SL/Prabhupada 0231 - Bhagavan pomeni lastnika celotne univerze

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Bhagavan pomeni lastnika celotne univerze - Prabhupāda 0231


Lecture on BG 2.1-5 -- Germany, June 16, 1974

Krišna je, s strani avtoritet, sprejet kot Bhagavān, ali kot navišja osebnost Boga. In kaj je Bhagavān? Bhagavān pomeni nekoga, ki je v popolnosti opremljen s šestimi obilji. Bhagavān, ki je v poplnosti opremljen z obiljem, je torej najbogatejša osebnost. To, kako je Bhagavān, ali Bog, bogat, lahko razumemo, po tem, kako smo mi ponosni na lastništvo nekaj akrov zemlje, medtem ko je Bhagavān lastnik celotne univerze. Zato se smatra za najbogatejšega. Podobno, se On smatra za najmočnejšega. Za najpametnejšega in za najlepšega prav tako. Na ta način, ko najdeš najbogatejšo, najlepšo, najpametnejšo, najmočnejšo osebo - ko jo na ta način najdeš, je to Bhagavān, ali Bog. Ko je bil Krišna prisoten na tem planetu, je zagotovil vsa obilja, ki jih ima v sebi. Za primer vzemimo sledeče, vsakdo se poroči, toda Krišna se je, kot vrhovna osebnost, poročil z več kot šestnajst tisočimi ženami. Toda ni, da je bil en mož, šestnajstimi tisočimi ženami. Naredil je aranžma in na različnih lokacijah, poskrbel za teh šestnajst tisoč žena. Prostor, na vsaki od teh lokacij, je bil zgrajen iz prvovrstnega marmorja, pohištvo je bilo iz slonovine in sedišča iz zelo lepega, mehkega bombaža. Tako govori opis. Prav tako je bilo, zunaj tega objekta, veliko rastlinja, rož. Ne le, da se je ekspandiral v šestnajst tisoč ekspanzij, osebnih ekspanzij. V tej obliki je živel z vsako od teh žena. To ni težavna stvar za Boga. Zanj je rečeno, da je lociran povsod. Če je nameščen v šestnajstih tisočih domovih, kakšna je potem to težava zanj?

To je rečeno, śrī-bhagavān uvāca. Govori vam najmočnejša avtoriteta. Zato, karkoli že On reče, vse se smatra za resnično. V našem pogojenem življenju, ker živimo pod materialnimi pogoji, imamo štiri napake: delamo napake, zaslepljeni smo, želimo varati, imamo nepopolne čute. Tako da je znanje, ki ga prejmemo od osebe, ki je okužena s temi štirimi oblikami nepopolnosti, nepopolno. Ko prejmemo znanje od osebe, ki je nad temi štirimi napakami, je to popolno znanje. Moderni znanstveniki teoretizirajo "Mogoče je to tako. Mogoče je takšno," toda to ni popolno znanje. Kakšna je vrednost, v primeru da špekuliraš s svojimi nepopolnimi čuti? Lahko je delno znanje, toda ne popolno. Zato je naš proces prejemanja znanja tak, da ga prejmemo od popolne osebe. Ker prejemamo znanje od Krišne, Bhagavāna, najpopolnejšega, je naše znanje popolno. Tako kot otrok. On je lahko nepopoln, toda če mu oče reče, "Moj dragi otrok, to se imenuje predstava," in če otrok odvrne, "To je predstava," je to znanje popolno. Ker otrok ne naredi raziskave, da bi prišel do tega znanja. Vpraša svojega očeta ali mamo, "Očka, kaj je to? Mama, kaj je to?" In mama mu odvrne, "Moj dragi otrok, to je to." Lahko damo drug primer, če, otrok, ko je majhen, ne ve, kdo je njegov oče, potem ne more narediti nobenega raziskovalnega dela. Če začne z raziskovanjem, da bi našel svojega očeta, ga ne bo nikoli našel. Toda če vpraša svojo mamo, "Kdo je moj oče?" in mu mama reče, "On je tvoj oče," je to popolno. Zatorej je znanje, znanje od Boga, kdo je za tvojim čutnim zaznavanjem, kako lahko to veš? Zato moraš to izvedeti od Boga osebno ali od njegovih predstavnikov.

Tu govori Krišna, najvišja osebnost Boga, in to je končna avtoriteta. Arjuni reče sledeče. Reče mu, aśocyān anvaśocas tvaṁ prajñā-vādāṁś ca bhāṣase: (BG 2.11) "Moj dragi Arjuna, govoriš kot zelo učen šolar, toda jadikuješ nad vsebino, kjer ti ne bi bilo treba." Gatāsūn agatāsūṁś ca nānuśocanti paṇḍitāḥ. Gatāsūn pomeni to telo. Telesni koncept življenja je neumen, tudi kot je živo ali mrtvo. Tako da, nihče, ki je učen, telesa ne jemlje v obzir. Zato je v vedski literaturi zapisano, da "Tisti, ki je ujet v telesni koncept življenja, ni nič več od živali. Zato je svet v sedanjem trenutku, brez znanja o sebi, pod vplivom telesnega koncepta življenja. Telesni koncept življenja je prisoten med živalmi. Mačke in psi so ponosni na to, da postanejo velike mačke in psi. Na podoben način, če moški postane ponosen, v smislu "Jaz sem velik Američan," "velik Nemec," "velik," kakšna je tu razlika? Toda to se zapravo dogaja, zato se borijo med seboj kot psi in mačke.

Jutri bomo povedali več o tem.