus ze werden gearresteerd.

Prabhupāda: Illegaal? Waar? In het park?

Madhudviṣa: Nee. In een bloemenkwekerij.

Prabhupāda: Oh.

Madhudviṣa: Dus ze werden ontdekt en gearresteerd. Maar Raymond kon hen vrij krijgen vanwege Kṛṣṇa's genade. Maar het leerde ons een goede les.

Raymond Lopez: Eigenlijk denk ik dat ze de verkeerde mensen hadden.

Prabhupāda: Er was een grote toegewijde in Zuid-India. Hij was een staatskas beambte. Dus hij nam geld uit de staatskas en bouwde een heel mooie tempel. Ja. Later werd hij gearresteerd en in de gevangenis gezet door de Nawab. De Mohammedaanse koning, Nawab, zag in die tijd in een droom dat twee hele mooie jongens naar de Nawab kwamen: "Meneer, het geld dat hij heeft genomen kan je van mij nemen en hem vrijlaten." Dus de Nawab zei: "Als ik mijn geld krijg dan kan ik hem vrijlaten." Toen zijn droom verbrak zag hij het geld op de vloer en was er niemand. Toen kon hij begrijpen dat hij een grote toegewijde is. Hij riep hem meteen dat: "Je bent vrijgelaten en je krijgt dit geld ook. Wat je al hebt genomen dat is goed. En nu krijg je ook dit geld. Je mag het besteden zoals je wilt."

Dus soms doen de toegewijden op die manier. Eigenlijk is niets privé-eigendom. Dat is onze filosofie. Īśāvāsyam idaṁ sarvam (ISO 1): "Alles is van God." Dat is een feit. Onder invloed van māyā denken we dat: "Dit is mijn eigendom." Net zoals bijvoorbeeld dit kussen. Waar is het hout vandaan? Heeft iemand hout gemaakt? Wie heeft het gemaakt? Het is Gods eigendom. We hebben eerder Gods eigendom gestolen en beweren nu: "Mijn eigendom." Dan Australië. De Engelsen kwamen hier maar is het eigendom van de Engelsen? Het was daar. Amerika, het was er. En als alles voorbij is dan zal het er nog zijn. We komen in het midden en zeggen: "Het is mijn eigendom," en vechten. Is het niet? Jij bent een advocaat, jij kan het beter beoordelen.

Wally Strobes: Dat was het argument dat hij gebruikte.

Raymond Lopez: Nee, het was (onduidelijk).

Prabhupāda: Oorspronkelijk is alles van God. Dus waarom beweren we: "Het is mijn eigendom?" Veronderstel dat je hier bent gekomen. Je zit hier voor een uur of twee en als je beweert: "Het is mijn eigendom," is dat een goed oordeel? Je bent van buiten gekomen, je mag hier twee uur lang zitten, en als je beweert: "Dit is mijn eigendom." Net zo komen wij hier. We worden geboren in Amerika of in Australië of in India en blijven voor vijftig, zestig of honderd jaar en waarom zal ik zeggen: "Het is mijn eigendom?"