SL/Prabhupada 0298 - Če si zaskrbljen, da bi stregel Krišno, je to prava stvar

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Če si zaskrbljen, da bi stregel Krišno, je to prava stvar
- Prabhupāda 0298


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

Prabhupāda: Kakšno vprašanje?

Viṣṇujana: Kako lahko popolno služimo Krišno?

Prabhupāda: S pomočjo zaskrbljenosti. (smeh, "Haribol!") Če si zaskrbljen, z namenom, da bi služil Krišno, je to prava stvar. Krišna je neomejen. Kakšno služenje Mu lahko ponudimo? In prav tako ima On sam neomejno število slug. Kakšno služenje mu lahko, ti in jaz dava? Sam pri sebi je popoln. Ne potrebuje služenja, s strani drugih. Toda, če si zaskrbljen, v tem, da bi Ga služil, potem On tega ne zavrne. To je Njegova milost; Njegova velikodušnost. Tako da, bolj kot povečaš svojo zaskrbljenost pri služenju Krišne, bolj si popolen. On je neomejen. Tvoja zaskrbljenost, ti postaneš neomejen. Tako da, tu je prisotno tekmovanje. Bolj kot služiš Krišno, bolj te On sprejme, prav tako ti da več inteligence. Lahko vidite? Tako da, duhovni svet je neomejen. Ni potrebe po služenju, s tem, ko ni konca sprejemanja služenja. Ni bistvo v tem. Tako da, vnema. Tatra laulyam eka mūlyam. To je... Ne ustvarjam lastnega odgovora, temveč vam prilagam dokaz od Rūpe Gosvāmīja, našega ācāryo. On pravi, kṛṣṇa-bhakti-rasa-bhāvitā matiḥ krīyatāṁ yadi kuto 'pi labhyate: "Moj dragi gospodje, moji dragi fantje in dekleta, če lahko poiščete za... vašimi čuti ljubezni do Krišne - "Kako lahko Krišno ljubim še bolj in bolj" -to, toliko, ta zaskrbljenost, če lahko poiščete za to matiḥ," . pomeni inteligenco, Je zelo dobra inteligenca, "Kako naj služim Krišno..." Kṛṣṇa-bhakti-rasa-bhāvitā matiḥ. Matiḥ pomeni inteligenco ali stanje uma, to, da " Jaz bom služil Krišno." "Če lahko kje najdete, ta status uma, ga pri priči kupite." Naslednje vprašanje bo, "Uredu, jaz bom kupil to. Kakšna je cena, jo veste?" "Ja, vem, kakšna je cena." "Kakšna je cena?" "Laulyam, zgolj vaša vnema, to je vse." Laulyam ekaṁ mūlyam. "Ah, to lahko imam." Ne. Na janma koṭibhis sukṛtibhir labhyate. To vnema, kako ljubiti Krišno, osebi ni na voljo takoj, temveč po mnogih, mnogih rojstvih. Tako da, če imate vsaj ščepec vneme, "Kako naj služim Krišno?" morate vedeti, da ste najsrečnejši mož, kaj jih je. Zgolj ščepec, laulya, te vneme, "Kako naj služim Krišno?" To je zelo lepo. Potem ti bo Krišna dal inteligenco.

teṣāṁ satata-yuktānāṁ
bhajatāṁ prīti-pūrvakam
buddhi-yogaṁ dadāmi tam...
(BG 10.10)

"Vsakdo, ki je, z ljubeznijo in vdanostjo, vključen v Mojo službo, brez prisotne hinavščine," potem lahko Krišna vse razume. On je znotraj mene, znotraj tebe. Potem ti bo On dal inteligenco: "Moj dragi fant, to naredi tako." In s tem, ko to narediš tako, kaj s tem dosežeš? Yena mām upayānti te: "Oseba se bo vrnila nazaj k meni." Kakšen dokaz bo oseba dobila, s tem, ko bo šla tja? Yad gatvā na nivartante tad dhāma paramaṁ mama (BG 15.6). Māṁ hi pārtha vyapāśritya ye 'pi syuḥ pāpa-yonayaḥ (BG 9.32). Duḥkhalayam aśāśvatam (BG 8.15). Tako veliko jih je. Prosim prebirajte Bhagavad-gīto, takšno, kot je. Dobili boste popolno znanje, znanost o Bogu. To je edina študija za človeka.

Tako da, vnema je popolnost pri služenje Krišne. Povečajte to vnemo. Vnema pomeni, da če boste ljubili Krišno, se bo ta vnema povečevala, s tem, ko se bo vaša ljubezen povečevala. "Kako naj služim Krišno?" Ker ste prostovoljni sluga, nihče vas ne sili. Kako se bo vaša vnema povečevala, če nebi ljubili Krišne? Veliko stvari je, s katerimi lahko ljubimo Krišno. Začetek je śravaṇaṁ kīrtanam. Ta śravaṇam, poslušanje in petje. Poslušanje, vi poslušate Hare Krišna, poslušate Bhagavad-gīto, poslušate Śrīmad-Bhāgavatam o Krišni, in petje. To je začetek. Potem, naravno,

śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ
smaraṇaṁ pāda-sevanam
arcanaṁ vandanaṁ dāsyaṁ
sakhyam ātma-nivedanam
(SB 7.5.23)

Teh devet vrst različnih služenj Krišne, vas bo razsvetlilo, napredovali boste v zavesti Krišne in vaše življenje bo uspešno. Kakšno drugo vprašanje? Vprašanja poskušajte razumeti. To ni stvar nasilnega potiska. Imate inteligenco. Krišna vam jo je dal. S svojo inteligenco poskusite razumeti, toda ne poskušajte se izogniti. Postavite takšno vprašanje, da boste lahko razumeli, ne da bi se lahko nečemu izognili. To sta ti dve vrsti vprašanj. Tovrstno vprašanje ti ne bo pomagalo. Če se boš poskusil izogniti, potem ti bo Krišna pomagal, da se boš lahko izognil, in če si želiš zajeti Krišno, potem ti bo Krišna pomagal, da ga zajameš. Dve stvari se dogajajo. Katerokoli pot si želiš, jo lahko sprejmeš. Ye yathā māṁ prapadyante tāṁs tathaiva bhajāmy aham (BG 4.11). Krišna pomaga glede na odnos, ki ga ima oseba. Če... Tu so... Tako kot si veliko filozofov želi pozabiti Krišno. Tako kot lahko najdete v knjigi Dr. Radhakrishnana, v devetem poglavju, je Krišna rekel, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Prevod je uredu, toda on komentira, "Ne gre se za to, da se moraš predati Krišni." Le vidite. To pomeni, da je njegov celotni proces pisanja knjige, ta, kako osebe zavesti, kako naj pozabijo na Krišno. Tako da, če si kdo želi Krišno pozabiti, mu bo Krišna dal na voljo, takšno inteligenco, da Krišne ne bo nikoli sposoben razumeti. Toda, če si kdo želi ljubiti Krišno, Ga razumeti, ti bo dal polno inteligenco. Lahko razumete. To je Krišna. Imate popolno svobodo. Toda, če Krišno pozabite, boste v službi māye in če ljubite Krišno, potem bo māya šla stran.