SL/Prabhupada 0098 - Naj vas privlači Krišnova lepota

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Become Attracted by the Beauty of Kṛṣṇa -
Prabhupāda 0098


The Nectar of Devotion -- Vrndavana, November 11, 1972

Madana-mohana. Madana pomeni spolna privlačnost. Madana, spolna privlačnost, Kupid in Krišna se imenuje Madana-mohana. Nekdo lahko, želim reči, ignorira celo spolno privlačnost če ga privlači Krišna. To je test. Madana privlači v tem materialnem svetu. Vsi so privlečeni s spolnim življenjem. Ves svet sloni na spolnem življenju. To je dejstvo. Yan maithunādi-gṛhamedhi-suhkhaṁ hi tuccham (SB 7.9.45). Tukaj, sreča, tako imenovana sreča je maithuna, maithunādi. Maithunādi pomeni tukaj se sreča začne iz maithuna, sex intercourse. Na splošno, ljudje..., moški se poroči. Namen je zadovoljiti spolno poželjenje. Potem spočne otroke. Potem ponovno, ko otroci odrastejo, oni, hčer se poroči z drugim dečkom in deček s poroči s deklico. Tu gre ponovno za isti namen: sex. Potem ponovno, pravnuki. Na ta način, ta materialna sreča - śriyaiśvarya-prajepsavaḥ. Prejšnji dan smo se pogovarjali. Šri pomeni lepota, aiśvarya pomeni bogatstvo in prajā pomeni generacija. Torej na splošno, ljudje, všeč jim je, dobra družina, dobro stanje na bančnem računu, dobro ženo, dobro hčer, snaho. Če ima družina lepe ženske in bogatstva, in velike..., mnogo otrok, naj bi bil uspešen. Naj bi bil najbolj uspešen človek. Torej śāstra pravi, "Kaj je uspeh? Ta uspeh se začne s spolnim odnosom. To je vse. In vzdrževanjem tega. So yan maithunādi-gṛhamedhi-sukhaṁ hi tuccham (SB 7.9.45). Tukaj prične življenje s spolnostjo, maithunādi. Lahko to prikažemo drugače, ampak ta maithuna, spolno življenje, imajo tudi prašiči. Prašiči prav tako, jedo po cele dneve, rovljejo tukaj in tam: "Kje so iztrebki? Kje so iztrebki?" in imajo spolno življenje brez diskriminacije. Prašiči ne diskriminirajo med mamo, sestro in hčerjo. Zatorej śāstra pravi, "Tukaj, ta materialni svet, smo zapleteni, smo ujeti v ta materialen svet samo zaradi tega spolnega življenja." To je Kupid. Kupid je bog spolnega življenja, Madana. V kolikor ni nekdo, kako se imenuje, zapeljan s strani Madana, Kupida, ne more biti, želim reči, vključen v spolno življenje. In Krišnovo ime je Madana-mohana. Mādana-mohana pomeni ta ki ga privlači Krišna, bo pozabil na užitke, pridobljene od spolnosti. To je test. Zato je njegovo ime Mādana-mohana. Tukaj je Mādana-mohana. Sanātana Gosvāmī je oboževal Mādana-mohana. . Madana ali Mādana. Mādana pomeni postati ponorel. In Madana, je Kupid.

Torej vsi so privlečeni s silo spolnega življenja. Obstaja mnogo lokacij... V Bhāgavatamu je rečeno: puṁsaḥ striyā mithunī-bhāvam etat tayor mitho hṛdaya-granthim āhur. Ves materialen svet se vrti: moški je privlečen z žensko in ženska je privlečena z moškim. In, iskanje te privlečenosti, ko so združeni, njihova navezanost na materialni svet se povečuje in povečuje. In na ta način, po združitvi ali po poroki, ena ženska in en moški, iščejo lep dom, gṛho; kṣetro, aktivnosti, posel, tovarne ali agrikulturno polje. Ker vsakdo mora služiti denar. Torej, za hrano. Gṛha-kṣetra; suta, otroci; in āpta, prijatelji; vitta, bogatstvo. Ataḥ gṛha-kṣetra-sutāpta-vittair janasya moho 'yam (SB 5.5.8). Privlačnost za ta materialni svet postaja bolj in bolj močna. Temu se reče madana, privlačnost z madano. Ampak naš posel ni biti privlečeni s bliščem materialnega sveta, ampak da nas privlači Krišna. To je gibanje za zavest Krišne. Razen v kolikor vas privlači lepota Krišne, se moramo sprijazniti s lažno lepoto tega materialnega sveta. Zato je Śrī Yamunācārya rekel da: yadāvadhi mama cetaḥ kṛṣṇa-padāravindayor nava-nava-dhāma rantum āsīt: "Tako dolgo sem bil privlečen s Krišnovo lepoto in pričel sem služiti njegova lotusova stopala, in dobivam novo in novo energijo od takrat dalje, takoj ko pomislim na spolne odnose, želim pljuniti." To je vitṛṣṇā, nič več privlečenosti... Glavna točka privlečenosti tega materialnega sveta je spolnost, in ko nekdo postane odvezan od spolnega življenja... Tadāvadhi mama cetaḥ...,

yadāvadhi mama cetaḥ kṛṣṇa-padāravindayor
nava-nava-(rasa-)dhām(anudyata) rantum āsīt
tadāvadhi bata nārī-saṅgame smaryamāne
bhavati mukha-vikāraḥ suṣṭu niṣṭhīvanaṁ ca

"Takoj ko pomislim na spolni odnos, takoj se mi usta zakrivijo in želim pljuniti." Torej Krišna je Madana-mohana. Madana privlači vse, spolnost, in Krišna, ko nekoga privlači Krišna, potem je madana poražen. Torej takoj ko je madana poražen, premagamo ta materialni svet. Sicer pa je zelo težko.