SL/Prabhupada 0128 - Nikoli ne bom umrl

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

I Will Never Die - Prabhupāda 0128


Press Conference -- July 16, 1975, San Francisco

Novinar: Koliko je članov v Združenih državah? Rečeno mi je bilo dvatisoč. Je to pravilno?

Prabhupāda: To lahko rečejo.

Jayatīrtha: No, naša objavljena številka je ta, da imamo na svetovni ravni deset tisoč. Koliko od tega je v Združenih državah še ni jasno ugotovljeno.

Novinar: Napisal sem članek o vašem gibanju pred petimi leti in število takrat je bilo tudi dvatisoč v Združenih državah.

Prabhupāda: Povečuje se.

Novinar: Povečuje se?

Prabhupāda: Oh, ja. Definitivno.

Jayatīrtha: Rekel sem, da je svetovno število deset tisoč.

Novinar: Ja, sem razumel. Mi lahko poveš koliko si star?

Jayatīrtha: Želi vedeti tvojo starost, Śrīla Prabhupāda.

Prabhupāda: Po enem mesecu bom osemdeset.

Novinar (2): Osemdeset?

Prabhupāda: Osemdeset let.

Novinar: Kaj se bo zgodilo...

Prabhupāda: Rodil sem se leta 1896, sedaj si lahko izračunate.

Novinar: Kaj se bo zgodilo z gibanjem v Združenih državah ko umrete?

Prabhupāda: Nikoli ne bom umrl.

Devotees: Jaya! Hari bol! (laughter)

Prabhupāda: Živel bom v svojih knjigah in vi boste uporabili...

Novinar: Usposabljate naslednika?

Prabhupāda: Ja, moj Guru Mahārāja je ta. Kje je moja slika Guru Mahārāja? Mislim... Tukaj je.

Novinar: Zakaj se Hare Kṛṣṇa gibanje ne vključi v družbeni protest?

Prabhupāda: Mi smo najboljši socialni delavci. Ljudje so bedaki in nepridipravi. Mi jih učimo o lepi tej ideji zavesti Boga. Smo najboljši socialni delavci. Ustavili bomo vse zločine. Kaj je vaše socislno delo? Proizvajanje hippijev in kriminalcev. Socialno delo pomeni, da mora posledično biti družba zelo miran, modra, inteligentna, zavestna Boga, prvoratredne osebe. To je socialno delo. Če proizvedete neke četrtorazredne, petorazredne, desetorazredne ljudi, kakšno je to socialno delo? To mi počnemo. Samo poglejte. Tukaj je prvorazreden moški. Nimajo nobene slabe navade, izvenzakonska spolnost, intoksikacija, jedenje mesa ali hazarderstvo. Vsi so mladi fantje. Niso odvisni od vseh teh stvari. To je socialno delo.

Bhaktadāsa: Śrīla Prabhupāda, želijo vedeti kakšen bo političen vpliv Hare Kṛṣṇa gibanja?

Prabhupāda: Vse bo postalo spolirano, če bo Hare Kṛṣṇa gibanje sprejeto. Yasyāsti bhaktir bhagavaty akiñcanā sarvair guṇais tatra samāsate surāḥ (SB 5.18.12). Če se to gibanje za zavest Boga razširi, potem bodo vsi odlično kvalificirani. In brez zavesti Boga, tako imenovana izobrazba, kot smo se pogovarjali zjutra, nima vrednosti. Zgolj govoričijo.

Prabhupāda: Kaj je tema o kateri govorimo?

Bahulāśva: Zjutraj je bila psihologija.

Prabhupāda: Rezultat je, da učenci padajo iz stolpa razočaranja. In zaščiteni so s steklom.

Bahulāśva: V zvonarskem stolpu na Berkley univerzitetnem zemljišču, so se študenti v 60tih metali dol s njega, da bi si odvzeli življenje. In postavili so steklo gor, da bi ustavili učence pred tem dejanjem. Torej Prabhupāda je razlagal, da je to njihova izobrazba, das po prejeti izobrazbi morajo skočiti in storiti samommor. (smeh)

Prabhupāda: To ni izobrazba. Vidyā dadhāti namratā. Izobražen pomeni, da je ponižen, nežen, trezen, poln znanja, praktično udejstvuje svoje znanje, je strpen, kontrolira svoj um, kontrolira svoje čute. To je izobrazba. Kaj je izobrazba?

Novinar: Nameravate odpreti univerzo?

Prabhupāda: Ja, to je moj sledeči načrt, da bomo izobrazili glede na klasifikacijo. Prvorazredni, drugorazredni, tretjerazredni, vse do četrtorazrednih. In petorazredni, šestorazredni, so avtomatsko upoštevani. Torej prvorazredni ljudje morajo obstajati, vsaj v družbi, popoln razred ljudi in v to kategorijo spadajo tisti, ki so strenirani v kontroli uma, kontroli čutov, zelo čisti, resnicoljubni, strpni, enostavni, polni znanja, praktični, praktični uporabi znanja v življenju in s polno vero v Boga. To so prvorazredni ljudje.