SL/Prabhupada 0168 - Kultura ponižnosti in skromnosti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

The Culture Of Becoming Meek And Humble -
Prabhupāda 0168


Room Conversation -- February 4, 1977, Calcutta

Prabhupāda: Lahko prosjačimo. V Indiji visoko izobraženi sannyāsīji še vedno prosjačijo. To je dovoljeno. Bhikṣu. To jim je všeč. Tridaṇḍī-bhikṣu. V vedski kulturi torej prosjačenje ni niti nezakonito niti sramotno - če to počnejo prave osebe. Prosjačiti je dovoljeno brahmacārījem, sannyāsījem. To jim je odkrito všeč. Tridaṇḍī-bhikṣu. Bhikṣu pomeni berač.

Satsvarūpa: Tridaṇḍī-bhikṣu.

Prabhupāda: Da. V Indijski kulturi je brahmacārījem, sannyāsījem in brāhmaṇam dovoljeno beračiti. To je vedska kultura. In družine z njimi ravnajo kot s svojimi lastnimi otroki. Takšen je ta odnos.

Satsvarūpa: Kaj pa če se berači v kulturi, ki je popolnoma drugačna?

Prabhupāda: Zato pa obstajajo hipiji. To je vaša kultura - hipiji in morilci v imenu religije. To je njihova kultura. In splav. Ker takšne kulture ni, so posledice tega splav in ubijanje in bombardiranje, zaradi česar je celotno ozračje odvratno. To je vaša kultura. Spopadi med protestanti in katoliki in bombardiranje... Ljudje so prestrašeni. Ne upajo si iti ven na ulice. To je vaša kultura. In prosjačenje je nekaj slabega. Ljudi, celotno populacijo, držati v prestrašenem stanju - to je zelo dobro, in če kdo ponižno prosjači - je to slabo. To je vaša kultura. Vedska kultura brahmacārījem dovoljuje prosjačiti - da bi se naučili ponižnosti, ne da bi postali berači. To prakticirajo vse pomembne družine. To ni beračenje. To je način kako se naučiti postati ponižen in skromen. Jezus Kristus je rekel, da je Bog na voljo ponižnim in krotkim. To ni prosjačenje. Te kulture vi ne poznate. Imate svojo lastno, hudičevo kulturo in ubijate celo svoje lastne otroke. Kako boste potem razumeli to kulturo? Imam prav ali se motim?

Satsvarūpa: Imaš prav.

Prabhupāda: Da. Opiši v pismu. Imate četrto-razredno, deseto-razredno kulturo. Kako boste razumeli kulturo ponižnosti in skromnosti?

Satsvarūpa: Javni tožilec, ki nas je poskušal kazensko preganjati, Ādi-keśava, tukaj razkriva svojo strategijo, ker mnogo odvetnikov pravi, da imamo pravico do prakticiranja svoje religije. To je svoboda religije. Pravi...

Prabhupāda: Svoboda... To je bona fide religiija.

Satsvarūpa: Pravi: "To ni vprašanje religije. Kontrola uma nima nič opraviti z religijo. To je vprašanje posameznikove svobodne volje. Mislim, da nihče pri zdravi pameti ne bi komurkoli dovolil, da mu nadzira um. Na to lahko gledamo kot na hipnozo."

Prabhupāda: Kontrola uma je vse.

Satsvarūpa: Karkoli.

Prabhupāda: Tudi ti se trudiš. Sedaj pa tudi oni poskušajo nadzirati um naših fantov in jih na silo ugrabljajo. To je še eden izmed načinov nadziranja uma. Ti fantje so svoj um že osredotočili na nas in oni poskušajo njihov um nadzirati s silo - ugrabiti in ponovno programirati. Ni to kontrola uma? Um teh fantov je že v zavesti Kṛṣṇe in oni jih poskušajo na silo spremeniti. Ni to kontrola uma? Njihova filozofija je: "Vaša kontrola uma je slaba. Moja kontrola uma pa je dobra." Vsakdo, vsak malopridnež bo rekel: "Kar jaz počnem je dobro in kar ti počneš je slabo."