SL/Prabhupada 0138 - Bog je zelo prijazen - izpolni nam vse želje

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

God is Very Kind. Whatever You Desire, He Will Fulfill
- Prabhupāda 0138


Ratha-yatra -- Philadelphia, July 12, 1975

Dame in gospodje, najprej se bi vam želel zahvalit, prebivalcem tega velikega mesta, Philadelphia. Tako ste prijazni, entuziastični za sodelovanje s tem gibanjem. Zato sem vam zelo hvaležen. Še posebej sem hvaležen Ameriškim fantom in dekletom, ki mi toliko pomagajo v širjenju gibanja zavesti Kṛṣṇe v zahodnih državah. Ukazano mi je bilo s strani mojega duhovnega učitelja, da naj pridigam to zavest Kṛṣṇe v zahodnih deželah. In leta 1965 sem prvo prišel v New York. Potem je bila leta 1966 ta skupnost prijavljena v New Yorku in od leta 1967 se to gibanje redno odvija v Ameriki, Evropi, Kanadi in na jugu Pacifiškega Oceana, Avstraliji, ter po celem svetu.

Torej vas lahko malo seznanim o tem gibanju zavesti Kṛṣṇe. Kṛṣṇa, ta svet, pomeni vse-privlačen. Kṛṣṇa je privlačen vsakemu živemu bitju, ne zgolj človeku, celo živalim, pticam, drevju, rožam, sadju, vodi. To je podoba Vṛndāvane. To je materialni svet. Nimamo izkušnje duhovnega sveta. Lahko pa dobimo odsev ideje kaj je to duhovni svet in kaj materija.

Samo skušajte razumeti razliko med živim bitjem in mrtvim telesom. Mrtvo telo pomeni, da takoj ko ni več žive sile v telesu, potem je mrtva materija, nesmiselno. In tako dolgo kot je živa sila prisotna, telo je zelo pomembno. Kot pridobivamo izkušnje v tem telesu, je nekaj prisotno kot mrtva materija in nekaj kot živa sila, podobno, sta dve besedi: materialen svet in duhovni svet. Mi živa bitja, vsi mi, pripadamo duhovnemu svetu. Ne pripadamo materialnemu svetu. Tako ali drugače, smo v stiku s tem materilnim svetom in materialnim telesom in posledično čeprav smo večno živo bitje, zaradi našega stika s tem materialnim telesom, moramo sprejeti štiri tegobe: rojstvo, smrt, bolezen in starost. To moramo sprejeti. V tem materialnem svetu dobimo eno obliko telesa in konča se na določenem stadiju. Tako kot katerakoli materialno stvar. Vzameš, na primer, svojo obleko. Oblečen z določeno vrsto oblačila, ampak ko je obrabljena, ni več uporabna, potem jo odvržeš in dobiš drugo oblačilo. Torej to materialno telo je obleka duhovne žive sile. Ampak ker smo navezani na ta materialen svet, želimo uživat ta meterialen svet in dobivamo različna telesa. V Bhagavad-gīti je razloženo , da je kot stroj. Dejansko je kot stroj, to telo. V Bhagavad-gīti je rečeno,

īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ
hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati
bhrāmāyān sarva-bhūtāni
yantrārūḍhāni māyayā
(BG 18.61)

Torej mi živa bitja imamo želje "Človek predlaga; Bog izvrši." Bog je zelo milosten. Karkoli sio želiš, bo izpolnil. Čeprav pravi, da "Takšne materialne želje vas ne bodo nikoli zadovoljile," vendar mi želimo. Torej Bog nas oskrbuje, Kṛṣṇa, različne oblike telesa, da lahko izpolnemo svoje želje. To se imenuje materialno, pogojeno življenje. To telo, sprememba telesa glede na naše želje, se imenuje proces evolucije. S procesom evolucije dobimo človeško obliko telesa po mnogih drugih, miljonih oblik teles. Jalajā nava-lakṣāṇi sthāvarā lakṣa-viṁśati. Potujemo čez 900.000 vrst živih bitij v vodi. Podobno, dva miljona oblik kot rastline, drevesa. Na ta način, po zakonih narave, narava na privede to te človeške oblike telesa, samo da razvijemo ali prebudimo našo zavest. Narava nam da priložnost, "Kaj želiš sedaj? Sedaj imaš razvito zavest. Zdaj spet hočeš čez proces evolucije, ali pa želiš iti na višje planetarne sisteme, ali želiš h Bogu, Kṛṣṇi, ali želiš ostati tukaj? Te možnosti so na razpolago. V Bhagavad-gīti je rečeno,

yānti deva-vratā devān
pitṛn yānti pitṛ-vratāḥ
bhūtejyā yānti bhūtāni
mad-yājīno 'pi yānti mām
(BG 9.25)

Sedaj sprejmi svojo izbiro. Če želiš iti na višje planetarne sisteme, lahko. Če želiš ostati tukaj, v srednjem planetarnem sistemu, lahko storiš to. Če pa želiš iti na nižje planetarne sisteme, lahko storiš to. In če želite Bogu, Kṛṣṇi, to tudi lahko dosežete. To je vaša izbira. Torej, Kakšna je razlika med tem materialnim svetom, mogoče v višjem planetarnem sistemu ali nižjem planetarnem sistemu; in kaj je duhovni svet? Duhovni svet pomeni, da ni materialne potrošnje. Vse je duhovno, kot sem vam povedal. Drevje, rože, sadje, voda, živali - vse je duhovno. Torej tu ni uničenja. Večno je. Torej če želite iti v duhovni svet, potem imate priložnost sedaj v tej človeški obliki življenja in če želite ostati v tem materialnem svetu, lahko storite tako.