SL/Prabhupada 0248 - Krišna je imel preko šestnajst tisoč žena in skoraj vsakič se je moral boriti za njeno roko

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Krišna je imel preko šestnajst tisoč žena in skoraj vsakič se je moral boriti za njeno roko
- Prabhupāda 0248


Lecture on BG 2.6 -- London, August 6, 1973

Pradyumna: "Niti ne vemo, kaj je bolje - osvojiti jih, ali biti osvojeni. Dhṛtarāṣṭrovi sinovi - če jih ubijemo, je vseeno, če smo še živi - sedaj stojijo, tu pred nami, na tem bojnem polju."

Prabhupāda: Ti dve skupini bratrancev... Mahārāja Pāṇḍu je imel pet sinov in Dhṛtarāṣṭra sto. Tako da, je to družina, ista družina, med katerima je bilo razumevanje tako, da ko bi jih prišli drugi, izven same družine, napasti, bi se bratje združili, 105 bratov, in napadli. Toda, ko je bil boj med njimi - na eni strani, sto bratov; na drugi, pet. Za družino kšatrij se razume, da se morajo borit. Tudi ob njihovi poroki je prisoten boj. Brez boja, v družini kšatrij, ne pride do porok. Krišna je imel preko šestnajst tisoč žena in skoraj vsakič se je moral boriti za njihovo roko. Za kšatrijo je bilo to, da se bori, džentlementsko. Tako da, je bil zbegan, ali naj se poda v ta boj ali ne.

V Bengaliji obstaja rek, khābo ki khābo nā yadi khāo tu pauṣe. "Ko si zbegan, ali bi jedel, ali ne, je bolje, da ne ješ." Včasih pridemo do te točke, "Nisem tako zelo lačen, naj jem ali ne?" Najboljši obrok je, da ne ješ, ne da ješ. Toda, če ješ, potem lahko ješ tudi v mesecu decembru, Pauṣa. Zakaj? Ker je... V Bengaliji.... Bengalija ima tropsko klimo, toda, ko je tam zima, je priporočljivo, da "če ješ, to ni tako zelo škodljivo, saj bo prebavljeno." Noč je precej dolga, v času zime, je prebavna moč dobra. Tako da, ko smo zmedeni, "ali naj ali naj ne," jābo ki jābo nā yadi jāo tu śauce: "Ko razmišljaš, "Naj grem ali naj ne grem?" boljše da ne greš. Toda, ko gre za klic narave, potem moraš iti." Jābo ki jābo nā yadi jāu tu śauce, khābo ki khābo nā yadi khāo tu pauṣe. To so zelo razumske stvari. Podobno je Arjuna sedaj razpet, "Ali naj se borim, ali ne?" To je vsepovsod prisotno. Ko je, v današnjem času, med politiki napovedana vojna, ti razmišljajo... Tako kot se je, v času Druge svetovne vojne, Hitler pripravljal na vojno... Vsi so vedeli, da bo Hitler udaril nazaj, saj so bili v prvi svetovni vojni poraženi. Tako da, Hitler se je znova pripravljal. En Nemec, moj božji brat, je leta 1933 prišel v Indijo. Že v tistem času je napovedal, da "Do vojne bo prišlo. Hitler se pospešeno pripravlja na vojno. Do nje bo prišlo." Mislim, da je bil v tistem času, tu pri vas, gospod Chamberlain ministrski predsednik. Ta je šel do Hitlerja, da bi zaustavil vojno. Toda ni mu uspelo. Podobno, se je Krišna, poskušal izogniti vojni vse do zadnjega. Duryodhanu je predlagal, da "Oni so kšatrije, tvoji bratranci. Polastil si se njihovega kraljestva. Ne oziraj se, tako ali drugače si vzel. Toda oni so kšatrije. Morajo imeti neka sredstva za preživetje. Zato jim daj, tem petim bratom, pet vasi. Ob tem imperiju, ki obsega celotni svet, jim daj pet vasi." Tako da je on..."Ne, brez boja, jim ne odstopim niti milimetra zemlje." Zato je, pod temi pogoji, boj nujen.