RO/Prabhupada 0248 - Krișna avea 16,108 soții și aproape de fiecare dată a trebuit să lupte pentru a-Și obține soția



Lecture on BG 2.6 -- London, August 6, 1973

Pradyumna: "Și nici nu știm ce-ar fi mai bine pentru noi - să-i înfrângem sau să fim înfrânți de ei. Dacă i-am ucide pe fii lui Dhṛtarāṣṭra, n-am mai dori să trăim. Totuși ei stau în fața noastră pe câmpul de luptă."

Prabhupāda: Deci cele două grupuri de frați-veri... Mahārāja Pāṇḍu avea cinci fii și Dhṛtarāṣṭra avea o sută de fii. Deci vorbim de familie, aceeași familie, și era o înțelegere între ei, că dacă cineva din afara familiei i-ar fi atacat, ei s-ar fi aliat, 105 frați și ar fi luptat. Dar când e vorba de luptă între ei - de o parte o sută de frați; de cealaltă cinci frați. Pentru că o familie kṣatriya înțelege că trebuie să continue să lupte. Chiar și în căsătoria lor era implicată lupta. Nicio căsătorie nu are loc fără luptă într-o familie kṣatriya. Kṛṣṇa avea 16,108 soții și aproape de fiecare dată a trebuit să lupte pentru a-Și obține soția. Era o activitate sportivă. Pentru kṣatriya să lupte era un sport. Deci el este confuz dacă acest gen de luptă trebuie încurajată sau nu.

Există un proverb în Bengal, khābo ki khābo nā yadi khāo tu pauṣe. "Când ești confuz dacă să mănânci sau nu, mai bine nu mânca." Câteodată ajungem în acest punct "Nu mi-e foarte foame, nu știu dacă să mănânc sau nu?" Cel mai bine e să nu mănânci, nu să mănânci. Dar dacă mănânci, atunci poți mânca în luna decembrie, Pauṣa. De ce? Este... În Bengal... În Bengal este o climă tropicală, dar în sezonul de iarna este recomandat că "Dacă mănânci nu e așa periculos pentru că va fi digerat." Noaptea este foarte lungă, în sezonul rece puterea digestivă este mai bună. Deci când suntem confuzi, "să facem sau să nu facem." jābo ki jābo nā yadi jāo tu śauce: "Când crezi, Ar trebui să merg sau nu?" mai bine nu merge. Dar când e vorba de a răspunde la chemările naturii, atunci trebuie să mergi." Jābo ki jābo nā yadi jāu tu śauce, khābo ki khābo nā yadi khāo tu pauṣe. Acestea sunt de bun simț. În mod similar, Arjuna ere confuz "Să lupt sau să nu lupt?" Așa e peste tot. Când există declarații de război între politicienii de azi, ei iau în considerare... La fel cum în al doilea război mondial, când Hitler se pregătea de război... Toți știau că Hitler se va răzbuna pentru că în primul război au fost înfrânți. Hitler se pregătea din nou. Un devotat german a venit în 1933 în India. Și atunci ne-a spus că "Va fi război. Hitler face pregătiri masive. Va fi război." În acele vremuri cred că primul ministru din țara voastră era domnul Chamberlain. Și a mers să se vadă cu Hitler pentru a opri războiul. Dar el nu voia. În mod similar, în această luptă, Kṛṣṇa a încercat să evite războiul. I-a propus lui Duryodhana "Ei sunt kṣatriya, frații tăi, veri. Tu le-ai uzurpat regatul. Nu contează, într-un fel sau altul. Dar ei sunt kṣatriya. Trebuie să trăiască din ceva. Deci dă-le celor cinci frați cinci sate. Din tot imperiul, dă-le cinci sate." Și el..."Nu, nu o să le dau nicio parte, nici măcar o bucată de pământ fără luptă." Atunci, în aceste condiții, lupta trebuia să aibă loc.