SL/Prabhupada 0307 - Ne le, da mislimo o Krišni, tudi da delamo, da občutimo zanj

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Ne le, da mislimo o Krišni, tudi da delamo, da občutimo zanj
- Prabhupada 0307


Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Prabhupāda: Tvoj um ti reče, "Dajva, pojdiva v tisto na novo ustanovljeno ISKCON društvo," tako da te potem tvoje noge prinesejo sem. Tako da, je um... Mišljenje, čutenje, pripravljenost, to so funkcije uma. Tako da, um misli, čuti in deluje. Tako da moraš osredotočiti svoj um ne le, na to, da misliš na Krišno, temveč tudi, da delaš in čutiš za Krišno. To je popolna meditacija. Imenuje se samādhi. tvoj um temu ne more pobegniti. Svoj um moraš vključiti na tak način, da bo um zmeraj mislil na Krišno, čutil za Krišno, delal za Krišno. To je popolna meditacija.

Mladi mož (2): Kaj naredite s svojimi očmi? Jih zaprete?

Prabhupāda: Ja, oči so ene od čutov. Um je generalni čut in pod vladnim generalom so posamezni komisarji ali podrejeni častniki. tako da, oči, roka, noga, jezik, deset čutov, ti delujejo po navodilih uma. Tako da je um izražen, manifestiran skozi čute. Zatorej, če svojih čutov ne vključite na isti način, kot tvoj um, misli in čuti, ni popolnosti. Prišlo bo do motenj. Če tvoj um misli o Krišni in tvoje oči vidijo nekaj drugega, bo prišlo do prekinitve ali do nasprotovanja. Zatorej pod... Najprej od vsega moraš svoj um naravnati na Krišno, potem bodo vsi ostali čuti vključeni v služenje Krišne. To je bhakti.

sarvopādhi-vinirmuktaṁ
tat-paratvena nirmalam
hṛṣīkeṇa hṛṣīkeśa-
sevanaṁ bhaktir ucyate
(CC Madhya 19.170)

Hṛṣīka, hṛṣīka pomeni čute. Ko vključiš svoje čute v služenje gospodarja čutov... Krišna se imenuje Hṛṣīkeśa, ali gospodar čutov. Gospodar čutov pomeni, poskusite razumeti. Tako kot pri roki. Roka lepo deluje, toda če je paralizirana ali če ti Krišna odvzame moč, potem je tvoja roka neuporabna. Tega ne moreš obnoviti. Zatorej nisi gospodar svoje roke. Lažno misliš, da "Jaz sem gospodar svoje roke." Toda, v resnici, ti nisi gospodar. Gospodar je Krišna. Zatorej, ko so tvoji čuti vključeni v služenje gospodarja čutov, se to imenuje bhakti, vdano služenje. Sedaj so čuti vključeni v mojo smer. Mislim si, da "To telo je namenjeno za zadovoljstvo moje žene ali tega ali tistega," tako veliko stvari, "moja država, moja družba." To je določitev. Toda, ko prideš na duhovno platformo, razumeš, da "Jaz sem delček Najvišjega; zato naj bi bile moje aktivnosti, te, da zadovoljim Najvišjega." To je bhakti. Sarvopādhi-vinirmuktam (CC Madhya 19.170), biti osvobojen od vseh odločb. Ko so tvoji čuti očiščeni in ko so vključeni v služenje gospodarja čutov, se to imenuje delovanje v zavesti Krišne. Kakšno je vaše vprašanje? Torej, meditacija, zaposlenost uma, naj bi bila na tak način. Potem bo popolna. Drugače je um tako spremenljiv in hiter, da če ga ne naravnaš na določeno točko... Naravnati pomeni... Um si želi delati nekaj, ker je simptom uma mišljenje, čutenje in voljenost. Tako da moraš trenirati svoj um na tak način, da boš mislil na Krišno, da boš čutil za Krišno, delal za Krišno. Potem je to samādhi. To je popolna meditacija.