SL/Prabhupada 0264 - Maya prav tako služi Krišno, toda tu ni prisotne hvaležnosti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Maya prav tako služi Krišno, toda tu ni prisotne hvaležnosti
- Prabhupāda 0264


Lecture -- Seattle, September 27, 1968

Tamāla Kṛṣṇa: Je Māyā čista bhakta? Māyā.

Prabhupāda: Čiste bhakte, ne, pod vplivom māye je.

Tamāla Kṛṣṇa: Ne, ne. Je Māyā, Māyādevī, čista bhakta?

Prabhupāda: Ja, gotovo. Kaj niso policijske enote, vladi zveste sluge? Če te policijske enote mučijo, ali to pomeni, da so te zavrnjene s strani vladnega uslužbenca? Njihovo opravilo je nehvaležno opravilo, to je vse. Na podoben način, Māyā služi Krišno, toda za to ne dobi zahvale. To je ta razlika. Prevzela je nehvaležno opravilo kaznovanja nejevernih ljudi, to je vse. Zato, Māyā kot taka, ne pomeni ,da ni v stiku s Krišno. Vaiṣṇavī. V Caṇḍī, v knjigi o Māyi, je opisana pod "Vaiṣṇavī." Māyā je opisana kot Vaiṣṇavī. Tako kot se čisti bhakta imenuje Vajšnava, je ona tu opisana kot Vaiṣṇavī.

Viṣṇujana: Kako lahko, vse kar rečete, naredite tako enostavno za razumeti?

Prabhupāda: Ker je celotna filozofija zelo enostavna. Bog je vsemogočen, ti nisi. Ne trdi, da si Bog. Ne trdi, da Boga ni. Bog je, in On je vsemogočen, ti si majhen. Torej, kakšna je tvoja pozicija? Moraš služiti Krišno. To je preprosta resnica. Ta uporniški značaj se imenuje māyā. Vsi, ki izjavljajo, da "Boga ni. Bog je mrtev. Jaz sem Bog, ti si Bog," vsi ti so pod urokom māye. Piśācī pāile yena mati-cchanna haya. Kot na primeru moža, ki ga strašijo duhovi, ta govori vse vrste neumnosti. Vsi ti ljudje so prestrašeni s strani māye, zato govorijo, "Bog je mrtev. Jaz sem Bog. Zakaj vsepovsod iščete Boga? Tako veliko Bogov postopa po cesti." Vsi ti so neuravnovešeni, prestrašeni. Zato jih moramo pozdraviti s to transcendentalno vibracijo, Hare Krišna. To je edini proces zdravljenja. Preprosto jim dovolite to slišati in sami se bodo postopoma pozdravili. V primeru globokega spanca, se moški zbudi, če jokaš ob strani, kjer ima uho. Tako da je to mantra, s katero lahko prebudiš spečo družbo posameznikov. Uttiṣṭha uttiṣṭhata jāgrata prāpya varān nibodhata. Vede pravijo, "O človeška rasa, prosim vstani. Ne več spat. Imate to priložnost v obliki človeškega telesa. To izkoristite. Spravi se ven iz okov māye." To je vedska izjava. Tako da delaj to službo. Hare Krišna, poj Hare Krišna in oni bodo...

Bhakte: Hare Krišna!

Prabhupāda: Ja?

Jaya-gopāla:Je preteklost, sedanjost in prihodnost, v materialnem smislu, pervertiran odsev istega...

Prabhupāda: Ja, preteklost, prihodnost, sedanjost je glede na različne vrste relativnosti. To je znanstven dokaz. Profesor Einstein je to dokazal. Tako kot tvoja preteklost ni preteklost Brahme. Tvoja sedanjost ni sedanjost mravlje. Tako da, preteklost, sedanjost, prihodnost - čas je večen. Glede na različne dimenzije telesne relativnosti. Čas je večen. Tako kot mala mravlja. V štirindvajsetih urah ima štiriindvajset ur preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Ruski Sputnik je obkrožil Zemljo v eni uri in petindvajsetih minutah, ali nekaj takega. Kar želim povedati je, da so petindvajsetkrat obkrožili Zemljo. Kar pomeni, da so ljudje na Sputniku, znotraj ene ure, videli dan in noč petindvajsetkrat. Tako da je v višji atmosferi pretekost in sedanjost drugačna. Tako da je, ta pretekost, sedanjost, prihodnost, relativna glede na naše telo, glede na okoliščine. V bistvu ni preteklosti, sedanjosti, prihodnosti. Vse je večno. Ti si večen, nityo śāśvato 'yaṁ na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). Ne umreš. Zato... Ljudje ne vedo, da so večni. Katera je moja večna zadolžitev? Kakšno je moje večno življenje? Ljudje so očarani zgolj na neko točko življenja: "Jaz sem Američan, Jaz sem Indijec," "Jaz sem to," "Jaz sem tisto." To je vse. To je ignoranca. Zato mora oseba poiskati svoj večni dogovor s Krišno. Potem bo srečen. Hvala.