SR/Prabhupada 1062 - Imamo sklonost ka kontrolisanju materijalne prirode

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 1061
Sledeća stranica - Video 1063 Go-next.png

Imamo sklonost ka kontrolisanju materijalne prirode
- Prabhupāda 1062


660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Dakle, mi smo u zabludi. Kada vidimo da se čudesne stvari dešavaju u kosmičkoj prirodi, treba da znamo da iza ovih čudesnih pojava postoji kontrolor. Ništa se ne može manifestovati, a da nije pod kontrolom. Detinjasto je da se ne uzme u obzir kontrolor. Kao neko fino motorno vozilo velike brzine, i vrlo dobrim inženjerskim aranžmanom, vozi ulicom. Dete možda da misli: "Kako radi ovaj automobil, bez pomoći nekog konja ili bilo kog drugog sredstva?" Ali normalan čovek ili neka starija osoba, on zna da i pored svih inženjerskih aranžmana u motornom vozilu, bez vozača ono se ne može kretati. Taj inženjerski aranžman motornog automobila, ili električne centrale... Sada, u ovom trenutku je vreme mašina, ali uvek treba da znamo da iza mašina, iza čudesnog rada mehanizacije, postoji vozač. Dakle, Vrhovni Gospod je vozač, adyaksa. On je Vrhovna Ličnost pod čijim upravljanjem sve radi. Sada, te jive, ili živa bića, one su prihvaćene od strane Gospoda u ovoj Bhagavad-giti, kao što ćemo saznati u kasnijim poglavljima, da su delovi i čestice Vrhovnog Gospoda. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Aṁśa znači delovi i čestice. E sad, kao što je delić zlata takođe delić, kap vode je takođe slana, slično tome, mi živa bića, pošto smo delovi i čestice vrhovnog kontrolora, īśvare, Bhagavāna, ili Gospoda Śrī Kṛṣṇe, mi imamo, hoću da kažem, kvalitativno sve osobine Vrhovnog Gospoda u maloj meri. Pošto smo mi mali īśvara, podređeni īśvara. Mi takođe pokušavamo da kontrolišemo. Pokušavamo da kontrolišemo prirodu. U današnje vreme pokušavate da kontrolišete prostor. Pokušavate da imitirate planete lebdenjem. Dakle sklonost ka kontrolisanju ili stvaranju je tu jer delimično mi imamo tu sklonost ka kontrolisanju. Ali treba da znamo da ta sklonost nije dovoljna. Imamo sklonost da kontrolišemo materijalnu prirodu, da zagospodarimo materijalnom prirodom, ali mi nismo vrrhovni kontrolor. To je objašnjeno u Bhagavad-gīti.

Zatim šta je ova materijalna priroda? Priroda je takođe objašnjena. Priroda, materijalna priroda, objašnjena je u Bhagavad-gīti kao niže, niža prakṛti. Niža prakṛti, a živa bića su objašnjena kao viša prakṛti. Prakṛti znači ono što je pod kontrolom, ono što je pod... Prakṛti, pravo značenje prakṛti je žena ili žensko. Kao što muž kontroliše aktivnosti svoje žene, slično tome, prakriti je takođe podređena, pod kontrolom. Gospod, Svevišnja Božanska Ličnost, je kontrolor, a ova prakṛti, i živa bića i materijalna priroda, oni su razne prakṛti, ili pod kontrolom Svevišnjeg. Dakle prema Bhagavad-gīti, smatra se da su živa bića prakṛti, iako su delovi i čestice Svevišnjeg Gospodina. To je jasno spomenuto u Sedmom Poglavlju Bhagavad-gīte, apareyam itas tu viddhi aparā (BG 7.5). Ova materijalna priroda je aparā iyam. Itas tu, a iznad nje postoji druga prakṛti. I šta je ta prakṛti? Jīva-bhūta, ova...

Ova prakriti ima tri kvaliteta: guna vrline, guna strasti i guna neznanja. A iznad ovih guna, triju različitih guna, vrline, strasti i, hoću reći, neznanja, postoji večna priroda. Postoji večno vreme. Kombinacijom tih guna prirode i pod kontrolom i nadzorom večnog vremena, postoje aktivnosti. Postoje aktivnosti koje se nazivaju karma. Te aktivnosti se izvršavaju od pradavnih vremena i mi ispaštamo ili uživamo plodove tih aktivnosti.