SL/Prabhupada 0191 - Nadzirati Kṛṣṇo - takšno je življenje v Vṛndāvani

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Nadzirati Kṛṣṇo - takšno je življenje v Vṛndāvani - Prabhupāda 0191


Lecture on SB 6.1.52 -- Detroit, August 5, 1975

Prabhupāda: Po Kṛṣṇovi milosti, po gurujevi milosti, po milosti obeh... Ne poskušajte dobiti milosti samo od enega. Guru kṛṣṇa kṛpāya pāya bhakti-latā-bīja. Po gurujevi milosti lahko dobimo Kṛṣṇo. In kṛṣṇa sei tomāra, kṛṣṇa dite pāro. Pristopiti k guruju zgolj pomeni prositi ga za Kṛṣṇo. Kṛṣṇa sei tomāra. Kajti Kṛṣṇa je bhaktov Kṛṣṇa. Kṛṣṇa je gospodar. In kdo lahko nadzira Kṛṣṇo? Njegov bhakta. Kṛṣṇa je vrhovni kontrolor, ampak je pod nadzorom bhakte. Kṛṣṇa je bhakta-vatsala. Tako kot veliki oče, vrhovni sodnik... Obstaja zgodba o tem, kako je nekdo prišel na obisk k predsedniku vlade Gladstonu. Gospod Gladstone je prišleka obvestil, da je zaposlen in da naj počaka. Čakal je več ur, potem pa je začel spraševati, kaj gospod počenja in je videl, da je gospod Gladstone postal "konj", ki je na svojem hrbtu vozil svojega otroka. To je počel. Vidite? Ta predsednik vlade je nadziral britanski imperij, vendar je bil pod otrokovim nadzorom - zaradi naklonjenosti. To je naklonjenost.

Podobno, Kṛṣṇa je vrhovni kontrolor.

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Bs. 5.1)

On je vrhovni kontrolor, vendar je pod nadzorom Svojega bhakte Śrīmatī Rādhārāṇī. Je pod nadzorom. Ne moremo zlahka razumeti kakšne so zabave med... Ampak Kṛṣṇa prostovoljno privoli v to, da Ga nadzira Njegov bhakta. Takšna je Kṛṣṇova narava. Tako kot mati Yaśodā. Mati Yaśodā nadzira Kṛṣṇo, Ga zveže: "Zelo si neubogljiv. Zvezala te bom." Mati Yaśodā drži palico in Kṛṣṇa joče. Kṛṣṇa joče. Te stvari proučujte. V Śrīmad-Bhāgavatamu so navedene Kuntijine molitve o tem kako spoštuje ta dogodek: "Moj dragi Kṛṣṇa, Ti si Vrhovni. Toda zaradi palice, ki jo drži mati Yaśodā, jočeš. To si želim videti." Kṛṣṇa je torej bhakta-vatsala in vrhovni kontrolor. Toda bhakte, kot so mati Yaśodā, Rādhārāṇī, gopije, pastirji, lahko nadzirajo Kṛṣṇo. Takšno je življenje v Vṛndāvani.

To gibanje za zavest Kṛṣṇe vas poskuša odpeljati tja. Neumneži se obračajo stran. Ne poznajo vrednosti gibanja za zavest Kṛṣṇe. To gibanje poskuša dati človeški družbi največji blagor in najvišji položaj. V tem gibanju ne želimo postati eno z Bogom, ampak dajemo pravico nadzirati Boga. To je gibanje za zavest Kṛṣṇe. Najlepša hvala.

Bhakte: Jaya!