TR/Prabhupada 0846 - Maddi Dünya Ruhani Dünya'nın Gölge Yansımasıdır



741221 - Lecture SB 03.26.09 - Bombay

Nitāi "Devahūti dedi ki: Ey Tanrının Yüce Şahsiyeti, lütfen Yüce Kişinin özelliklerini ve Onun enerjilerini açıkla, çünkü bunların her ikisi de bu tezahür etmiş ve tezahür etmemiş yaradılışın sebebidir."

Prabhupāda:

prakṛteḥ puruṣasyāpi
lakṣaṇaṁ puruṣottama
brūhi kāraṇayor asya
sad-asac ca yad-ātmakam
(SB 3.26.9)

BUndan dolayı Kapiladeva'ya burada Puruṣottama olarak hitap ediliyor. Puruṣottama. Canlı varlıklar, Yüce Ruh ve Tanrının Yüce Şahsiyeti. Canlı varlıklara bazen puruṣa denir çünkü puruṣa hoşlanıcıdır. Yani canlı varlıklar hoşlanıcı olmadığı halde bu maddi dünyanın keyfini sürmek ister. Bir çok kez açıkladık. Canlı varlıklar, o da prakṛtidir, ama aynı zamanda zevk almak ister. Buna yanılsama denir. Dolayısıyla zevk alıcı mizacından ötürü puruṣa denilebilir, yanıltıcı puruṣa. Asıl puruṣa Bhagavān'dır. Puruṣa demek bhoktā demektir. Bhoktā, asıl bhoktā, hoşlanıcı Tanrının Yüce Şahsı Kṛṣṇa'dır. Bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ sarva-loka-maheśvaram (BG 5.29).

Dolayısıyla Devahūti puruṣanın ve prakṛtinin özelliklerinin açığa kavuşturulmasını istiyor. Yani puruṣa tektir, ama prakṛti, bir sürü enerji vardır. Prakṛti, enerji. Tıpkı bizim karı kocaya dair pratik deneyimimiz olduğu gibi, kadının enerji olması gerekir. Erkek gece gündüz çok çalışır ama eve geldiği zaman, karısı yemekle, uykuyla, cinsel birleşmeyle bir sürü şekilde rahat ettirir. Özllikle de karmīler, onlar eşlerinin davranışı ve hizmetinden enerji alırlar. Yoksa karmīler çalışamazlar. Herneyse, enerji ilkesi var. Benzer şekilde, Yüce Ra'bın da enerjisi var. Vedānta-sūtra'dan anlıyoruz ki Tanrının Yüce Şahsı, herşeyin özgün kaynağı, Brahman... athāto brahma jijñāsā. O Brahman... Bir kuralda Vyāsadeva, janmādy asya yataḥ diye tarif eder: "Brahman, Yüce Mutlak Gerçek herşeyin geldiği şeydir (SB 1.1.1)." Dolayısıyla bu prensip olmazsa, o Brahman, Mutlak Gerçek de enerji kazanır veya Kendi enerjileriyle işler; aksi halde neden bu anlayış nu maddi dünya içine gelsin ki? Maddi dünya ruhsal dünyanın gölgesi, yansımasıdır. Özgün şey orada ruhsal dünyada olmadıkça, maddi dünyaya yansıtılamaz.