RO/Prabhupada 0337 - Nu vă pierdeți timpul preocupându-vă de așa-zisa fericire și suferință



Lecture on CC Madhya-lila 20.103 -- Washington, D.C., July 8, 1976

Există atât de multe lucruri cu care trebuie să ne luptăm. Aceasta se numește lupta pentru existență. Chiar și oamenii de știință moderni, ei numesc ... Nu este o situație foarte pașnică. Aceeași întrebare a fost pusă de Sanātana Gosvāmī, de ce ar trebui să existe o luptă pentru existență? De ce nu e viața mai ușoară, viața mai pașnică? De ce niște elemente exterioare ni se opun? Vreau să fiu fericit, dar există opoziție. Aceasta este o luptă pentru existență. Această întrebare ar trebui să fie acolo: de ce? Chiar și cu o muscă trebuie să ne luptăm. Eu stau, fără să-i fac nici un rău, dar musca mă atacă, mă deranjează. Sunt atât de multe lucruri. Chiar dacă stai fără nici o ofensă ... Ca și cum ați trece pe stradă, nu există nici o ofensă, dar dintr-o casă toți câinii încep să latre: De ce vii aici? De ce vii aici? Nu a existat nici un motiv de lătrat, ci pentru că este câine, treaba lui este "De ce vii, de ce vii?" În mod similar, în prezent nu avem libertatea de a merge dintr-un loc într-altul. Există un departament pentru imigrație: "De ce veniți? De ce veniți?" În multe locuri ni s-a refuzat intrarea. Am fost refuzați de la avion. - Nu, nu poți intra, du-te înapoi. Așa că a trebuit să mă întorc. Deci, atât de multe dezavantaje. Padaṁ padaṁ yad vipadāṁ na teṣām (SB 10.14.58). În această lume materială, nu putem trăi foarte pașnic. Nu foarte, deloc pașnic. Există atât de multe impedimente. Śāstra spune, padaṁ padaṁ yad vipadām: fiecare pas este periculos. Nu numai din partea acestor animale inferioare, ci din partea societatății umane, de la natură, asupra cărora nu avem control. Așa că viața noastră nu este foarte fericită în această lume materială, și ar trebui să fim mai avansați, să întrebăm despre asta, de ce există atât de multe impedimente. Aceasta este viața umană. Aceasta este viața umană.

Deci, cum să întrebați? Cum să devii fericit? Care este scopul vieții? Sanātana Gosvāmī ... Nu numai Sanātana Gosvāmī, el ne reprezintă pe noi. Noi nu știm, nu știm. Deci, prin mila lui Caitanya Mahāprabhu sau prin mila slujitorilor lui Caitanya Mahāprabhu, cineva poate fi iluminat în ceea ce privește ... Care este scopul vieții, de ce există luptă pentru existență, de ce există moarte. Nu vreau să mor; de ce există naștere? Nu doresc să intru în pântecele mamei și să rămân într-o condiție strâns împachetată pentru atâtea zile. Nu vreau să devin bătrân; dar aceste lucruri îmi sunt aplicate forțat. Prin urmare, treaba noastră este, treaba adevărată este, cum să rezolvăm aceste întrebări, și nu de a aranja dezvoltarea economică. Dezvoltarea economică, indiferent de destinația noastră, o vom obține. Fie bucuria, fie necazul, le vom obține. Așa cum noi nu ne dorim necazul, dar el vine. Ne este impus nouă. În mod similar, micile bucurii pe care sunteți destinați să le obțineți, vor veni și ele. Acesta este sfatul lui śāstra. Nu pierdeți timpul pentru a obține în mod artificial o anumită fericire. Orice ți-ar fi destinat ca să câștigi fericirea, accea va veni automat. Cum va veni? Yathā duḥkham ayatnataḥ. Tot astfel. Așa cum nu încerci să suferi, dar suferința tot vine. În mod similar, chiar dacă nu încerci să obții fericirea, dar orice ți-este destinat, aceea o vei obține.

Deci, nu vă pierdeți timpul preocupându-vă de această așa-numită fericire și suferință. Mai bine angajați-vă timpul prețios pentru a înțelege care este scopul vieții, de ce există atâtea probleme, de ce trebuie să vă luptați pentru existență. Aceasta este treaba voastră... Aceasta este mișcarea de conștiență de Kṛṣṇa, noi îi determinăm pe oameni să înțeleagă problema. Nu este o mișcare sectariană sau o așa-numită mișcare religioasă. Este o mișcare culturală educațională. Fiecare om trebuie să înțeleagă scopul vieții. Fiecare om trebuie să înțeleagă de ce există luptă pentru existență, dacă există vreun remediu, dacă există vreun proces prin care să putem trăi foarte pașnic, fără nici un fel de tulburări ... Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le învățăm în viața umană și ar trebui să ne apropiem ... La fel ca Sanātana Gosvāmī, el a fost ministru, foarte educat, bine plasat, dar el s-a adresat lui Caitanya Mahāprabhu. Așadar, ar trebui să ne apropiem de Domnul Śrī Caitanya Mahāprabhu sau de reprezentantul Său și să ne predăm. Tad viddhi praṇipātena BG 4.34). Într-un mod neprovocator: "Poți să mi-l arăți pe Dumnezeu?" Acestea sunt provocări. Nu așa. Dumnezeu este pretutindeni, dar, înainte de toate, fă-ți ochii tăi astfel ca să-l vadă pe Dumnezeu, atunci provocați: "Mi-l poți arăta pe Dumnezeu?" Această atitudine nu ne va ajuta. Fii supus. Tad viddhi praṇipātena. Aceasta este porunca din śāstra. Dacă doriți să înțelegeți știința, știința transcendentală, tad viddhi - încercați să o înțelegeți - dar praṇipātena, foarte umil. La fel cum Sanātana Gosvāmī se supune foarte umil.