Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

RO/Prabhupada 0152 - Un om păcătos nu poate deveni conștient de Krișna

From Vanipedia


Un om păcătos nu poate deveni conștient de Krișna
- Prabhupāda 0152


Lecture on BG 1.31 -- London, July 24, 1973

Oricine, toți vor să fie fericiți cu această Gṛha-kṣetra-sutāpta-vittaiḥ (SB 5.5.8), viață de familie, și posedând ceva pământ. În acele zile nu exista industrie. De aceea nu se spune despre industrie. Pământ. Dacă aveți pământ, vă puteți produce hrana. Dar de fapt asta este viața noastră. Aici în acest sat găsim atâta teren liber, dar ei nu își produc mâncarea. Ei mănâncă vaci, săracele vaci, le omoară ca să le mănânce. Asta nu e bine. Gṛha-kṣetra. Deveniți gṛhastha, dar produceți mâncarea de pe pământ, Gṛha-kṣetra. Și când produceți mâncare, obțineți copii. Gṛha-kṣetra-suta-āpta-vitta. În India, în sate, există încă sistemul între oamenii săraci, cei care cultivă, că dacă cineva nu poate produce ca să întrețină o vacă, nu se va căsători. Jaru și garu. Jaru înseamnă soție, iar garu înseamnă vacă. Deci cineva ar trebui să aibă o soție dacă este capabil să întrețină o vacă. Jaru și garu. Pentru că dacă aveți o soție, imediat vor apărea copii. Dar dacă nu le puteți da lapte de vacă, copii vor fi rahitici, nu foarte sănătoși. Ei trebuie să bea suficient lapte. Deci de aceea vaca este considerată mamă. Pentru că o mamă a dat naștere copilului, altă mamă îi dă lapte.

Deci toți sunt îndatorați mamei vacă, pentru că ea dă lapte. Deci conform cu śāstra există șapte mame. Ādau mātā, mama reală, din corpul căreia m-am născut. Ādau mātā, ea este mamă. Guru-patnī, soția învățătorului. Și ea este mamă. Ādau mātā guru-patnī, brāhmaṇī. Soția unui brāhmaṇa este de asemenea mamă. Ādau mātā guru-patnī brāhmaṇī rāja-patnikā, regina este mamă. Deci câte? Ādau mātā guru-patnī brāhmaṇī rāja-patnikā, apoi dhenu. Dhenu înseamnă vacă. Ea este de asemenea mamă. Și dhātrī. Dhātrī înseamnă infirmieră. Dhenu dhātrī tathā pṛthvī, de asemenea pământul. Pământul este de asemenea mamă. În general oamenii au grijă de pământul unde s-au născut. Asta e bine. Dar ar trebui să aibă grijă și de mama vacă. Dar ei nu au grijă de mamă. De aceea ei sunt păcătoși. Ei trebuie să sufere. Trebuie să existe războaie, molimă, foamete. Imediat ce oamenii devin păcătoși, pedeapsa naturii va veni automat. Nu o puteți evita.

De aceea mișcarea conștiinței de Kṛṣṇa e o soluție la toate problemele. Învățând oamenii să nu fie păcătoși. Pentru că un om păcătos nu poate deveni conștient de Kṛṣṇa. Pentru a deveni conștient de Kṛṣṇa, el trebuie să renunțe la activitățile sale păcătoase.