SL/Prabhupada 0202 - Kdo, razen duhovnika, lahko ljubi bolj?

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Kdo, razen duhovnika, lahko ljubi bolj?
- Prabhupāda 0202


Morning Walk -- May 17, 1975, Perth

Amogha: Noji potisnejo glavo v zemljo.

Prabhupāda: Ja.

Paramahaṁsa: Toda, tu mora biti prisoten nek napredek, saj se toliko ljudi vključuje v gibanje za zavest Krišne.

Prabhupāda: Resnično napredujejo. Bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇam. Njihove tuzemske materialne zaskrbljenosti bo konec. Napredujejo. Ceto-darpaṇa-mārjanaṁ bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇam (CC Antya 20.12). S pomočjo mantranja Hare Krišna, si bodo očistili umazana srca in takoj, ko bodo srca povsem očiščena, bodo problemi v zvezi z materialno eksisteno zaključeni. Nič več skrbi ne bo.

Paramahaṁsa: Izgledajo srečni, toda... Krišnove bhakte izgledajo srečne, toda ne delajo veliko praktičnih stvari. Zmeraj pojejo, plešejo in sprašujejo za denar. Toda ne delajo nič praktičnega. Mi delamo veliko tega.

Prabhupāda: Plesanje ni delo? In pisanje knjig prav tako? Prodaja knjig ne spada pod delo? Kaj je potem delo? Hm? Neke vrste skakanje opic? Res? To je delo?

Amogha: Toda mi ljudem praktično pomagamo, na primer v bolnišnicah, alkoholikom...

Prabhupāda: Ne, kaj... Kako jim pomagaš? Misliš, če gre nekdo v bolnišnico, da zaradi tega ne bo umrl? In kako si ti tu v pomoč? Misliš, da jim pomagaš.

Amogha: Toda oseba zaradi tega živi dlje.

Prabhupāda: To je še ena neumnost. Kako dolgo boš živel? Ko bo prišel čas smrti, ne boš živel niti trenutka dlje. Za nekoga, ki bo umrl, je življenje zaključeno. Lahko vaša injekcija, zdravilo, nekomu podaljša življenje za eno minuto? Obstaja takšne vrste zdravilo?

Amogha: Izgleda da.

Prabhupāda: Ne...

Amogha: Včasih, ko ljudje prejmejo zdravila, lahko živijo dlje.

Paramahaṁsa: Ljudje govorijo, da bi z izpopolnjenjem transplantacije srca, lahko ljudem omogočili daljše življenje...

Prabhupāda: O tem lahko govorijo, oni... Ker jih mi smatramo za nespametne, zakaj bi jim verjel na besedo? Smatrati jih moramo za nespametne, to je vse. (nekdo v ozdaju močno zakriči, Prabhupāda se odzove s pasjim lajanjem) (smeh) Še en nespametnež. Uživa življenje. Tako da, svet je poln neumnežev. O tem svetu moramo biti precej pesimistični, ne obratno. Če ne postaneš pesimističen, ne boš sposoben vrniti se domov. Že če imaš malo privlaka k temu svetu - "Dober je" - potem boš moral ostati tu. Ja. Krišna je tako strog.

Paramahaṁsa: Toda Jezus je rekel: "Ljubi svojega brata kot ljubiš sebe". Tako da, če ljubimo svojega brata...

Prabhupāda: Da smo mi ljubeči. Dajemo zavest o Krišni. To je ljubeče, zares ljubeče. Njemu dajemo večno življenje, večno blaženost. Če jih ne ljubimo, zakaj se potem ubadamo s tem? Duhovnik mora ljubiti ljudi. V nasprotnem, zakaj potem govori? To lahko opravlja tudi doma. Zakaj bi se s tem toliko obremenjeval? Zakaj sem pri svojih osemdesetih prišel sem, če nimam v sebi ljubezni? Torej, kdo lahko ljubi bolj, kot sam duhovnik? On ljubi tudi živali. Zato duhovniki pridigajo, "Ne uživajte mesa". Ali nespametneži ljubijo živali? Jedo in ljubijo svojo državo, to je pa tudi vse. Nihče od njih ne ljubi. Vse je zgolj čutno uživanje. Če nekdo ljubi, potem je zavesten Krišne. To je to. Vsi nespametneži so na lovu za lastnim užitkom, na plano pa bodo postavili reklamni napis: "Ljubim vse". To je njihov posel. In nespametneži to sprejemajo, "Oh, ta moški je zelo človekoljuben". Taka oseba ne ljubi druge, zgolj svoje čute. To je vse. Je sluga svojih čutov, to je vse.