SL/Prabhupada 0316 - Ne poskušajte posnemati, ker je zelo nevarno

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Ne poskušajte posnemati, ker je zelo nevarno
- Prabhupāda 0316


Lecture on SB 7.9.5 -- Mayapur, February 25, 1977

Prabhupāda: Takoj ne moremo postati prvorazredni bhakte. Ne moremo posnemati Haridāse Thakure. To ni mogoče. Toda vsaj minimum. Saṅkhyā-pūrvaka-Nama-gana-natibhiḥ (Sad-gosvāmy-aṣṭaka). Moramo vaditi. Nekatere številčna moči moramo ohraniti. In uspelo nam je, zato ... Nekateri od naših tako imenovanih bhakt mi očitajo, da sem omejil na samo šestnajst krogov. Ne, zakaj šestnajst krogov? Lahko naredite tristo krogov, vendar je minimum, minimum šestnajst krogov, ker nismo navajeni posvetiti veliko časa. Vedno moramo biti zaposleni. Ampak, da se usedem na neko mesto in neprekinjeno mantram mantro Hare Krišna, to ni mogoče za nobeno pogojeno dušo - razen če je osvobojena. Zato ne poskušajte posnemati. Moj Guru Mahārāja je strogo prepovedal: "Ne poskušajte posnemati velikih osebnosti, kot sta Haridāsa Ṭhākura in Rūpa Gosvāmī." Včasih je rekel: "Rūpa gosvāmī ke mogha vāñchā." Rūpa Gosvāmī, ker je nosil samo krpo okrog ledij ... Tyaktvā tūrṇam aśeṣa-Mandala-pati-śreṇīṁ Sada tucchavat bhūtvā Dina-gaṇeśakau karuṇayā kaupīna-Kantha ... Nima smisla posnemati oblačenja Rūpe Gosvāmīja in potem ob prvi priložnosti kaditi cigarete. (Smeh) Ne počnite teh neumnosti. Posnemanje nima smisla. Anusaraṇa, ne anukāraṇa. Anukāraṇa je nevarna. Anusaraṇa. Sadhu-mārgānugamanam. To je bhakti. Poskušali bomo slediti stopinjam velikih, velikih bhakt, sadhujem. Ne moremo ... Bomo poskušali slediti. Ne poskušajte posnemati. To je zelo nevarno.

Nekateri naši bahkte so odšli, ker "ni nobenega bhajana tukaj«, (smeh) in me prosili za blagoslov, da bi našli drugega guruja. Torej hoče moj blagoslov, da bi našel guruja. Torej, ta lumparija ni dobra. Torej, najbolje je, da mahājano yena gataḥ sa panthāḥ (CC Madhya 17.186). Tukaj je mahājana. Prahlāda Mahārāja je eden od mahājan. Od dvanajstih mahājan je Prahlāda Mahārāja eden od njih. Svayambhūr nāradaḥ śambhuḥ kapilo manuḥ prahlādaḥ (SB 6.3.20-21). Ime Prahlāda Mahārāja je tam. Janako bhīṣmo balir vaiyāsakir vayam (SB 6.3.20-21). Torej Prahlāda Maharaja je mahājana. Iz tega sledi, da poskušajo slediti Prahlādu Mahārāju. Anusaraṇa. Sadhu-mārgānugamanam. Torej, kaj je storil Prahlāda Mahārāja? Oče mu je povzročil veliko težav, in kaj je storil on? On je samo mislil na Krišno: "Kaj lahko storim? Moj oče je proti." To je človek-manā bhava mad-bhaktaḥ. In končno, ko je bil oče ubit, mu je izkazal ponižno spoštovanje. Torej sledi tem štirim stvarem iskreno kot čisti bhakta. Sarvopādhi-vinirmuktam (CC Madhya 19.170). Prahlāda Mahārāja ni nikoli mislil, da je sin Hiraṇyakaśipurja. Nikoli ni tako mislil. Vedno je mislil: "Jaz sem služabnik Nārade." To je dejal, ko ga je želel blagosloviti, zato je prosil Nṛsiṁha-Deva: "Prosim, vključi me v vdano služenje svojega služabnika, Nārade, ki mi je dal ta navodila." Nikoli ni rekel: "Naj služim svojemu očetu." Ne. Ker je dobil navodilo, je vedno ... Cakṣudana dilo janme janme Pita sei. On je bil oče. Nihče drug. Cakṣudana dilo yei, janme janme pitā sei. Kaj je naslednja vrstica?

Bhakte: Divya jñāna hṛde prakāśito.

Prabhupāda: Ah, divya jñāna hṛde prakāśito. On je oče. To moramo vedno imeti v mislih. Ne bodite domišljavi in ne zapustite muhasto gibanja za zavest Krišne.

Najlepša hvala.