SL/Prabhupada 0296 - Čeprav je bil Jezus Kristus križan, Svojega mnenja ni spremenil

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Čeprav je bil Jezus Kristus križan, Svojega mnenja ni spremenil
- Prabhupāda 0296


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

V Vedah je dokaz, da Bog obstaja. V vsakih spisih, je vsaka velika osebnost, bhakta, Božji predstavnik... Tako kot je Gospod Jezus Kristus, dal informacijo o Bogu. Čeprav je bil križan, svojega mnenja ni spremenil. V zapisih imamo dokaze, iz Ved, o velikih osebnostih, a vseeno, če rečem, "Bog je mrtev. Boga ni," kakšen vrste mož sem potem? Taka oseba se imenuje demon. Tega ne bodo nikoli verjeli. Nikoli ne bodo verjeli... Ravno nasprotno od demona je budhā. Budhā pomeni zelo inteligentnega, modrega moža. V Caitanyi-caritāmṛti je rečeno, zato, kṛṣṇa ye bhaje se baḍa catura. Vsak, ki postane privlečen h Krišni in ki Ga ljubi... Čaščenje pomeni ljubiti. Na začetku je čaščenje, toda na koncu je ljubezen. Čaščenje.

So iti matvā bhajante māṁ budhā. Vsak, ki je moder, inteligenten, ki ve, da je Krišna vzrok vseh vzrokov...

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Bs. 5.1)

Sarva-kāraṇa: vse ima svoj vzrok, vzrok in posledico. Tako da, poišči za vzrokom, kaj je vzrok vsega tega, kakšen je vzrok, potem boš našel Krišno. Sarva-kāraṇa-kāraṇam. In Vedānta reče, janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Ne moreš reči, da je nekaj avtomatsko reagiralo. To je neumnost. Vse ima svoj izvor, ki poganja stvari. Vse. To je inteligenca. Ne recite... Tako kot rečejo moderni znanstveniki, da "Obstajal je delec in bila je stvaritev - mogoče." To je prav tako "mogoče," vidite. Tako da je tovrstno znanje neuporabno. Moraš izvedeti. Če vprašaš znanstvenika, "Kaj je vzrok tega delca?" ti ne morejo odgovoriti. Tako da, najdi vzrok in našel boš, da... Če tega ne moreš najti, potem moraš slediti... Mahājano yena gataḥ sa panthāḥ (CC Madhya 17.186). Moraš slediti pooblaščene ācārye. Če si kristjan, sledi Jezusa Kristusa. Oni pravijo, "Bog obstaja." Potem ti to sprejmeš, da Bog obstaja. Oni pravijo, da je "Bog ustvaril tole." On je rekel, da "Naj bo kreacija," in nastala je kreacija. Tako da, mi to sprejmemo, "Ja. Bog je to ustvaril." Tu, v Bhagavad-gīti, Bog, Krišna reče, ahaṁ sarvasya prabhavo (BG 10.8), "Jaz sem izvor." Tako da je Bog izvor same kreacije. Sarva-kāraṇa-kāraṇam: (Bs. 5.1) On je vzrok vseh vzrokov.

Tako da mi moramo vzeti primere teh velikih osebnosti, moramo preučevati Vede in pooblaščene knjige, ter moramo slediti njihovemu zgledu; potem zavest Krišne ali realizacija Boga ali zavest Boga ni težka. Zelo enostavna je. Kar mislim reči, je, da ni ovire na poti tvojega razumevanja, o tem, kaj Bog je. Vse je tu. Bhagavad-gītā je tu, Śrīmad-Bhāgavatam je tu. Tudi tisto, na kar ti pristaneš, je tu, Bibilja, Koran, vsepovsod. Brez Boga, ne more biti knjige ali zapisov. V današnjih časih je proizvedenih tako veliko stvari. Toda Bog je prisoten v vsaki človeški družbi - glede na čas, glede na ljudi, toda ideja je tu. Sedaj moraš to razumeti, jijñāsā. Zato, Vedānta-sūtra pravi, da poskusi razumeti Boga, s tem, da raziskuješ. Raziskovanje je zelo pomembno.