SL/Prabhupada 0305 - Mi govorimo, da je Bog mrtev, zato moramo odpreti oči, zapustiti iluzijo

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Mi govorimo, da je Bog mrtev, zato moramo odpreti oči, zapustiti iluzijo
- Prabhupāda 0305


Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Prabhupāda: Nadaljuj.

Tamāla Kṛṣṇa: "Živo bitje je tako kot molekulski del sončnih žarkov, medtem ko je Krišna primerljiv z žgočem, svetlečim Soncem. Gospod Caitanya je živa bitja primerjal z žgočimi iskricami, ki nastanejo pri ognju, Najvišjega Gospoda pa je primerjal z žgočim sončnim ognjem. Gospod, v povezavi s tem, citira en verz iz Viṣṇu Purāṇe, v kateri je zapisano, da je vse, kar je manifestirano znotraj tega kozmičnega sveta, energija Najvišjega Gospoda. Na primer, ko ogenj izžareva, iz enega mesta kaže, svoj sijaj in toploto, naokrog, tako tudi Gospod, čeprav je nastanjen na enem mestu, v duhovnem svetu, manifestira Svoje različne energije vsepovsod.

Prabhupāda: Sedaj, to je zelo enostavno. Poskusite razumeti. Tako kot je ta ogenj, ta svetilka, locirana na določeno mesto, je sijaj poslan čez celo sobo, tako da je, podobno, vse tisto, kar vidite, prikaz te kozmične manifestacije, to prikaz energije Najvišjega Gospoda. Najvišji Gospod je nastanjen na enem mestu. To citiramo v našem Brahma-saṁhitā: govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. On je oseba. Tako kot vaš predsednik, gospod Johnson, sedi v svoji sobi, v Washingtonu, toda njegova moč, njegova energija, deluje po vsej državi. Če je to mogoče trditi za materialno, je podobno za Krišno, Boga ali Najvišjo Osebnost, On je nastanjen v Svojem mestu, prebivališču, Vaikuṇṭhi ali Božjem kraljestvu, toda Njegova energija ima vpliv. Drugi primer je Sonce. Lahko vidite, da je Sonce locirano na določeno mesto, s tem da, sončni žarki dosežejo celotno vesolje. Sončni žarek je znotraj tvoje sobe. Zato podobno, karkoli že uporabljaš, prav tako ti sam, mi vsi smo prikazi energije Najvišjega Gospoda. Mi niso različni od Njega. Toda, ko oblak māye, ali iluzije, zakrije moje oči, Sonca ne moremo videti. Podobno je, ko nas ta materialni koncept življenja pokrije, mi ne moremo razumeti, kaj je Bog. Rečemo, da je Bog mrtev. Zato si moramo odpreti oči, iti stran od te iluzije. Potem boste Boga videli direktno: "Tu je Bog." Ja. V Brahma-saṁhiti je rečeno,

premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santah sadaiva hrdayesu vilokayanti
yaṁ śyāmasundaram acintya-guna-svarūpaṁ
govindam ādi-purusaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.38)

Da je Najvišja Božanska osebnost Śyāmasundara. Śyāmasundara. Śyāma pomeni črnikast, toda zelo, zelo lep. Ta lepa oseba, Najvišja Oseba, Krišna, je, vseskozi, opazovan s strani svetih oseb. Premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena. Zakaj oni vidijo? Ker so bile njihove oči očiščene s strani mazila ljubezni do Boga. Tako kot, če so bile vaše oči poškodovane, nanesete nekaj mazila, nekaj losijona, ki vam ga je dal zdravnik, potem bo vaš vid boljši in sijoč, stvari boste videli zelo dobro. Podobno je, ko boste na te materialne oči nanesli mazilo ljubezni do Boga, potem Ga boste videli, "Tu je Bog." Ne boste rekli, da je Bog mrtev. To pokrivalo mora biti odstranjeno, da pa bi to pokrivalo lahko odstranili, morate sprejeti gibanje za zavest Krišne.

Hvala vam.