SL/Prabhupada 0137 - Kaj je cilj življenja? Kaj je Bog?

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

What is the Aim of Life? What is God? - Prabhupāda 0137


Lecture on BG 7.4 -- Nairobi, October 31, 1975

Harikeśa: "Prevod - Zemlja, voda, zrak, ogenj, um, inteligenca in lažni ego - vseskupaj teh osem sestavlja Moje ločene energije."

Prabhupāda:

bhūmir āpo 'nalo vayuḥ
khaṁ mano buddhir eva ca
ahaṅkāra itīyaṁ me
bhinnā prakṛtir aṣṭadhā
(BG 7.4)

Kṛṣṇa razlaga o Sebi. Bog razlaga o tem kaj je Bog. To je pravo znanje. Če špekulirate o Bogu, to ni možno. Bog je neomejen. Ne morete razumeti. Bog, Kṛṣṇa je na začetku rekel asaṁśayaṁ samagraṁ māṁ yathā jñāsyasi tac chṛṇu (BG 7.1). Samagram. Samagram pomeni karkoli... Ali samagra pomeni popoln. Torej katerakoli tematika ali znanje obstaja, končni seštevek vsega je, ena. Bog je seštevek vsega. Zato začne prvo z obrazložitvijo sebe. Najprej, ker nimamo informacij o Bogu - ampak praktično vidimo široko zemljo, vodo, ocean, široko nebo, potem ogenj. Toliko stvari, materialnih stvari. Materialnih stvari, tudi um... Um je tudi materialen. In potem ego. Vsi mislijo, da "Jaz sem nekaj. Jaz sem..." Kartāham iti manyate. Ahaṅkāra-vimūḍhātmā. Ta lažni ego. Ta ego pomeni lažni ego. In obstaja čisti ego. Čisti ego je ahaṁ brahmāsmi in lažni ego je: "Jaz sem Indijec," "Jaz sem Američan," "sem Afričan," "sem brāhmaṇa," "Sem kṣatriya," "Sem to." To je lažni ego, ahaṅkāra. Torej ta trenutek... Ne samo ta trenutek, vedno, smo obdani z vsemi temi stvarmi. To je začetek naše filozofije: od kod je ta zemlja prišla? Od kod je ta voda prišla? Od kod je prišel ogenj? To je naravno poizvedovanje. Od kod je prišlo nebo? Kako so zvezde postavljene, toliko miljonov in miljonov? To so torej poizvedovanja inteligentne osebe. To je začetek filozofskega življenja. Torej ti, ki so premišljeni ljudje, postopoma, poizvedujejo in želijo razumeti Vsevišjega Gospoda, Kṛṣṇo.

Torej Kṛṣṇa je tukaj in on nam razlaga o Sebi, "Jaz sem takšen." Vendar na žalost ne bomo razumeli Kṛṣṇe, ampak bomo skušali špekulirati o tem kaj je Bog. To je naša želja. Kṛṣṇa razlaga o Sebi; Bog razlaga o sebi. Mi pa ne bomo sprerejeli teh izjav, temveč bomo ali zanikali ali sprejeli Boga brez glave, nog in tako dalje, toliko stvari. To je naša bolezen. Zato je v prejšnjem verzu bilo obrazloženo,

manuṣyāṇāṁ sahasreṣu
kaścid yatati siddhaye
yatatām api siddhānāṁ
kaścin māṁ vetti tattvataḥ
(BG 7.3)

Od mnogih miljonov in miljonov ljudi, ki se dejansko resno zanimajo in želijo razumeti, "Kaj je cilj življenja? Kaj je Bog? Kaj je moj odnos..." Nikogar ne zanima. Tako kot... Sa eva go-kharaḥ (SB 10.84.13). Vsi se zanimajo za to telesno razumevanje življenja, kot psi in mačke. To je položaj. Ne samo zdaj, vedno, to je materialna situacija. Vendar nekdo, manuṣyāṇāṁ sahasreṣu, med miljoni, eden skuša razumeti, narediti svoje življenje popolno. In med takšnimi ljudmi...

Popolnost pomeni razumeti svoj izvorni položaj, da ni to materialno telo; da je duhovna duša, Brahman. To je popolnost, popolnost znanja, brahma-jñāna.