SL/Prabhupada 0007 - Krišna nas bo vzdrževal

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Kṛṣṇa's Maintenance Will Come - Prabhupāda 0007


Lecture on SB 1.5.22 -- Vrndavana, August 3, 1974

Brahmānanda: Brāhmaṇa ne sprejme nobenega dela.

Prabhupāda: Ne. On bo umrl od lakote. On ne bo sprejel nobenega dela. To je brāhmaṇa (duhovniški red). Kṣatriya (politiki, bojevniki) ravno tako in vaiśya tudi ne. Samo śūdra (delavski red). Vaiśya (trgovec) bo našel nek posel. Našel bo nek posel (kupčijo). O tem praktično obstaja zgodba. Nek gospod Nandi, dolgo dolgo nazaj, v Kalkuti, ta je šel do nekega prijatelja, "Ali mi lahko daš malo začetnega kapitala, da začnem z nekim poslom. Tako je rekel, "Ti si vaiśya (trgovec)? "Ja." "Aha, hočeš denar od mene? Denar je na ulici. Tam ga lahko najdeš. Tako je rekel, "Ne najdem ga." "Ne najdeš ga? Kako to?" "Tole, tole je mrtva miš." "To je tvoj kapital" Samo poglejte.

Torej v tistih dneh kuga v Kalkuti, kuga je razsajala. Torej, občinska odredba je bila- vsaka mrtva miš prinesena na občinski urad, bo plačana dve anni. Tako je vzel telo mrtve miši in ga odnesel na občinski urad. Plačan je bil dve anni. Tako je kupil nekaj gnilih betelovih oreščkov za dve anni, in jih opral in prodal za štiri ali pet ann. Na ta način, še enkrat, še enkrat, še enkrat... ta človek je postal zelo bogat človek. Eden od njihovih družinskih članov je bil naš brat po Bogu. Družina Nandi. Ta družina Nandi, še vedno imajo štiristo, petsto ljudi za nahranit dnevno. Velika aristokratska družina. In njihovo družinsko pravilo je da takoj ko se rodi sin ali hčer, je na banko položenih pet tisoč rupij, in v času njegove/njene poroke, lahko teh pet tisoč rupij z obrestmi vzame, drugače tu ni več deleža v družinskem kapitalu. In vsak, ki živi v tej družini dobi za jesti in streho nad glavo. To je njihov.... Toda v stvari, sem želel reči, ustanovitelj te družine Nandi, je pričel s poslom s podgano, mrtvo podgano ali mišjo.

To je pravzaprav dejstvo, pravzaprav dejstvo, torej če nekdo želi živeti neodvisno.... V Kalkuti sem videl. Tudi revni sloj vaiśij (trgovcev), bodo v jutru vzeli nekaj ḍāla (leče) vrečo ḍāla in šli od vrat do vrat. Dāl potrebujejo povsod. Torej zjutraj bo posloval z ḍālom in zvečer bo vzel kanto kerozinskega olja. To bodo zvečer vsi potrebovali. Še vedno v Indiji najdete, kako ... Nihče ne išče službe. Malo, karkoli ima, prodaja malo zmletih oreščkov ali arašidov. Z nečim se ukvarja. Navsezadnje, Krišna nudi vzdrževanje vsem. Napačno je misliti da "Ta človek mi nudi vzdrževanje" Ne. Śāstra pravi- eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Zaupanje v Krišno je, da "Krišna mi je dal življenje, Krišna me je poslal sem." Torej me bo on vzdrževal. Torej glede na moje zmožnosti, naj naredim nekaj, in čez ta vir, bo Krišnovo vzdrževanje prišlo.