SL/Prabhupada 0050 - Ne vedo kaj je naslednje življenje

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

They do not Know What is Next Life - Prabhupāda 0050


Lecture on BG 16.5 -- Calcutta, February 23, 1972

Narava, pod ukazom Krišne, nam daje možnosti, daje nam možnost da se rešimo vezanosti na rojstvo in smrt: janma-mṛtyu-jarā-vyādhi duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Moramo biti inteligentni, da vidimo težave teh štirih stopenj življenja: janma-mṛtyu-jarā-vyādhi. To je celotni Vedski sistem - kako priti ven s teh okov. Toda dajejo možnost da "Naredi to, naredi tisto, naredi to," torej regulirano življenje, tako da navsezadnje pride ven.

Zato je Bhagavan rekel, daivī sampad vimokṣāya (BG 16.5). Če razviješ- daivi sampat, te kvalitete, kot je opisano - ahiṁsā, sattva-saṁśuddhiḥ, ahiṁsā, tako veliko stvari - potem boste dobili, vimokṣāya. Na žalost, sodobna civilizacija, ne vedo kaj je vimokṣāya. Tako slepi so. Ne vedo da obstaja neko stanje, kateremu se reče vimokṣāya. Ne vedo. Ne vedo kaj je naslednje življenje. Ni izobraževalnega sistema. Jaz potujem po celem svetu. Tu ni nobene ustanove, katera je namenjena dajati izobrazbo o preseljevanju duše, kako nekdo dobi boljše življenje. Toda oni ne verjamejo. Nimajo znanja. To je āsurī sampat. To bo opisano tule: pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca janā na vidur āsurāḥ. Pravṛttim. Pravṛttim pomeni privlačnost, oziroma navezanost. Na kakšne aktivnosti bi morali biti navezani, in na kakšne aktivnosti naj bomo ne-navezani. to, asure ne vedo, Pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca. pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca janā na vidur āsuraḥ na śaucaṁ nāpi cācāro na satyaṁ teṣu vidyate

pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca
janā na vidur āsuraḥ
na śaucaṁ nāpi cācāro
na satyaṁ teṣu vidyate
(BG 16.7)

To so asure. Oni ne vedo, kako bi moralo biti njihovo življenje usmerjeno, v katero smer. Temu se reče pravṛtti. In na kakšne vrste življenja bi morali biti ne-navezani, opustiti, nivṛtti. Pravṛttis tu jīvātmana. To je še en. Bhunam. Nivṛttis tu mahāphalām. Celotna šastra, celotna Vedska usmeritev je namenjena pravṛtti-nirvṛtti. Oni postopno trenirajo. Tako kot- Loke vyavāyāmiṣa-madya-sevā nityā sujantoḥ. Živo bitje ima naravno nagnjenost za vyavāya, spolno življenje; in madya sevāḥ, intoksikacijo; āmiṣa sevāḥ, in jednje mesa. Naravni nagon je tu. Toda asure, oni ne poskušajo prenehati. Poskušajo povečati. To je življenje asur. Imam neko bolezen. Če jo želim pozdraviti, potem mi zdravnik predpiše da "Tega ne smeš" Tako kot sladkorni bolnik. Ni mu dovoljeno"Ne jej sladkorja, ne jej škroba." Nivṛtti. Podobno, nam šastra daje smer da moramo sprejemati te stvari in ne smemo sprejemati onih stvari, šastra. Tako kot v naši družbi, sprejeli smo najbolj bistveno nivṛtti in pravṛtti. Pravṛtti.... Mi poučujemo naše učence, "Nič prepovedanih spolnih odnosov, ne-jedenje mesa, nič āmiṣa-seve." Āmiṣa-sevā nityā sujantoḥ. Toda šastra pravi da če opustite, nivṛttis tu mahāphalām, potem bo vaše življenje uspešno. Toda mi nismo pripravljeni. Če si pripravljen sprejeti pravṛttis in ne sprejmeš nivṛttis, potem morate vedeti da ste asura. Krišna tu pravi, pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca janā na vidur āsurāḥ (BG 16.7). Oni ne... "Oh, kaj je to?" Oni pravijo, celo veliki, veliki swamiji bodo rekli,"Oh, kaj je tu narobe?" Lahko ješ karkoli. Ni pomembno. Lahko počneš karkoli. Preprosto mi plačaj, in dal ti bom neko posebno mantro." Te stvari se dogajajo.