SL/Prabhupada 0155 - Vsi poskušajo postati Bog

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prejšnja stran - Video 0154
Naslednja stran - Video 0156 Go-next.png

Everyone is Trying to Become God - Prabhupāda 0155


Lecture on SB 7.6.5 -- Toronto, June 21, 1976

Torej zdaj, lahko vidimo v Bhagavad-gīti, da obstajajo trije svetovi. Sanātanaḥ, tu je omenjen kot večen. Prva stvar je ta jīva, ta živa bitja, opisana so bila kot sanātanaḥ. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ jīva-loke sanātanaḥ (BG 15.7). Smo živa bitja, sanātanaḥ. Ni kot da smo postali jīva-bhūtaḥ pod vplivom māye. Padli smo pod vpliv māye; zato smo jīva-bhūtaḥ. Dejansko smo sanātana. Sanātana pomeni večni. Nityo śāśvata. Jivātmā je opisana: nityo śāśvato yaṁ na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). To je sanātana. Torej smo manj inteligentni kot če bi bil večen, sanātana, nimam rojstva in smrti, zakaj sem bil postavljen v to nemirno stnaje rojstva in smrti? Temu se reče brahma-jijñāsā. Vendar nismo izobraženi. Vendar bi morali biti izobraženi. Morali bi vsaj izkoristiti to navodilo. Smo sanātana. In obstaja še en svet, ki je omenjen v Bhagavad-gītā, paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ Ta meterialni svet se manifestira in ozadje te celotne materialne energije, mahāt-tattve. To ni manifestirano. Torej vyakto 'vyaktāt. Nad vsem tem obstaja, duhovna narava, sanātana. Imenuje se sanātana. Paras tasmāt tu bhāvo 'nyo vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). In jīva-bhūtaḥ-sanātana. In v enajstem poglavju Arjuna opiše Kṛṣṇo kot sanātana. Torej sanātana. Tri sanātane.

Torej če smo vsi sanātana, obstaja sanātana-dhāma in Kṛṣṇa je sanātana, ter mi smo prav tako sanātana. Torej ko so vse skupaj združene, temu se reče sanātana-dharma. Vendar oni ne vedo kaj je sanātana. Misljo, da če se oblečem na določen način in če se rodim v določeni skupnosti, potem bom postal sanātana-dharma. Ne. Vsi lahko postanejo sanātana-dharma. Vendar ne vedo kaj je pomen sanātana. Vsako živo bitje je sanātana. In Kṛṣṇa, Bog je sanātana. In obstaja kraj kjer se lahko srečamo - to je sanātana dhāma. Sanātana dhāma, sanātana-bhakti, sanātana-dharma. Ko je izvajana, temu se reče sanātana-dharma. Torej kaj je ta sanātana-dharma? Na primer, da se vrnem v ta sanātana-dhāma in tam je Bog, sanātana, jaz sem sanātana. Torej kaj so sanātana aktivnosti? Ali to pomeni, da ko se vrnem v sanātana-dhāma postanem Bog? Ne. Ne postanete Bog. Ker Bog je eden. On je Vsevišji Gospod, Gospodar in mi smo sluge. Caitanya Mahāprabhu: jīvera svarūpa haya nitya kṛṣṇa dāsa (CC Madhya 20.108-109). Torej tu vsi mi trdimo, da smo postali Kṛṣṇa. Vendar ko se vrnete v sanātana-dhāma, potem mi - razen v kolikor smo kvalificirani, ne moremo tja - potem se takoj vključimo v službo Gospoda. To je sanātana-dhama.

Vadite jo. Ta sanātana-dharma pomeni bhakti-yoga. Ker smo pozabili. Vsi skušajo postati Bog. Sedaj vadiote kako postati sluga Boga. In če ste kvalificirani, kar sedaj ste... Bodite prepričani, da če postanete sluga Boga, to je bhakti-mārga. Kot je Caitanya Mahāprabhu rekel, gopī-bhartur pada-kamalayor dāsa-dāsa-dāsa-dāsānudāsaḥ. Ko postaneš stokoven sluga od sluge od sluge od sluge Gospoda - stokrat dol, sluga - potem si popoln (CC Madhya 13.80). Vendar tukaj vsi skušajo postati Vsevišji Gospod. Nekdo zlorabi besedo "so 'ham," "ahaṁ brahmāsmi" in posledično naredi zaključek "Jaz sem Vsevišji." Vendar temu ni tako. To so Vedske besede, vendar so 'ham ne pomeni "Jaz sem Bog." So 'ham pomeni "Jaz sem tudi iste kvalitete." Ker mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Jīva sestavni delček Boga, Kṛṣṇa, torej kvaliteta je ista. Tako kot če vzameš kapljo vode iz morja. Torej kemijska sestava celotne vode morja in ena kapljica te vode - je ista. To se imenuje so 'ham ali brahmāsmi. Ker sedaj zlorabljamo te besede, Vedsko razumevanje in napačno mislim "Jaz sem Bog. Postal sem Bog." In če si Bog, potem zakaj lahko postaneš pes? Ali Bog postane pes? Ne. To ni možno. Ker mi smo neznatni delčki. To je tudi omenjeno v śāstrah:

keśāgra-śata-bhāgasya
śatadhā kalpitasya ca
jīvaḥ bhāgo sa vijñeya
sa anantyaya kalpate
(CC Madhya 19.140)

Naša duhovna identiteta je ta, da smo veliki za desettisočinko vrha lasu. Je zelo majhna, razdelimo jo ne deset tisoč delov in eden teh delčkov je naša identiteta. In ta majha identiteta je v telesu. Torej kje jo boste našli? Nimate takšnega stroja. Zato pravimo nirākāra. Ne, obstaja ākāra, vendar je tako zanemarljiva in majhna, da je ni možno videti s temi materialnimi očmi. Torej moramo videti skozi razlago Ved. Śāstra cakṣuṣa. To je Vedānta. Moramo videti skozi śāstre. Ne s temi grobimi očmi. To ni možno.