SL/Prabhupada 0051 - Topi možgani ne morejo razumeti kaj je onstran tega telesa

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Dull Brain Cannot Understand What is Beyond this Body - Prabhupāda 0051


Interview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

Anketar: Ali menite, da se bo nekega dne gibanje za zavest Krišne razširilo na vse ljudi sveta?

Prabhupada: To ni možno. Je bolj za razred najbolj inteligentnih ljudi. Torej, to gibanje, je za razred najinteligentnejših ljudi.

Anketar: Ampak med najbolj inteligentnimi razredi.

Prabhupada: V kolikor nekdo ni iz inteligentnega razreda, pripada..., ne more razumeti. Tako da ne pričakujemo, da so vsi inteligentni. Kṛṣṇa ye bhaja se baḍa catura. Razen v kolikor je nekdo zelo inteligenten, ne more postati zavesten Krišne, saj gre za drugačen tematski predmet. Ljudje so prekriti s telesnim pojmovanjem življenja. Vendar ga presega. Tako topi možgani ne morejo razumeti, kaj je onstran tega telesa. Torej, ne morete pričakovati, da bodo vsi razumeli zavest Krišne. To ni mogoče.

Anketar: Bilo je veliko govora o genetiki popolnosti človeštva, ali pa, recimo, poskusov doseči genetsko popolnost.

Prabhupada: Kaj je genetska?

Anketar: No ... Kaj je genetska popolnost?

Bali-mardana: Včeraj smo razpravljali o znanosti genetike. Trudijo se razumeti lastnosti, kako se oblikujejo telo in um, in ju nato poskušajo spremeniti.

Prabhupāda: To smo že ... Kje je tista knjiga?

Rāmeśvara: svarupa Damodarova knjiga.

Prabhupada: Da. Prinesite.

Rāmeśvara: Kaj je vaše vprašanje?

Anketar: Moje vprašanje je... Omenjali ste uporabo tehnoloških orodij, in če jobstaja družba, v kateri je nekaj ...

Prabhupāda: Ni knjige? Nikjer?

Anketar: Naj vas vprašam. Če se s tehnološkimi sredstvi človeštvo nekoliko izboljša, z drugimi besedami, človek v povprečju veliko bolj inteligentni, kaj bi po 1vašem mnenju zdaj lahko inteligentnega človek...

Prabhupāda: Inteligentni človek... če nekdo razume, da ni to telo - je v telesu... Tako kot imate srajco. Niste ta srajca. Vsakdo lahko razume. Ste v srajci. Podobno, oseba, ki razume, da ni to telo - je v telesu... To vsakdo lahko razume, ker ko je telo mrtvo, kaj je razlika? Ker ni več žive sile v telesu, zato pravimo da je telo mrtvo.

Anketar: Vendar pa obstajajo nekateri zelo inteligentni ljudje, ki niso duhovno razsvetljeni, morda celo ljudje, ki razumejo, da niso, oziroma da telo ni vse, Telo je mrtvo in obstaja še nekaj drugega. Zakaj ti niso ti ljudje duhovno zavedni?

Prabhupāda: Če nekdo ne razume to preprosto stvar, da ni telo, potem ni nič boljši od živali. To je prvo razumevanje na duhovni ravni. Če misli, da je telo, tedaj pripada isti kategoriji kot živali.

Rāmeśvara: Njeno vprašanje je ... Recimo, da ima nekdo nekaj vere v posmrtno življenje, in je lahko tudi inteligenten človek glede na materialnime standarde. Zakaj ni avtomatično...?

Prabhupāda: Ne, materialni standard ni inteligenca. Material standard je "Jaz sem to telo. Jaz sem Američan. Sem Indijec. Sem lisica. Sem pes. Sem človek. " To je materialno razumevanje. Duhovno razumevanje prega vse to, da "nisem to telo." In ko poskuša razumeti duhovno identifikacijo, nato pa je inteligenten. Sicer ni inteligenten.

Anketar: Torej to pomeni ...

Prabhupāda: Opisani so bili kot mūḍha. Mūḍha pomeni osli. To je torej prvo razumevanje, da se ne smemo poistovetiti s tem telesom.

Anketar: Katera razumevanja pridejo za tem...?

Prabhupāda: Tako kot pes. Pes razume, da je to telo. Če človek prav tako razume - da je telo - potem ni nič boljši od psa.

Anketar: Katera druga razumevanja pridejo za tem?

Bali-mardana: Ko se zaveš, da nisi telo, kaj sledi za tem?

Prabhupāda: Ha! To je inteligentno vprašanje. Nato mora spoznati "Aktiven sem samo na tem telesnem nivoju življenja. Kaj je potem moj posel? "To je bilo vprašanje Sanatane Gosvamija, da "ste me rešili teh materialnih aktivnosti. Sedaj pa mi še povejte, kaj je moja dolžnost. " Iz tega razloga se je treba obrniti na duhovnega učitelja, da zvemo, razumemo, kaj je naša dolžnost. "Če nisem to telo, kaj je potem moja dolžnost? Ker sem zaposlen cel dan in noč za to telo. Jem, spim, spolno občujem, se branim - to so vse telesne potrebe. Če nisem telo, kaj je potem moja dolžnost? " To je inteligenca.

Rāmeśvara: Torej si rekel, "Kaj je naslednja stvar po spoznanju da niste to telo?" Prabhupāda pravi, da je naslednja stvar ugotoviti, kaj moramo početi, in zato, ste vzeli informacije od samospoznane duše ali duhovnega učitelja.

Anketar: Duhovni učitelj v obliki njegovih knjig.

Bali-mardana: Osebno ali ...

Puṣṭa Krišna: Prabhupada je pojasnil, da imamo sedaj na telesnem nivoju toliko dolžnosti. Delamo, spolno občujemo, jemo, spimo, se branimo - toliko stvari. Vse to je v odnosu do telesa. Ampak, če nisem to telo, kaj je potem moja dolžnost? Kaj je moja odgovornost? Torej naslednja stvar je, da ko nekdo to razume, potem moramo sprejeti navodila duhovnega učitelja, napredovati v razumevanju, kaj je prava dolžnost. To je zelo pomembno.

Prabhupada: Tudi za prehranjevanje, spanje, spolno občevanje in obrambo potrebujemo nekaj znanja od učitelja. Recimo za prehranjevanje vzamemo znanje od strokovnjaka kakšno prehrano bomo imeli, kakšen vitamin, kakšen... Za to je tudi potrebno izobraževanje. In spanje prav tako zahteva izobraževanje. S tem mora posameznik za telesno razumevanje življenja sprejeti znanje od drugih. Ko pa je nad tem telesnih razumevanjem življenja - tedaj razume, da "nisem to telo, sem duhovna duša" - torej podobno mora sprejeti lekcijo in izobraževanje od strokovnjaka.