SL/Prabhupada 0015 - Nisem to telo

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

I Am Not This Body - Prabhupāda 0015


Lecture on BG 9.34 -- New York, December 26, 1966

Obstaja šest simptomov, ki predstavljajo prisotnost duše. Rast je ena pomembnih. Torej rast. Kakor hitro je duša izven tega telesa, ni več rasti. Če otrok pride mrtev, oh, ne bo rasti. Oh, starši bodo rekli, da je neuporaben. Vrzite ga. Torej podobno, Gospod Krišna daje prvi primer Arjuni, da "Ne misli, da je duhovna iskra, ki je v telesu, zaradi katere prisotnosti, telo raste od otroštva do deklištva, deklištva do mladosti od mladosti do starosti. Torej, ko to telo postane neuporabno neopazno, duša zapusti to telo." Vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22). Tako kot pustimo staro obleko in vzamemo novo obleko. Podobno, sprejmemo drugo telo. Drugo telo sprejmemo ne po svoji izbiri, ta izbor je odvisen od zakonov narave. Ta izbor je odvisen od zakonov narave. Ne morete reči v času smrti, ampak lahko razmišljate. Lahko rečete, da, hočem reči, individualnost in izbira je še vedno tam. Yam yam vapi smaran loke tyajaty ante kalevaram (BG 8.6). Ravno, v času tvoje smrti, se bo tvoja miselnost, kot tudi tvoje misli razvila, naslednje rojstvo se dobi na podlagi tega telesa. Torej inteligenten človek, ki ni nor, mora razumeti, da nisem to telo. Prva stvar. Jaz nisem to telo. Potem bo razumel, da je njegova dolžnost kaj? Oh, kot duhovna duša je njegova dolžnost kaj?

Njegova dolžnost je, kar je rečeno v Bhagavad-Giti v zadnjem verzu devetega poglavja, da je dolžnost človeka mana bhava. Razmišljate o nečem. Vsakdo izmed nas, utelešen, razmišlja o nečem. Brez razmišljanja ne moremo obstajati niti za trenutek. To ni možno. Torej je to dolžnost. Razmišljati o Krišni. Razmišljati o Krišni. O nečem boste morali razmišljati. Torej kakšna je škoda, če razmišljate o Krišni? Krišna ima tako veliko aktivnosti, toliko literature in tako veliko stvari. Krišna pride sem. Imamo ogromne količine knjig. Če želite razmišljati o Krišni, vam lahko dostavimo ogromno literature, ki je ne boste prebrali v svojem življenju pa tudi, če boste brali štiriindvajset ur dnevno. Torej razmišljajte o Krišni, tega je dovolj. Razmišljajte o Krišni. Man-mana bhava. Oh, lahko razmišljam o tebi.

Tako kot oseba, ki služi nekega šefa. Oh, on vedno razmišlja o tem šefu. Oh, moram priti tja ob 9.00 in šef bo zadovoljen. Razmišlja z nekim namenom. Takšna vrsta razmišljanja ne bo pravilna. Zato zaradi tega pravi bhava mad-bhaktah. "Samo razmišljam o Meni z ljubeznijo." Kadar gospodar, ko je, mislim da, kadar služabnik razmišlja o gospodarju, tukaj ni ljubezni. On razmišlja o denarju. "Kajti, če ne bom prišel v pisarno ob 9.00" oh, bom prepozen in bom izgubil dva dolarja" Torej on ne razmišlja o gospodarju pač pa razmišlja o dveh dolarjih. Takšen način razmišljanja vas ne bo rešil. Zato On pravi, bhava norih bhaktaḥ. "Ti samo postani moj bhakta, takrat bo tvoje razmišljanje o Meni postalo lepo." In kaj je to bhakti? Mad-bhaktaḥ.

Predano... Predanost pomeni služenje. Mad-yājī. Ti narediš nekakšno službo za Gospoda. Tako kot že tukaj ves čas služimo. Kadarkoli boste prišli boste videli, da opravljamo nekakšno služenje. Torej smo predelali nekatere obveznosti. Samo, da bi razmišljali o Krišni.