SL/Prabhupada 0212 - V znanstvenem žargonu, obstaja življenje po smrti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

V znanstvenem žargonu, obstaja življenje po smrti
- Prabhupāda 0212


Garden Conversation -- June 10, 1976, Los Angeles

Prabhupāda: Pri današnjem modernem izobraževanju ne morejo razumeti ponavljanja rojstev, smrti, starosti in bolezni, kot odvečno stvar. Tega ne razumejo. Zakaj potem to sprejmejo? Sprejmejo, ker mislijo, da ni druge poti. Toda, če obstaja način, kako to zaustaviti, zakaj potem tega ne sprejmejo? Hm? Kakšna je vrednost takšne izobrazbe? Ne morejo razlikovati med tem, kaj je dobro in kaj je slabo. Nihče ne mara smrti, toda tu je, prisotna. Nihče si ne želi ostariti, toda starost je tu. Zakaj so ti veliki problemi postavljeni na stran, medtem ko je oseba ponosna na napredek znanosti v znanju? Kakšne vrste izobrazba je to? Če ne morejo razlikovati med tem, kaj je dobro in kaj je slabo, kakšen je potem rezultat takšne izobrazbe? Izobrazba pomeni to, da je oseba zmožna razlikovati med dobrim in slabim. Toda tega ne morejo, čeprav vedo, da ni smrt nič dobrega, zakaj je ne poskušajo zaustaviti? Kje je tu prisoten napredek? Ljudje so zelo ponosni na znanstveni napredek. Kje je tu napredek? Ne moreš zaustaviti smrti. Ne moreš zaustaviti staranja. Lahko proizvedeš napredna zdravila, toda zakaj ne poskušaš zaustaviti bolezni? Vzemi to tableto, bolezni ne bo več. Kje je takšne vrste znanosti? Hm?

Nalinīkaṇṭha: Govorijo, da delajo na tem.

Prabhupāda: To je druga neumnost. Pretveza.

Gopavṛndapāla: Tako kot govorijo, da je zavest Krišne postopen proces, rečejo podobno za napredek v znanosti.

Prabhupāda: Postopen proces, toda ali so mnenja, da bodo lahko zaustavili smrt? Mi smo prepričani, da gremo nazaj domov, nazaj k Bogu, Krišni. Toda, kje je njihova prepričanost, da bodo lahko zaustavili smrt, staranje, bolezni?

Dr. Wolfe: Njihova najnovejša kaprica je, ko pravijo, da poskušajo, vzpostavili so dejstvo, da obstaja življenje po smrti.

Prabhupāda: Saj je.

Dr. Wolfe: Znova poskušajo z znanstvenimi dokazi.

Prabhupāda: Dovoli jim. Znanstveno rečeno, obstaja življenje po smrti. Večkrat smo že rekli, moje otroško telo je mrtvo, ni ga več, izginilo je. Sedaj imam drugo telo. Tako da, po smrti je življenje. To je praktično. Krišna tu reče, tathā dehāntara-prāptiḥ (BG 2.13). Podobno, na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). To je Bog izjavil avtoritativo, v praksi lahko vidimo, da dobimo eno telo za drugim, sami pa gremo še naprej. Tako da, kje je ugovor? Obstaja življenje po smrti. Tako imenovana smrt pomeni zgolj uničenje telesa. Če se lahko držimo takšnega življenja, kjer ni več smrti, bo to rešeno za nami. To je inteligenca. V Bhagavad-gīti je omenjeno, da ko oseba preprosto razume Krišno, in je v dobri kondiciji, da bi se lahko vrnila nazaj k Bogu, da zanjo ni več smrti.