SL/Prabhupada 0006 - Vsakdo je Bog - raj za bedake

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Everyone Is God - Fool's Paradise - Prabhupāda 0006


Lecture on SB 1.15.49 -- Los Angeles, December 26, 1973

Vsakdo se napihuje: "Jaz vem. Jaz vem vse. tako da ne potrebujem guruja." Tak pa je način kako pristopiti k guruju, duhovnemu učitelju: predaj se v smislu, "Spoznam se na toliko neuporabnih stvari. Sedaj pa me prijazno poduči." Temu se reče predaja. Tako kot je dejal Arjuna, śiṣyas te 'haṁ śādhi māṁ prapannam (BG 2.7). Ko je bilo neskladje med Arjuno in Krišno, in ko zadeva ni bila rešena, se je Arjuna predal Krišni, »Dragi moj Krišna, zdaj govoriva kot prijatelja. Nič več prijateljskega govorjenja. Sprejmem te kot svojega duhovnega učitelja. Vljudno me poduči, kakšna je moja dolžnost. " To je Bhagavad-gītā.

Torej se moramo naučiti. Tad-vijñānārthaṁ sa gurum eva abhigacchet [MU 1.2.12]. To je vedska odredba, kakšna je vrednost življenja. Kako se spreminja? Kako prehajamo iz enega telesa v drugega? Kaj sem jaz? Sem to telo ali nekaj nad tem in kaj? Te stvari se je treba vprašati. To je človeško življenje. Athāto brahma jijñāsā. To vprašanje bi bilo treba postaviti. To je torej Kali-yuga, brez znanja, brez kakršne koli raziskave, brez guruja, brez kakršnekoli knjige, vsakdo je Bog. To je vse. To se dogaja, raj za bedake. To torej ne bo pomagalo. Tukaj, o Viduri ... On je prav tako...

viduro 'pi parityajya
prabhāse deham ātmanaḥ
kṛṣṇāveśena tac-cittaḥ
pitṛbhiḥ sva-kṣayaṁ yayau
(SB 1.15.49)

On... Govoril sem o Viduri. Vidura je Yamarāja. Sveta oseba je bila torej privedena pred Yamarāja, da prejme kazen. Torej, ko je sveta oseba vprašala Yamarāja, "Jaz sem ... ne spomnim se, da sem v svojem življenju storil kakršenkoli greh. Zakaj sem bil pripeljan sem, da mi je sojeno? " Yamarāja je dejal," ti se ne spomniš. V otroštvu si prebodel mravljo z iglo skozi zadek in je umrla. Zato moraš biti kaznovan. " Zamislite si. Ker je v otroštvu, v nevednosti storil nek greh, mora biti kaznovan. Mi pa smo prostovoljno, v nasprotju z religioznim načelom "ne ubijaj" odprli tisoče klavnic in sprejeli neumno teorijo, da žival nima duše. Glejte zabavo. In to se dogaja. Želimo pa živeti v miru.