EL/Prabhupada 1073 - Όσο Δεν Εγκαταλείπουμε Την Τάση Κυριαρχίας Της Υλικής Φύσης



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Στο Δέκατο Πέμπτο Κεφάλαιο της Μπαγκαβαντ-γκιτα δίνεται η πραγματική εικόνα του υλικού κόσμου.

Εκεί λέγεται: ουρντβα-μουλαμ ανταχ-σακαμ ασβατταμ πραχουρ αβιαγιαμ τσανταμσι γιασια παρνανι γιας ταμ βεντα σα βεντα-βιτ (Μπ. Γκ. 15.1).

Ο υλικός κόσμος περιγράφεται στο Δέκατο Πέμπτο κεφάλαιο της Μπαγκαβαντ-γκιτα σαν ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του προς τα πάνω, ουρντβα-μουλαμ. Έχετε δει κάποιο δέντρο με τις ρίζες του προς τα πάνω; Έχουμε δει ένα τέτοιο δέντρο με τις ρίζες του προς τα πάνω λόγω της αντανάκλασης. Αν σταθούμε στην όχθη ενός ποταμού ή οποιουδήποτε ταμιευτήρα νερού, θα μπορέσουμε να δούμε ότι το δέντρο στην όχθη του ταμιευτήρα του νερού αντανακλάται στο νερό σαν ένας κορμός προς τα κάτω και τις ρίζες προς τα πάνω. έτσι ο υλικός κόσμος είναι ουσιαστικά μια αντανάκλαση του πνευματικού κόσμου. όπως η αντανάκλαση ενός δέντρου στην όχθη ενός ταμιευτήρα νερού φαίνεται προς τα κάτω, παρόμοια, ο υλικός κόσμος ονομάζεται σκιά. Όπως στην σκιά δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα, από την σκιά μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχει πραγματικότητα. Το παράδειγμα της σκιάς... η σκιά του νερού στην έρημο υποδηλώνει ότι στην έρημο δεν υπάρχει νερό, όμως το νερό υπάρχει Παρόμοια, στην αντανάκλαση του πνευματικού κόσμου, με άλλα λόγια, στον υλικό κόσμο, αναμφίβολα, δεν υπάρχει ευτυχία, δεν υπάρχει νερό. Όμως το πραγματικό νερό, η πραγματική ευτυχία, βρίσκεται στον πνευματικό κόσμο. Ο Κύριος προτείνει ότι θα πρέπει να πλησιάσει κανείς τον πνευματικό κόσμο με τον ακόλουθο τρόπο

"νιρμαμα-μοχα "Νιρμαμα-μοχα τζιτα-σανγκα-ντοσα αντιατμα-νιτια βινιβριττα-καμαχ ντβαντβαϊρ βιμουκταχ σουκα-ντουκα-σαμτζναϊρ γκατσαντι αμουνταχ πανταμ αβιαγιαμ τατ (Μπ. Γκ. 15.5).

Εκείνο το πανταμ αβιαγιαμ, το αιώνιο βασίλειο, μπορεί να το πλησιάσει εκείνος που είναι νιρμαμα-μοχα. Νιρμαμα-μοχα. Νιρμαμα σημαίνει πως επιδιώκουμε τους χαρακτηρισμούς. Επίπλαστα, θέλουμε κάποιους χαρακτηρισμούς. Κάποιος θέλει να γίνει κύριος, κάποιος άλλος θέλει να γίνει κυρίαρχος, κάποιος άλλος θέλει να γίνει ο πρόεδρος, ή κάποιος άλλος θέλει να γίνει πλούσιος, κάποιος άλλος θέλει να γίνει κάτι άλλο, βασιλιάς. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, όσο θα διατηρούμε την προσκόλληση για όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς... Επειδή τελικά, όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί ανήκουν στο σώμα κι εμείς δεν είμαστε το σώμα. Αυτή είναι η πρώτη κατανόηση της πνευματικής συνειδητοποίησης. Έτσι λοιπόν δεν έχει κανείς έλξη για κάποια διάκριση Και τζιτα-σανγκα-ντοσα, σανγκα-ντοσα. Τώρα είμαστε σε επαφή με τους τρεις τρόπους της υλικής φύσης, κι αν αποκολληθούμε χάρη στην υπηρεσία αφοσίωσης στον Κύριο... Όσο δεν μας ελκύει η υπηρεσία αφοσίωσης στον Κύριο, δεν θα μπορέσουμε να αποκολληθούμε από τους τρεις τρόπους της υλικής φύσης. Συνεπώς ο Κύριος λέει: βινιβριττα-καμαχ, αυτοί οι χαρακτηρισμοί ή αυτές οι προσκολλήσεις οφείλονται στην λαγνεία μας, στην επιθυμία. Θέλουμε να κυριαρχήσουμε την υλική φύση. Όσο διατηρούμε την τάση κυριαρχίας της υλικής φύσης, μέχρι τότε δεν θα υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στο βασίλειο του Υπέρτατου, το σανατανα-νταμα. Ντβαντβαϊρ βιμουκταχ σουκα-ντουκα-σαμτζναιρ γκατσαντι αμουνταχ, αμουνταχ πανταμ αβιαγιαμ τατ (Μπ. Γκ. 15.5). Εκείνο το αιώνιο βασίλειο, που δεν καταστρέφεται ποτέ όπως ο υλικός κόσμος, μπορεί να το πλησιάσει ο αμουνταχ. Αμουνταχ σημαίνει αυτός που δεν είναι σε σύγχυση. Όποιος δεν πέφτει σε σύγχυση εξαιτίας της έλξης για την λανθασμένη απόλαυση. και έχει σταθεροποιηθεί στην υπέρτατη υπηρεσία του Κυρίου, εκείνος είναι το κατάλληλο άτομο για να προσεγγίζει το αιώνιο βασίλειο. Κι εκείνο το αιώνιο βασίλειο δεν χρειάζεται ούτε ήλιο, ούτε φεγγάρι, ούτε ηλεκτρισμό. Αυτή είναι μονάχα μια μικρή ιδέα της προσέγγισης του αιώνιου βασιλείου.