SL/Prabhupada 0157 - Dokler si ne očistite srca ne morete razumeti kdo je Hari

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Unless Your Heart is Cleansed You Cannot Understand What is Hari - Prabhupāda 0157


Lecture on SB 6.2.11 -- Vrndavana, September 13, 1975

Če ne sprejmete navodil śāster, še posebej ko Kṛṣṇa, Vsevišji Gospod da navodilo v Bhagavad-gīti... To je bistvo vseh śāster. Sprejmite to. Potem boste srečni. Sicer ne. Torej tukaj je rečeno aghavān, grešen človek, ne more biti očiščen zgolj z izvajanjem ritualističnih ceremonij, pokore, ali držanjem zaobljub, vrataḥ. Kako je potem to možno? Ker vsi... Yathā harer nāma. Zato je priporočeno, harer nāma harer nāma harer nāmaiva kevalam, kalau nāsty eva nāsty eva nāsty eva (CC Adi 17.21). Ista stvar. Nikoli ne boste našli navodilo v śāstrah v nasprotju s tem. V Agni Purāṇi je rečeno in v Śrīmad-Bhāgavati prav tako ista stvar. Agni Purāṇa pravi, harer nāma harer nāma harer nāmaiva kevalam, in tu v Śrīmad Bhāgavatamu je rečeno, yathā harer nāma-padair udāhṛtaiḥ tad uttamaśloka-guṇopalambhakam. Harer nāma pomeni petje svetega imena. To je preprosto. Vendar ko pojete harer nāma, potem postopoma razumete, kaj je Hari, kakšna je njegova oblika, kakšne so njegove lastnosti, kajšne so njegove aktivnosti. Potem lahko razmete. Ker brez harer nāma je vaše srce umazano - ceto-darpaṇa-mārjanam (CC Antya 20.12) - razen v kolikor je vaše srce očiščeno, ne morete razumeti Harija, njegovega imena, oblike, kakšne so njegove lastnosti, kakšne so njegove aktivnosti. Ne morete razumeti.

Ataḥ śrī-kṛṣṇa-nāmādi na bhaved grāhyam indriyaiḥ (CC Madhya 17.136). Vaš grobi nesmisleni čut, če ga uporabite, ne morete razumeti Kṛṣṇe. Posledično ljudje ne razumejo Kṛṣṇe, niti ne razumejo vrednosti hari-nāma. Ker so njihovi čuti grobi, kontaminirani s temi māyevskimi lastnostmi, ne morejo razumeti. Vendar pa je to edini način - ceto-darpaṇa-mārjanaṁ bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇam (CC Antya 20.12). Ker morate biti prečiščeni, torej to je edina metoda. Pojte Hare Kṛṣṇa. Potem boste postopoma prečiščeni. Puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ. Puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ. Śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ (SB 1.2.17). V kolikor slišite, če pojete o Kṛṣṇi, Uttamaśloka, kot je rečeno, tad uttamaśloka-guṇopalambhakam, toliko dobrobiti prejmete. Torej Hare Kṛṣṇa gibanje je tako zelo pomembno, da bi morali ga vsi resno. Kīrtanīyaḥ sadā hariḥ.

tṛṇād api sunīcena
taror api sahiṣṇunā
amāninā mānadena
kīrtanīyaḥ sadā hariḥ
(CC Adi 17.31)

To je navodilo Caitanye Mahāprabhuja. Težko... To je padaṁ padaṁ yad vipadam (SB 10.14.58). V tem materialnem svetu obstaja zgolj vipada. Ne obstaja sampada. Naivno mislimo, da "Sedaj sem zelo fajn." Kaj je fajn? Morate umreti že naslednji trenutrk. Ampak ti naivni ljudje rečejo, "Ja, jaz sem prijazen." Vprašajte kogarkoli, "Kako ste?" "Ja, zelo dobro." Kaj je to dobro? Jutri boste umrli. Vseeno dobro. To je vse. To se dogaja. Torej je padaṁ padaṁ yad vi... Izvajajo znanstvene raziskave kako postati srečen, ampak ti barabe, ne znajo ustaviti smrti. Torej kaj je ta dobro? Vendar nimajo možganov, da bi razumeli. Vendar Kṛṣṇa pravi, "Toliko je težav, moj dragi gospod. Vi znanstveniki, skušate storiti toliko stvari." Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Najprej ugotovite kaj je vaš problem. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi. Moral si se roditi, moš umreti, moraš trpeti od bolezni, moraš postati star. Ustavite jih kot prvo; potem govorite o znanstvenem napredku. Drugače ste neumneži. Najlepša hvala.