SL/Prabhupada 0170 - Ravnati moramo po zgledu gosvamijev

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

We Have to Follow the Gosvamis - Prabhupāda 0170


Lecture on SB 1.7.8 -- Vrndavana, September 7, 1976

Ta saṁhitā ... Saṁhitā pomeni vedsko literaturo. Obstaja mnogo malopridnežev, ki pravijo: "Bhāgavate ni zapisal Vyāsadeva, ampak neki Bopadeva". To pravijo māyāvādīji oziroma nirīśvaravādīji. Čeprav je Śaṅkarācārya, voditelj māyāvādījev oziroma nirīśvaravādījev, napisal komentar k Bhagavad-gīti, pa se Śrīmad-Bhāgavatama ni mogel dotakniti, saj so stvari v Śrīmad-Bhāgavatamu tako natančno zapisane, kṛtvānukramya, da ni možno, da bi māyāvādīji dokazali, da je Bog brezoseben. Tega ne morejo storiti. Dandanes Bhāgavatam sicer razlagajo na svoj način, ampak razumnega človeka to ne privlači. Videl sem že pomembne māyāvādīje, kako so razlagali določen verz iz Śrīmad-Bhāgavatama: "Ker si ti Bog, je potemtakem Bog zadovoljen, če si ti zadovoljen". To je njihova filozofija. "Ni potrebno, da bi ločeno zadovoljil še Boga. Če si ti zadovoljen, ko piješ vino, potem je tudi Bog zadovoljen." To je njihova razlaga.

Zato je Caitanya Mahāprabhu komentarje māyāvādījev obsodil. Rekel je: māyāvādi-bhāṣya śunile haya sarva-nāśa (CC Madhya 6.169). Māyāvādī kṛṣṇe aparādhī. Odkrito in brezkompromisno je dejal: Māyāvādīji so močno žaljivi do Kṛṣṇe. Kṛṣṇa pravi tudi: tān ahaṁ dviṣataḥ krūrān (BG 16.19). Kṛṣṇi so zelo, zelo zavistni. Kṛṣṇa je dvi-bhuja-muralīdhara, śyāmasundara. Māyāvādīji pa razlagajo, da Kṛṣṇa nima ne rok in ne nog in da je vse to namišljeno. Ne vedo kako zelo je to žaljivo. Da bi ljudi posvaril, je Caitanya Mahāprabhu nedvoumno rekel: "Ne hodite k māyāvādījem." Māyāvādi-bhāṣya śunile haya sarva-nāśa. Māyāvādī haya kṛṣṇe aparādhī. To je izjava Śrī Caitanye Mahāprabhuja.

Zato bi morali biti zelo, zelo previdni. Ne hodite poslušati māyāvādījev. Mnogo māyāvādījev se oblači tako kot se oblačijo vaiṣṇave. Śrī Bhaktivinoda Ṭhākura je o njih povedal: ei 'ta eka kali-celā nāke tilaka gale mālā. "To je častilec Kali. Čeprav ima tilako na nosu in ogrlico okoli vratu, pa je to vseeno kali-celā." Če je māyāvādī, sahaja-bhajana kache mama saṅge laya pare bala. Te stvari se dogajajo. Prišli ste v Vṛndāvano. Bodite zelo previdni. Māyāvādi-bhāṣya śunile (CC Madhya 6.169). Tukaj je mnogo māyāvādījev. Mnogo tako imenovanih tilaka-mālā, vendar ne veste kaj je znotraj njih. Veliki ācārye pa to lahko odkrijejo.

śruti-smṛti-purāṇādi
pañcarātra-vidhiṁ vinā
aikāntikī harer bhaktir
utpātāyaiva kalpate
(Brs. 1.2.101)

Māyāvādīji povzročajo samo nemire. Zato moramo posnemati gosvāmīje in razumeti njihovo literaturo, predvsem Bhakti-rasāmṛta-sindhu, ki smo ga prevedli kot Nektar vdanosti. Vsi bi ga morali zelo natančno proučiti in tako napredovati. Ne dovolite, da vas nadlegujejo tako imenovani māyāvādī vaiṣṇave. To je zdelo nevarno.

Zato je rečeno: sa saṁhitāṁ bhāgavatīṁ kṛtvānukramya cātma-jam. To je zelo zaupna tematika, o kateri je poučil Śukadevo Gosvāmīja.