TR/Prabhupada 1061 - Bu Bhagavad-gita'da Konu Beş Farklı Gerçeği Kavramaktır



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Dolayısıyla Rab Kṛṣṇa, yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati (BG 4.7), O sırf hayatın gerçek amacını oturtmak için yeryüzüne gelir. İnsaoğlu hayatın asıl amacını unuttuğu zaman, insan yaşam formunun görevine, o zaman buna dharmasya glāniḥ, insanın uğraşısının verdiği rahatsızlık denir. Yani o şartlar altında, birçok insandan uyanan, konumunu anlamanın ruhunu uyandıran kişi için, onun için bu Bhagavad-gītā konuşulmuştur. Biz bilgisizliğin dişi kaplanı tarafından yutulmuş gibiyiz, ve Rab canlılara varlıklara karşı nedensiz merhametli davranarak, özellikle de insanoğlu için, arkadaşı Arjuna'yı öğrenci yaparak Bhagavad-gītā'yı konuştu.

Arjuna elbette... Rab Kṛṣṇa'nın birlikteliğinde olmakla tüm cahillikleri aşmıştı. Ama yine de Arjuna sırf hayatın problemlerini Yüce Rab'dan sorgulasın diye Kurukşetra savaş alanında cehalet içine sokulmuştu, ki böylece insanoğlunun gelecek nesillerinin yararı için, insan hayatının planının taslağının çizilmesi ve o şekilde hareket edebilmeleri için Tanrı onlara açıklayabilsin, böylece onun yaşamı, onun insan yaşamının misyonu mükemmel olabilsin diye.

Dolayısıyla bu Bhagavad-gītā'nın konusu beş farklı gerçeğin kavranmasıdır. Birinci gerçek Tanrının ne olduğudur. Bu Tanrı bilimine dair ön çalışmadır. Böylece bu Tanrı bilimi burada açıklanıyor. Bir sonraki, canlı varlıkların yapısal konumudur, jīva. Īśvara ve jīva. Rab, Yüce Rab'ba, Ona īśvara denir. Īśvara kontrol eden demektir ve jīva, canlı varlıklar... Jīvalar, canlı varlıklar, onlar īśvara ya da kontrol eden değillerdir. Onlar kontrol edilenlerdir. Yapmacık bir şekilde, "Ben kontrol edilmiyorum, ben özgürüm," dersem bu aklı başında bir adamın belirtisi değildir. Canlı bir varlık her açıdan kontrol edilir. En azından koşullu yaşamı içersinde kontrol edilir. Dolayısıyla bu Bhagavad-gita'da konu īśvara, Yüce denetçi ve kontrol edilen canlı varlıklara dair, ve prakṛti, doğa, maddi doğaya dair kavrayıştır. Ve sonraki, zaman veya tüm evrenin varoluş süresi ya da maddi doğanın bu tezahürü, ve zaman süreci, veya ebedi zaman. Ve karma. Karma faaliyet demektir. Herşey, bütün evren bütün, tüm kozmik tezahür farklı faaliyetlerle doludur. Özellikle de canlı varlıklar, onların hepsi farklı faaliyetlerle meşgüldürler. O halde Bhagavad-gītā'dan öğrenmek zorundayız, īśvara, Tanrı nedir, jīva, bu canlı varlıklar nelerdir ve prakṛti, bu kozmik tezahür nedir, ve zaman tarafından nasıl kontrol edilir ve bu faaliyetler nelerdir?

Şimdi bu beş ana konudan, Bhagavad-gītā'da saptanan Yüce Şahsın ya da Kṛṣṇa'nın, Brahman'ın veya Paramātmā'nın... Nasıl isterseniz öyle isimlendirebilirsiniz. Ama Yüce denetçi. Yüce bir denetçi var. Yani yüce denetçi hepsinin en büyüğüdür. Ve canlı varlıklar, onlar nitelikte yüce denetçiye benzer. Aynı yüce denetçi olan Rab gibi, Onun evrensel işler üzerinde, maddi doğa üzerinde hakimiyeti vardır, nasıl... Bhagavad-gītā'nın ilerleyen bölümlerinde bu maddi doğanın bağımsız olmadığı açıklanacak. Yüce Rab'bın doğrultusu altında hareket eder. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram (BG 9.10). "Bu maddi doğa Benim doğrultumda hareket eder," mayādhyakṣeṇa, "Benim gözetimim altında."