SL/Prabhupada 0152 - Grešen človek ne more postati zavesten Krišne

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prejšnja stran - Video 0151
Naslednja stran - Video 0153 Go-next.png

A Sinful Man Cannot Become Kṛṣṇa Conscious - Prabhupāda 0152


Lecture on BG 1.31 -- London, July 24, 1973

Kdorkoli, vsi želijo biti srečni v tem Gṛha-kṣetra-sutāpta-vittaiḥ (SB 5.5.8), družinskem življenju s hišo in nekaj zemlje. V tistih časih ni bilo industrije. Torej industrija ni potrebna. Zemlja. Če dobite zemljo, potem lahko proizvajate svojo hrano. Ampak dejansko je to naše življenje. Tukaj na tej vasi lahko najdemo toliko zemlje na razpolago, vendar oni ne pridelujejo svoje hrane. Oni se prehranjujejo s kravami, ubogimi kravami, jih ubijejo in jedo. To ni dobro. Gṛha-kṣetra. Postanite gṛhasthe, vendar proizvajajte svojo hrano na svoji zemlji, Gṛha-kṣetra. In ko proizvedete svojo hrano, spočnite otroke, Gṛha-kṣetra-suta-āpta-vitta. V Indiji na vasi, je še vedno sistem med revnimi ljudmi, med kmeti, da če kmet ne more poskrbeti za kravo, se ne bo poročil. Jaru in garu. Jaru pomeni žena in garu pomeni krava. Torej bi morali imeti ženo zgolj če lahko poleg nje skrbimo za kravo. Jaru in garu. Ker če skrbite za ženo, takoj bodo otroci. Vendar če jim ne morete priskrbeti kravjega mleka, bodo otroci slabotni, ne ravno zdravi. Morajo piti dovolj mleka. Torej kravo imamo zaradi te za mati. Ker je ena mati rodila otroka in druga mati oskrbuje z mlekom.

Torej vsi bi morali biti hvaležni materi kravi, ker nas oskrbuje s mlekom. Torej glede na naše śāstre imamo sedem mater. Ādau mātā, pravo mati, katere telo me je rodilo. Ādau mātā, ona je mati. Guru-patnī, žena učitelja. Ona je tudi mati. Ādau mātā guru-patnī, brāhmaṇī. Žena brāhmaṇe, ona je tudi mati. Ādau mātā guru-patnī brāhmaṇī rāja-patnikā, kraljica je mati. Torej koliko? Ādau mātā guru-patnī brāhmaṇī rāja-patnikā, potem dhenu. Dhenu pomeni krava. Ona je tudi mati. In dhātrī. Dhātrī pomeni pestunja. Dhenu dhātrī tathā pṛthvī, prav tako zemlja. Zemlja je tudi mati. Na splošno ljudje skrbijo za domovino, kjer so se rodili. To je dobro. Ampak obenem bi morali skrbeti tudi za mati kravo. Vendar oni ne skrbijo za mati. Zato so grešni. Morajo trpeti. Morajo, mora obstajati vojna, kužna bolezen, lakota. Takoj ko ljudje postanejo grešni, takoj pride kazen narave. Ne morete se temu ogniti.

Zato gibanje za zavest Kṛṣṇe pomeni rešitev vseh problemov. Uči ljudi, da niso grešni. Ker grešni človek ne more postati zavesten Kṛṣṇe. Postati zaveste Kṛṣṇe pomeni, da mora prenehati s grešnimi aktivnostmi.